Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα και Περιφέρεια Ηπείρου απαιτούν την ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη
Θέμα: Καθυστερήσεις στο έργο της Αμβρακίας οδού
Κύριε Υπουργέ,
            Η κατασκευή του έργου της Αμβρακίας οδού βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 6 έτη με συνεχείς παρατάσεις, χωρίς να διαφαίνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων.
            Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2010 πραγματοποιήθηκε η ανάθεση του έργου “Κατασκευή οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με το δυτικό άξονα Βορρά – Νότου”, μήκους 48,5 χλμ, το οποίο διαχωρίσθηκε σε 4 τμήματα και 4 αντίστοιχες εργολαβίες ως εξής :
            Η πρώτη εργολαβία αφορά το τμήμα από Χ.Θ 0+000 έως Χ.Θ. 22+500 (Άκτιο-Δρυμός) προϋπολογισμού 142,8 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την «ΑΕΓΕΚ Κατάσκευαστική ΑΕ».
            Η δεύτερη εργολαβία αφορά το τμήμα από Χ.Θ 22+500 έως Χ.Θ. 26+900 (Δρυμός), προϋπολογισμού 39,27 εκατ. Ευρώ και ανάδοχο την «Κ/Ξ Ιόνιος ΑΕ-Τομή ΑΒΕΤΕ».
             Η τρίτη εργολαβία αφορά το τμήμα από Χ.Θ 26+900 έως Χ.Θ. 35+000 (Δρυμός-Λουτράκι) με προϋπολογισμό 46,88 εκατ. Ευρώ και ανάδοχο την «Κ/Ξ Ιόνιος ΑΕ-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ».
            Τέλος, η τέταρτη εργολαβία αφορά το τμήμα από Χ.Θ 35+000 έως Χ.Θ. 48+500 (Παράκαμψη Αμφιλοχίας) με προϋπολογισμό 62,23 εκατ. Ευρώ και ανάδοχο “Consorzio Stabile Italimprese Societa a Responsabilita Limitata”.

            Σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο πρώτος εξ ημών σχετικά με την κατασκευή της Αμβρακίας οδού, απαντήσατε (υπ'αριθμ. πρωτ. ΚΓ/ΦΚΠΡ02.00/ΟΔΟ/ΑΛ/4396/8-6-2016) ότι ο ρυθμός κατασκευής των παραπάνω εργολαβιών δεν ήταν ο αναμενόμενος και ότι ήδη κατά τον χρόνο εκείνο οι εγκεκριμένες προθεσμίες (16/4/2016, 16/4/2016, 8/4/2016 και 30/4/2016 αντίστοιχα) είχαν παρέλθει και βρίσκονταν υπό έγκριση νέες προθεσμίες ολοκλήρωσης του έργου για 16/9/2016, 16/9/2016, 8/9/2016 και 30/9/2016 αντίστοιχα, οι οποίες και πάλι δεν στάθηκαν αρκετές. Στην απάντησή σας αναφέρατε επίσης ότι θα απαιτηθεί μετά την οριστικοποίηση του τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου η χορήγηση εκ νέου παρατάσεων με εκτιμώμενη ημερομηνία περαίωσης των εργολαβιών αυτών τον Μάρτιο 2018.
            Ωστόσο, έως και σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ενέργεια και καμία σαφής δέσμευση για την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο παραμένει 'στον αέρα'. Συμπληρωματικές συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί και είναι άγνωστο αν έχουν εξασφαλισθεί από το αρμόδιο Υπουργείο οι αναγκαίοι πόροι. Οι εξαγγελίες σας για συνέχιση της 1ης, 3ης και 4ης εργολαβίας και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου με επιπλέον ποσά της τάξεως των 3,5-5 εκατ. Ευρώ ανά εργολαβία με στόχο να έχουμε παράδοση κάποιων τμημάτων στην κυκλοφορία, δεν έχουν επαληθευτεί. Σημειώνεται δε, ότι η τρίτη και η τέταρτη εργολαβία που αφορούν το τμήμα από την Αμφιλοχία έως και το Δρυμό, έχουν προχωρήσει σημαντικά και θα μπορούσαν με την υποστήριξη του Υπουργείου να παραδοθούν σύντομα στην κυκλοφορία.
            Κύριε Υπουργέ, η καθυστέρηση κατασκευής της Αμβρακίας οδού και η αβέβαιη συνέχιση των εργολαβιών, επιτείνει την αγωνία των κατοίκων και των διερχομένων της περιοχής, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα οδικό δίκτυο εξαιρετικά επικίνδυνο όπου σημειώνεται πλήθος τροχαίων ατυχημάτων, πολλά μάλιστα εκ των οποίων είναι θανατηφόρα. Σημαντικές καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί δε και στην καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του έργου. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος παύσης των εργασιών κατασκευής, δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζομένους σε αυτές, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία. Θα πρέπει το Υπουργείο να ενεργοποιηθεί άμεσα και να θέσει ως προτεραιότητα τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, τη στήριξη της απασχόλησης  και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των πολιτών, καθώς και καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες απαλλοτριωθέντων ακινήτων.
            Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1.     Έχει επεξεργασθεί το Υπουργείο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργολαβιών της Αμβρακίας οδού;
2.     Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την πορεία των τεσσάρων εργολαβιών και την παράδοσή τους στην κυκλοφορία ; Πότε θα δοθούν οι παρατάσεις στις οποίες έχει ήδη αναφερθεί το Υπουργείο;
3.     Έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι για τη σύναψη των συμπληρωματικών συμβάσεων ; Έχει διασφαλισθεί ότι τούτες θα μπορέσουν να συναφθούν και να εγκριθούν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα χωρίς προβλήματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Γιάννης Μανιάτης

Ανδρέας Λοβέρδος

Mάννης Μανιάτης​

google page rank