Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Έφυγε η Γυναίκα Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού που ζούσε στον Άγιο Νικόλαο Κατούνας, ήταν πρόσφυγας πρώτης γενιάς. Η ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ -ΚΑΡΑΣΑΒΙΔΗ


Μαρία Αναστασιάδη-Καρασαβίδη
Στις 14 Νοεμβρίου 2012 έφυγε από τη ζωή η τελευταία γυναίκα πρόσφυγας πρώτης γενιάς η Μαρία Αναστασιάδη που κατοικούσε στον Άγιο Νικόλαο Κατούνας στα προσφυγικά. Η Μαρία Αναστασιάδη γεννήθηκε στην πόλη Πράσαλη (Προύσα) της Μικράς Ασίας. Μέσα στην δίνη των φοβερών γεγονότων η οικογένεια της έφυγε και ήρθε στην Ελλάδα 1922-24. Μικρή 7 μηνών προσφυγοπούλα τότε έζησε την γενοκτονία, την προσφυγιά, την φτώχεια και την απαξίωση.
Παρόλα αυτά όμως στάθηκε στα πόδια της περνώντας λύπες και χαρές δεν έσκυψε το κεφάλι όπως και όλοι οι πρόσφυγες του συνοικισμού.
Ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία στο συνοικισμό μιας και είχε ξεπεράσει τα ενενήντα χρόνια πριν μερικούς μήνες την είχαμε επισκεφτεί στο σπίτι της και γνωρίσαμε μια καλοσυνάτη υπερήφανη και γνήσια Ελληνίδα. 
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ 




Η γιαγιά Μαρία είχε 8 παιδιά, 28 εγγόνια,51 δισέγγονα και ένα τρισέγγονο. Εκείνο που την τσάκισε τελευταία ήταν ο θάνατος των δυο γιών της. 
Η εξόδιος ακολουθία της έγινε στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και η ταφή της στο νεκροταφείο του συνοικισμού. Ήταν μια γυναίκα ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΥΝΑΜΗΣ, ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ  και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ στο συνοικισμό του Αγίου Νικολάου Κατούνας. 
Ο θεός ας αναπαύσει την ψυχή της.


ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ


google page rank