Νέα ανείπωτη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες, εκ των οποίων τουλάχιστον 15 μικρά παιδιά και βρέφη, σημειώθηκε ανατολικά του Φαρμακονησίου έπειτα από ανατροπή λέμβου που μετέφερε παράνομα μετανάστες.
Μέχρι αργά το βράδυ ο τραγικός απολογισμός ανερχόταν σε 34 θύματα ενώ στη μακάβρια λίστα υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερα βρέφη και έντεκα μικρά παιδιά, έξι αγόρια και πέντε κορίτσια.
Από τη θαλάσσια περιοχή ανασύρθηκαν επίσης οι σοροί δέκα γυναικών και εννέα ανδρών. Άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του μισοβυθισμένου σκάφους.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα τα πρώτα πλωτά που έφθασαν στην περιοχή κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 30 είχαν καταφέρει καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να κολυμπήσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι. Στις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους οι διασωθέντες εκτίμησαν ότι στο μοιραίο δουλεμπορικό επέβαιναν περισσότερα από 120 άτομα χωρίς, όμως, να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το σύνολό τους. Επομένως, άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των αγνοουμένων.
Το νέο θλιβερό δυστύχημα σημειώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας έλαβε επείγον σήμα - μέσω του αριθμού 112- για ξύλινο σκάφος κλειστού τύπου σε κίνδυνο, με αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.
Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma, ενώ πλωτά του λιμενικού έσπευσαν στο σημείο από τη Μυτιλήνη.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ) αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που ήταν στο σκάφος είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.
Για το συμβάν ενημερώθηκε εξαρχής ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, ο οποίος την Κυριακή συμμετείχε σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «πρέπει να πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε», υπενθυμίζοντας ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό «κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πέρα από μισαλλοδοξίες ή μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν γίνεται να θρηνεί κανείς τους νεκρούς και ταυτόχρονα να σπεκουλάρει πάνω σε όσους επιβίωσαν» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Από τη μεριά της, η ΝΔ εκφράζει τη θλίψη της και μιλάει για επιβεβαίωση της επιτακτικής «ανάγκης για υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την πάταξη των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο».
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική αλλά η Ελλάδα ούτε καν αυτή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, ενώ για αδιέξοδο της πολιτικής της Ευρώπης - φρούριο με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο κάνει λόγο η Λαϊκή Ενότητα.
Στο μεταξύ, άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες.
Νέα κέντρα φιλοξενίας σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, ένα στην περιοχή της Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου από τη Μυτιλήνη.
Η κ. Θάνου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί για το προσφυγικό με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων φορέων.
Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες τις «μεμονωμένες φωνές» στην Ευρώπη που επικρίνουν την Ελλάδα για το προσφυγικό.
«Σε όσους λοιπόν, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας, συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η κ. Θάνου είπε πως μετά τις ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης και την αναχώρηση περισσότερων από 20.000 προσφύγων από τη Μυτιλήνη η εικόνα «είναι βελτιωμένη».
Εξάλλου, στο νησί κατέπλευσαν δύο ακόμη επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να παραλάβουν μετανάστες και να τους μεταφέρουν στον Πειραιά.