Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Νεος ισχυρός σεισμός στην Ιταλία άνω των 6 Ρίχτερ – Χουλιάρας: Πρωτοφανής η σεισμική δραστηριότητα

Σεισμός μεγέθους άνω των 6 βαθμών έπληξε την κεντρική Ιταλία, κοντά στην Περούτζια ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής.
Ο σεισμός που έπληξε σήμερα στις 07:41 το πρωί την κεντρική Ιταλία ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών, όπως μετέδωσε η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI επικαλούμενη το ιταλικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην πόλη Νόρτσα στην περιφέρεια της Περούτζα.
Έγινε γνωστό πως κατέρρευσαν κτίρια στις περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη.
Πρόκειται όμως, κατά κύριο λόγο, για οικήματα που βρίσκονταν στις λεγόμενες “κόκκινες περιοχές”, όπου είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στους κατοίκους. Στην πόλη Νόρτσια κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου, η οποία είχε ήδη υποστεί ζημιές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις. Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδόν όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, που είχαν εκκενωθεί, έχουν πλέον καταρρεύσει.

«Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχουν νεκροί», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπίτσιο Κούρτσιο, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Υπάρχουν περίπου 10 άνθρωποι οι οποίοι τραυματίσθηκαν ελαφρά, και ένας άλλος πολίτης η κατάσταση του οποίου παρουσιάζει πιο σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.
Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει την Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιεί ελικόπτερα και αεροσκάφη για να εξακριβώσει αν υπάρχουν άλλοι τραυματίες στις πιο απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε.
Το USGS ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν 68 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά της Περούτζια. Το εστιακό βάθος του ήταν ήταν 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Δυο οι τραυματίες. Για σκηνές χάους κάνουν λόγο οι δήμαρχοι των πληγέντων περιοχών
Δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά στο χωριό Αματρίτσε, που είχε πληγεί από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.
Παράλληλα, τρεις άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε. Είναι καλά και φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, δεν φαίνεται να υπάρχουν θύματα από το τελευταίο αυτό χτύπημα του Εγκέλαδου.
“Άνοιξε η γη. Είναι μια καταστροφή!” δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Νόρτσα, Mauro Falcucci στο Rainews, επισημαίνοντας πως επικρατούν εικόνες πανικού, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους.
Η νέα σεισμική δόνηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σεισμών που έχει καταστρέψει την καρδιά της Ιταλίας, με τελευταίο εκείνον της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, ο οποίος ισοπέδωσε τα περισσότερα κτήρια.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος μεγάλος σεισμός 6 Ρίχτερ, που έπληξε την Ιταλία σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου, με επίκεντρο το Αματρίτσε, όπου σχεδόν 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Χουλιάρας: Πρωτοφανής η σεισμική δραστηριότητα
Έσπασαν τρία τμήματα του ρήγματος των Απεννίνων κατά την εκτίμηση του Έλληνα σεισμολόγου
Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο σημερινός σεισμός είπε, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ήταν επιφανειακός, με εστιακόν βάθος 10 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος κατά σειράν «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Ο δεύτερος είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου.
Όπως εκτίμησε έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.
Ο κ. Χουλιάρας δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλλος «εξάρης». ΄Ρχουμε είπε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν εαποκλείεται.
Επισήμανε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχλουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισ΄ούς όπως στην Κεφαλλονιά είχαμε μικρότερες καταστροφές και αυτό γιατί έχουμε νεώτερες κατασκευές που είναι περισσότερο αντισεισμικές.
Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.
πηγή:news247.gr

google page rank