Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η διοίκηση της εκπαίδευσης έχουν βάλει σαν στόχο να κλείσουν το ΕΠΑΛ Καινουργίου. Το σχολείο βρίσκεται στην 3η Εβδομάδα κατάληψης ενώ το υπουργείο και η διοίκηση εξακολουθούν να εμπαίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα, παρά τις διαμαρτυρίες μαθητών και εκπαιδευτικών για το κλείσιμο των δυο τμημάτων γενικής παιδείας και ενός τμήματος της Β’ τάξης του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης. Δικαιολογημένη ανησυχία διότι η συρρίκνωση αυτή οδηγεί στο κλείσιμο του ΕΠΑΛ Καινουργίου και την υποβάθμιση της περιοχής της Β/Α Τριχωνίδας της Αιτωλ/νίας.
Ο κ. Φίλης στην χθεσινή του απόφαση Αρ. Πρωτ.: Φ12/172443/Δ4/17-10-2016, ενέκρινε κατ’ εξαίρεση για το σχ. έτος 2016-2017 τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων σε διάφορα ΕΠΑ.Λ της χώρας, χωρίς να συμπεριληφθούν και τα τμήματα του ΕΠΑΛ Καινουργίου, που κατήργησε πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές και μεταγραφές μαθητών.
Για την επαναλειτουργία των τμημάτων υπάρχει η θετική εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας, όπως μας ανακοίνωσε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικών των καταργηθέντων τμημάτων ΕΠΑΛ της Δυτ. Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 5-10-2016 στην Πάτρα, την οποία ο υπουργός έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του, όπως και τα ψηφίσματα των μαθητών και του Συλλόγου των διδασκόντων του ΕΠΑΛ Καινουργίου.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές με αποτέλεσμα σήμερα Τρίτη 18-10-2016 να ξεκινήσει νέος κύκλος κατάληψης του σχολείου για 3η Εβδομάδα, ενώ χθες Δευτέρα έγινα κανονικά μάθημα.
Το κλείσιμο των περισσότερων ΕΠΑΛ της χώρας, όπως και του ΕΠΑΛ Καινουργίου, ενός επαρχιακού διαδημοτικού τεχνικού σχολείου, υπαγορεύεται από τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που ψήφισε η πλειοψηφία των κομμάτων στη βουλή στις 13-8-2015 με σκοπό να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες στην εκπαίδευση κατά 50% ώστε να εξασφαλίσουν τις δώσεις στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας μας.
Θέλουν ένα δημόσιο σχολείο που να κοστίζει ακόμα λιγότερο, με πολύ λιγότερους εκπαιδευτικούς και καθόλου ειδικότητες και εργαστήρια που κοστίζουν και δεν εγκρίνει το κουαρτέτο (τρόικα). Η απόκτηση επαγγελματικής ειδικότητας θα είναι πλέον υπόθεση των ιδιωτών με την απλήρωτη μαθητεία, γυρίζοντας την Ελληνική κοινωνία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα!
Αδιαφορούν για τα παιδιά της υπαίθρου τι θα κάνουν μετά το κλείσιμο του ΕΠΑΛ Καινουργίου. Στην σημερινή οικονομική κρίση δεν ενδιαφέρει κανέναν αν θα μπορούν πλέον αυτά τα παιδιά της Τριχωνίδας να φοιτούν σε τεχνικές ειδικότητες, που επιθυμούν κοντά στον τόπο διαμονής τους. Υποβαθμίζουν το γεγονός ότι το ΕΠΑΛ Καινουργίου 19 χρόνια τώρα, που έφτασε το δυναμικό του στους 130 μαθητές, με άρτιο εργαστηριακό εξοπλισμό, που στήθηκε εκ του μηδενός, κάθε χρόνο πιάνει το 30% που είναι ο Μ.Ο. του ποσοστού των επιτυχιών πανελλαδικά, που εισάγονται στα ΑΤΕΙ, στις στρατιωτικές σχολές, Πυροσβεστική καθώς και αστυφυλάκων.
Αυτή η επιλεκτική αντιμετώπιση του ΕΠΑΛ Καινουργίου από το υπουργείο παιδείας και την διοίκηση δεν προσδίδει χρηστεί διοίκηση και εκπαιδευτική ευαισθησία, αντίθετα προσδίδει απαξίωση στα παιδιά μιας επαρχίας, που έχει χτυπηθεί κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά αλλεπάλληλα από τις ανερμάτιστες πολιτικές των κυβερνήσεων και τα μνημόνια όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα η περιοχή της ΒΑ Τριχωνίδας χάνει μια εκπαιδευτική μονάδα, που συμβάλει τα μέγιστα σε επίπεδο Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τα μορφωτικά και επαγγελματικά εφόδια της νέας γενιάς της περιοχής μας, ώστε από καλύτερη θέση να μπορούν να αγωνιστούν στον στίβο της ζωής.
Μπροστά σε αυτήν την αρνητική εξέλιξη να κλείσει οριστικά το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές νοιώθουν «εγκαταλειμμένοι» ακόμα και από την υπηρεσία. Παρατηρείται μια ανεξήγητη αδιαφορία, ίσως από την έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η παντελής απουσία των γονέων, κοινωνικών φορέων και Συλλόγων, όπως και των πολιτικών φορέων της περιοχής, ακόμα και του Αγροτικού Συνεταιρισμού που υφίσταται χάριν του ΕΠΑΛ…! Απουσιάζει επίσης από αυτόν τον αγώνα στήριξης του σχολείου, ακόμα και το ιερατείο της κωμόπολης του Καινουργίου!
Οι βουλευτές του νομού, όπως και η Αντιπεριφερειάρχης μας, μήπως πρέπει να «ανασκοπηθούν» και να κοιτάξουν σοβαρά την υπόθεση της συνέχειας της λειτουργίας του ΕΠΑΛ Καινουργίου, που εξυπηρετεί μαθητές και από απομακρυσμένες περιοχές της βορεινής Τριχωνίδας, με δύσκολο οδικό δίκτυο, έλλειψη άμεσης πρόσβασης στο σχολείο της μεγαλύτερη περιοχής σε έκταση πληθυσμιακά επαρχίας;
Ο Δήμος Αγρινίου καθώς και του Θέρμου θα έπρεπε να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση και όλους του βουλευτές του νομού Αιτωλ/νίας να στηριχθεί το ΕΠΑΛ Καινουργίου, ακόμα και με νέες ειδικότητες του πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα του γεωργοκτηνοτροφικού.
Οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου να εκφράσει την στήριξη προς το ΕΠΑΛ Καινουργίου και να απαιτήσει την επαναλειτουργία των τμημάτων, που έκλεισε ο κ. Φίλης, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας.
Μήπως πρέπει να επανακαθορίσουν όλοι την στάση τους για το ΕΠΑΛ Καινουργίου πριν είναι αργά για την περιοχή;
«Ακούει κανείς!» Καινούργιο 18-10-2016
Κώστας Διον. Κορδάτος
Καθηγητής, Υπεύθυνος Τομέα ΕΠΑΛ Καινουργίου
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Εκπ/κών Εργαστηριακών Μαθημάτων
Πτυχιούχων ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ