Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΜΕ ΗΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΑ ΚΛΑΡΙΝΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ


Γλέντι παλιακό, παραδοσιακό διοργάνωσε ο Θωμάς Καρφίτσας πρόεδρος του χωριού για το πανηγύρι της Κατούνας. 
Φέτος έλεγε ο μπάρμπα Μήτσος έφερε γερά ονόματα ο Θωμάς και αναβίωσε το πανηγύρι του χωριού.
Να σημειώσουμε πως η Κατούνα τέτοιες μέρες είχε το πανηγύρι της και γέμιζε ο τόπος από ψητά αρνιά. κάθε σπίτι έψηνε το αρνί του, το πανηγύρι ήταν στις 15 Μάη την Τρίτη δηλαδή.   
Κάποτε ο κόσμος τα είχε ανάγκη τα πανηγύρια λόγω της σκληρής δουλειάς των χωραφιών και έβγαινε να ξεσκάσει να πει και το εννοούσε τότε "Χρόνια πολλά από το παγγύρ"
Η αναβίωση των πανηγυριών στο ξηρόμερο και στην Κατούνα συνεχίζεται από το Θωμά Καρφίτσα. Παλιότερα πανηγύρια με κλαρίνα και ονόματα έφερνε ο μπάρμπα Κώστα Νάκος, οι Μαυρομματαίοι, οι Μαγκλαραίοι, οι Κατραίοι, οι Μπλιτσαίοι Σωτήρης Νάκος, ο Αλέκος Σαπάτης, ο Σπύρος Μπαλαγιώργας αργότερα ο Στράτος Μούχας και άλλοι πολλοί. 
Απο ονόματα Τάκης Καρναβάς, Τουρκοβασίλης, Σαλέας Αννούλα Τσαχάλου Χαλκιάδες, Μακρυγιωργαίοι, Βαγγελιώ Χριστιά, Φιλιώ Πυργάκη, Γιούλα Κοτρώτσου. 
Ακολούθησαν δύο ανταγωνιστές ο Βαγγέλης Μπακογεώργος και ο Γιάννης Ζωγάκης, έφερναν τις καλύτερες ζυγές, πότε μαζί, πότε χωριστά.  
Σε κάθε πανηγύρι τότε, τις δεκαετίες 60-70-80 έφερναν τουλάχιστον 4 ζυγές κλαρίνα στο πανηγύρι και κρατούσε μέρες. 
Όλοι κλαριτζίδες τότε κοιμόταν στο ξενοδοχείο το "ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ" των αδελφών Ζέλου ήταν το μόνο ξενοδοχείο στο Ξηρόμερο τότε.  


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ:















Τα υπόλοιπα στο κανάλι του Αχελώου που ήταν στο πανηγύρι
google page rank