Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με θέμα: «Ενδοσχολική Βία & Εκφοβισμός: Αιτίες, επιπτώσεις & τρόποι αντιμετώπισης», διοργάνωσε με επιτυχία η ομάδα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης & Προαγωγής Υγείας του Δήμου Αμφιλοχίας, στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμφιλοχίας, κ. Γεώργιος Αλπός, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ο Δήμος Αμφιλοχίας υποστηρίζει και είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει στην ανάδειξη ζητημάτων, όπως το πολύ σοβαρό θέμα της βίας μέσα στο σχολείο, ώστε μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και της οικογένειας να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Οι ομιλητές της ημερίδας εστιάστηκαν σε έρευνες και μελέτες από τις οποίες προκύπτει ανησυχητική αύξηση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας, με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και σε ορισμένες περιπτώσεις με τραγικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, η Εκπαιδευτικός Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης, κα Ιωάννα Μπιτχαβά επικεντρώθηκε στη «Σχολική Πραγματικότητα – Φαινόμενα βίας & εκφοβισμού» οριοθετώντας τις μορφές εκφοβισμού σε φυλετικές, σεξουαλικές και ηλεκτρονικού, οι οποίες εξωτερικεύονται με λεκτική και σωματική βία, ακόμη και μέσω χειρονομιών: 40% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου θεωρούν τη σεξουαλική παρενόχληση ως μία από τις συχνότερες μορφές εκφοβισμού, 1 στα 4 παιδιά Δημοτικού υφίσταται σε μεγάλη συχνότητα λεκτική επίθεση, το 4% των εκπαιδευτικών την αντιλαμβάνονται
Καταλήγοντας τόνισε πως συνέπεια των μορφών βίας είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός (απομόνωση) και ο αποκλεισμός από κοινωνικές συναναστροφές.
Στη διάρκεια της ημερίδας ο Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, κ. Δεληγιάννης Νικόλαος, ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού», τονίζοντας πως ο «εκφοβισμός» συνίσταται στη συστηματική κατάχρηση δύναμης, που υποδηλώνει αφενός τον επαναληπτικό χαρακτήρα δύναμης αφετέρου την ανικανότητα του θύματος να αμυνθεί.
Αναφορικά με τη στάση των εκπαιδευτικών αναρωτήθηκε αν οι εκπαιδευτικοί είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουν περιστατικά εκφοβισμού και κατά πόσο οι ίδιοι χρειάζονται σχετική εκπαίδευση, προκειμένου να μην αγνοούν ή υποτιμούν το πρόβλημα, να εφαρμόζουν έγκαιρα και δίκαια τις συνέπειες εκφοβιστικών πράξεων, να επιβάλουν τιμωρίες, αλλά ακόμη και να αξιοποιούν τη «δύναμη» του θήτη σε θετικές δραστικές συμπεριφορές.
Τέλος τόνισε την αναγκαιότητα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών: ομαδική συμβουλευτική σε μαθητές, συμβουλευτική υποστήριξη σε οικογένειες, συμβουλευτική υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς.
Για την ενημέρωση του κοινού πάνω στις συνιστώσες, τις παραμέτρους και τις αιτίες του προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισής του, η Ψυχολόγος κ. Σουλτάνη Βασιλική, με επίκαιρες παρεμβάσεις της, επικεντρώθηκε στην αναγνώριση και διερεύνηση του προβλήματος αυτού, τονίζοντας πως το περιβάλλον (οικογένεια και σχολείο), στο οποίο μεγαλώνουν και διαμορφώνουν χαρακτήρα τα εμπλεκόμενα –σε τέτοια συμβάντα- πρόσωπα, παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους. Ολοκληρώνοντας, η κ. Σουλτάνη επισήμανε πως η εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους είναι εξαιρετικής σημασίας, για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισής της βίας.
Να σημειωθεί πως κατά την ημερίδα, το φαινόμενο του «Σχολικού Εκφοβισμού» και το δίλημμα «Μύθος ή Πραγματικότητα;» ανέπτυξε η κ. Γιαννάκη Βασιλική, Ψυχολόγος, M.sc., μέλος της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Στήριξης & Προαγωγής Υγείας του Δήμου Αμφιλοχίας
Τέλος, στη «Συνεργασία σχολείου – οικογένειας: Η συμβολή στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας & εκφοβισμού» εστιάστηκε ο κ. Αγρογιάννης Δημήτριος, Κοινωνικός Λειτουργός, μέλος της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Στήριξης & Προαγωγής Υγείας του Δήμου Αμφιλοχίας.
Τις εργασίες της ημερίδας μεταξύ άλλων παρακολούθησαν, ο Προϊστάμενος της 6ης Π. Δημοτικής Εκπαίδευσης Αμφιλοχίας κ. Ζησιμόπουλος Δημήτριος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, εκπαιδευτικοί των σχολείων της πόλης, καθηγητές, γονείς και μαθητές.
Την ευθύνη του συντονισμού της Ημερίδας είχε η κ. Μαρία Τζαμαλή, Μέλος της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Στήριξης & Προαγωγής Υγείας του Δήμου Αμφιλοχίας.
Σε όλους τους παρευρισκόμενους χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθηση