Η Αιτωλοακαρνανία φημίζεται για τις παραδοσιακές πίτες όπου οι νοικοκυρές με μαεστρία κάνουν τα περίφημα “γυρίσματα” δημιουργώντας μοναδικά τραγανά φύλλα.
Η κολοκυθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό συνοδευτικό φαγητό σε γιορτές, γάμους και άλλες χαρές, αν και συνοδεύει συχνά τα κρεατικά στο τραπέζι μας. Στα μέρη μας την συναντάμε ψιλή και με μια ελαφριά και γλυκιά γεύση που μαγεύει τον ουρανίσκο μας.
Το χαρακτηριστικό της κολοκυθόπιτας, που συνηθίζεται σε όλα τα μέρη του νομού μας, είναι το άνοιγμα του φύλλου και το ψήσιμο στα κάρβουνα από τις δύο πλευρές (τις γυρίζουμε στην πλαστήρα), πράγμα δύσκολο για όσους το κάνουν πρώτη φορά.
Ακολουθεί η συνταγή από την παραδοσιακή κολοκυθόπιτα που φτιάχνεται στο Μοναστηράκι Βόνιτσας και τα “γυρίσματα” της πίτας μέσα από τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο Κώστας Πετρόπουλος.
Υλικά
Για τα φύλλα (2 κάτω, 2 επάνω)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
λίγο νερό
Για τη γέμιση
1 μεγάλη κολοκύθα (ξύσμα)
0.5 κιλό τυρί φέτα θρυμματισμένο
4 αυγά χτυπημένα
1 ποτήρι γάλα φρέσκο ή εβαπορέ
λίγο λάδι
αλάτι
λίγο αλεύρι
Εκτέλεση
Ξύνουμε την κολοκύθα με ένα μεγάλο κουτάλι και στύβουμε καλά το ξύσμα.
Κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και το αφήνουμε.
Ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και σιγά σιγά ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη αν χρειαστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, παίρνουμε το λεπτό πλάστη και ανοίγουμε δυο φύλλα (με τη βοήθεια αλευριού) τα οποία απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί (της πίτσας) με λίγο λάδι ανάμεσά τους.
Προσθέτουμε τη γέμιση και από πάνω τα άλλα δύο φύλλα.
Ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
Γυρίζουμε την πίτα στο ταψί από την άλλη πλευρά για να ψηθεί και το κάτω μέρος της πίτας.
Όταν τη βγάλουμε τη σκεπάζουμε με ένα νωπό πανί για να μαλακώσει το φύλλο.
iaitoloakarnania