Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΟΥΝΑ: Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάσθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου


Με την καθιερωμένη παρέλαση, με επίκαιρα και ηχηρά μηνύματα για τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, της συλλογικότητας και της μαχητικότητας, αλλά και με τη βοήθεια του καλού καιρού.
Δυο μαθητές του Νηπιαγωγείου που
 κατέθεσαν στεφάνι και κέρδισαν τις
 εντυπώσεις Κωνσταντίνος Κουδούνας
και Δημήτριος Ζορμπαλάς,  
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στην Κατούνα, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Ευτυχώς ο συννεφιασμένος ουρανός, δεν έφερε βροχή κατά τη διάρκεια της παρέλασης των μαθητών  και τα θαύμασαν οι γονείς και συγχωριανοί μας και ο κόσμος χειροκρότησε τη νεολαία μας στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό της Κατούνας.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από χθες στα σχολεία όπου είχαν τις δικές τους γιορτές και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των Ηρώων. 

Την παραμονή 27 προς 28 το βράδυ τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία στην οποία τέθηκε εις προσκύνησιν τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού επισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας.
Στη σημερινή ένδοξη μέρα της επετείου του 40 χτύπησαν χαρμόσυνα οι Καμπάνες  του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κατούνας όπου τελέσθηκε δοξολογία και παρακολούθησαν οι αρχές του τόπου, τα Σχολεία και πλήθος κόσμου. Με το τέλος της δοξολογίας   ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την Καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας κ. Ραγκαδά Ευθυμία.
Στην συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν στο μνημείο των Ηρώων της Κατούνας όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες  του ’40.
Στην συνέχεια έγινε η Κατάθεση στεφάνων.
Το Δήμο μας εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Πάντας από την Βόνιτσα παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων της Κατούνας. 
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΠΑΝΤΑΣ 
Στην συνέχεια κατέθεσε ο πρόεδρος του χωριού Θωμάς Καφρίτσας, ο Διοικητής της Αστυνομίας κ. Κόκιος, για την Εθνική Αντίσταση ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Προδρομίτης και ο πρόεδρος των Αχυρών Αποστόλης Αχυριάτης, τα σχολεία, φορείς και σύλλογοι.  Τελετάρχης των εκδηλώσεων ήταν ο  Διευθυντής του Γυμνασίου Κατούνας κ. Παπαθανασίου Βασίλειος.
Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και στην συνέχεια ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος. 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν αφού ακολούθησαν οι παρελάσεις στην κεντρική οδό,  όπου τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Κατούνας παρέλασαν καταχειροκροτούμενοι από τους παρευρισκομένους.

Αξίζει λογω της ημέρας να αναφέρουμε πως οι ηρωικοί πεσόντες τις μέρες εκείνες από τα χωριά του π. Δήμου Μεδεώνος ήταν : 
ΚΑΤΟΥΝΑ
Μαυρομμάτης Γεώργιος του Ιωάννη. Έφεδρος ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Κατούνα το 1917. Ήταν αξιωματικός του 39ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο, ΝΑ  του Τεπελενίου, στις 9 Μαρτίου 1941.
Κολίδας Επαμεινώνδας του Δημητρίου. Γεννήθηκε στην Κατούνα το 1908. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ. Φονεύθηκε στη Βράνιστα Χειμάρρας στις 21 Ιανουαρίου 1941.
Τσικώνης Δημήτριος του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στην Κατούνα το 1913. Υπηρετούσε στο 24ο. Τραυματίστηκε σε μάχη και πέθανε στο ΙΙΙβ Ορεινό Χειρουργείο στους Άγιους Σαράντα στις 19 Δεκεμβρίου 1941.
ΑΧΥΡΑ 
Ζαρκαδούλας Σωκράτης του Χρήστου. Γεννήθηκε στα Αχυρά το 1918. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ. Φονεύθηκε στα Κρανιά στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
Τραυλός Ευάγγελος,
Τραυλός Ιωάννης 
Μαργιώλης Γεώργιος 
Μαργιώλης Παναγιώτης 
Μπακογιώργος Απόστολος 
Μπακογιώργος Γεώργιος 
Μπακογιώργος Παναγιώτης 
και Χούτας. 
ΤΡΥΦΟΥ-ΒΟΥΣΤΡΙ 
Καλαντζής Λάμπρος του Σπυρίδωνος. Γεννήθηκε στην Τρύφου το 1911. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ. Φονεύθηκε στη Βράνιστα Χειμάρρας την 1η Μαρτίου 1941.
Καούρας Παναγιώτης του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στο Βούστρι το 1903. Ήταν του Εμπέδου Πεζικού Ιωαννίνων. Φονεύθηκε στους στρατώνες Ακραίον Ιωαννίνων σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 20 Απριλίου 1941.
Μάλιος Δημήτριος του Χρήστου. Γεννήθηκε στην Τρύφου το 1912 Υπηρετούσε στο 1ο Κινητό Έμπεδο Ιωαννίνων. Τραυματίστηκε και πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 4 Μαρτίου 1941. 
Νίκου Νικόλαος του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στο Βούστρι το 1919. Υπηρετούσε στο 24ο. Φονεύθηκε στο χωριό Βράνιστα Χειμάρρας στις 13 Μαρτίου 1941.
Καλαντζής Λάμπρος του Σπυρίδωνος,
 Θεοδωρέλος Σπυρίδων του Πέτρου, 
Τσιάκαλος Ιωάννης του Διονυσίου,
 Τσιάκαλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου. 
ΚΩΝΩΠΙΝΑ
Μούρκας Δημήτριος του Σωτηρίου. Γεννήθηκε στην Κωνωπίνα το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ. Φονεύθηκε Ν.Α.  της Μπόλενας στις 11 Φεβρουαρίου 1941.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 

























































ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank