Η ΔΕΠΟΣ καλείται να επιστρέψει την έκταση στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας
Eπρόκειτο για ένα οραματικό σχέδιο. Βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της τοπικής επικαιρότητας την περασμένη δεκαετία. Χαιρετίστηκε ως ένα έργο με μεγάλη αναπτυξιακή σημασία για την περιοχή της Παλαίρου. Ο λόγος για το Ομογενειακό Χωριό. Το μεγάλο έργο που κλήθηκε να κατασκευάσει το 1999 η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας Στέγασης ΑΕ (ΔΕΠΟΣ ΑΕ) σε έκταση που της δώρισε ο τότε δήμος Κεκροπίας (εν συνεχεία Παλαίρου)......
13 χρόνια μετά, κατά τα οποία το έργο παραπέμφθηκε στις καλένδες και η ΔΕΠΟΣ οδηγήθηκε σε εκκαθάριση, τα πράγματα επιστρέφουν στο 1999. Για την ακρίβεια η έκταση επιστρέφεται στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας καθώς η ΔΕΠΟΣ ουδέποτε ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της…
Αυτή ήταν η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λευκάδας. Καλείται πλέον η ΔΕΠΟΣ να αναμεταβιβάσει στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας συμβολαιογραφικώς την έκταση των 545 περίπου στρεμμάτων.
Η έκταση αυτή βρίσκεται στη θέση «Άγιος Δημήτριος» της Παλαίρου, εκτός σχεδίου πόλεως και ζώνης, δίπλα στην επαρχιακή οδό Αστακού-Βόνιτσας και στην αγροτική οδό που οδηγεί στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου.
Εκεί το σχέδιο-όραμα προέβλεπε την ανέγερση του ομογενειακού χωριού του οποίου κατοικίες θα αγόραζαν ομογενείς. Αυτοί θα έρχονταν με αυτόν τον τρόπο πιο κοντά στην πατρίδα αλλά το χωριό θα έφερνε επιπλέον ανάπτυξη και προστιθέμενη αξία στη διαρκώς αναπτυσσόμενη αυτή περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Την ώρα όμως που η ΔΕΠΟΣ σε άλλες περιοχές προχωρούσε στην ανέγερση ομογενειακών χωριό, αυτό της Παλαίρου έμεινε στα χαρτιά.
Ήταν Ιανουάριος του 1999 όταν ο τότε δήμος Κεκροπίας πήρε την οριστική απόφαση να αναθέσει στη ΔΕΠΟΣ την κατασκευή του «Ομογενειακού Χωριού» και για αυτόν αποκλειστικά το λόγο παραχώρησε τη συγκεκριμένη έκταση.
Η ΔΕΠΟΣ μάλιστα θα αναλάμβανε τη διαχείριση του έργου, ενώ για την κατασκευή των δικτύων υποδομής το πλάνο προέβλεπε τη συνεργασία της εταιρίας με το δήμο και την περιφέρεια. Το χρονοδιάγραμμα μάλιστα προέβλεπε εντός ενός έτους η ΔΕΠΟΣ να εκπονήσει τη σχετική πολεοδομική μελέτη και να μεριμνήσει για τις διαδικασίες έγκρισης του τοπικού Ρυμοτομικού, εντός δύο ετών από την εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης η ΔΕΠΟΣ να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις για την υλοποίηση του έργου και εντός οκταετίας από τις εγκρίσεις να έχει ολοκληρώσει τα έργα υποδομής.
Ωστόσο η ΔΕΠΟΣ δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις ενώ πλέον τελεί υπό εκκαθάριση.
Μάλιστα η πολεοδομική μελέτη ουδέποτε ολοκληρώθηκε, καθώς στο στάδιο της εκπόνησης των μελετών παρουσιάσθηκαν προβλήματα και καθυστερήσεις, ένα εκ των οποίων ήταν η άρνηση του μηχανικού που είχε αναλάβει τη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας της περιοχής να τη χορηγήσει αυτή, υποστήριζε ότι το μεγαλύτερο μέρος της εδαφικής εκτάσεως ήταν ακατάλληλο για οικιστική ανάπτυξη.
Εντούτοις ενώ το πρόβλημα αυτό λύθηκε, μόλις το 2007 ζητήθηκε η έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού της ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να προκύψει ότι η εν λόγω έκταση δεν ήταν δασική, η δε τελική πολεοδομική μελέτη ήταν έτοιμη και απεστάλη στο ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση η οποία όμως ακόμη εκκρεμεί. Ως εκ τούτου ουδέποτε ξεκίνησαν και τα απαιτούμενα έργα υποδομής.
Κατά συνέπεια το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παλαίρου, ο οποίος αντικατέστησε τον Δήμο Κεκροπίας, τον Οκτώβριο του 2008 αποφάσισε την ανάκληση της δωρεάς διεκδικώντας πλέον νομικά το συμφέρον του. Το πολυμελές Πρωτοδικείο Λευκάδας τον δικαίωσε ενώ στις αρχές του 2013 θα εκδικαστεί στο Εφετείο Αγρινίου η Έφεση της ΔΕΠΟΣ.
Το ζήτημα είναι ότι μπήκαν τίτλοι τέλους στο οραματικό αυτό έργο με τη δημοτική αρχή Ακτίου-Βόνιτσας αφενός να προασπίζει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δήμου και αφετέρου να ερευνά τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί καλύτερα η έκταση που προορίζονταν για το ομογενειακό χωριό.
www.agrinionews
xiromeronews