Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής το νηστίσιμο γλυκό Κατμάρ (μοιάζει με τις δίπλες) είχε την τιμητική του, στα χωριά του Ξηρομέρου και ήταν το συνηθισμένο γλυκό των ημερών της Αποκριάς.
Το Κατμάρ που ήταν εύκολο στην παρασκευή του, γλύκαινε τις ημέρες της νηστείας όλους τους Ξηρομερίτες.
Κατμάρ : Από τη γιαγιά Ανδριάνα Ηγουμένου και Σπυριδούλα Ράπτη
Υλικά για το χωριάτικο φύλλο
-1 κιλό αλεύρι
-400γρ νερό
-αλάτι
-1 κουταλιά της σούπας λάδι
Υλικά για τη γέμιση
- ½ κιλό καρύδια –αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιά της σούπας κανέλα
-½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- ½ λάδι
-½ κούπα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
-½ κούπα τσαγιού ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το γαρύφαλλο το σουσάμι τη κανέλα τη φρυγανιά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Ανοίγουμε τα φύλλα και τα λαδώνομαι ένα ένα και ρίχνουμε το μείγμα και μετά το βάζουμε σουρωτό στο λαδωμένο ταψί. .
foto: Ελευθερία Κομπλίτση mpampini in