Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Αιτωλοακαρνανία: Δραματική μείωση του μαθητικού δυναμικού

206 λιγότερα παιδιά στα Δημοτικά, μείον 276 στα Νηπιαγωγεία
Προβληματισμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο η μείωση του μαθητικού δυναμικού στην Αιτωλοακαρνανία, με το ποσοστό της μείωσης να αγγίζει το 11%. «Κάθε χρόνο χάνουμε από την Αιτωλοακαρνανία ένα 10θέσιο δημοτικό σχολείο, δηλαδή 206 παιδιά και δώδεκα μονοθέσια νηπιαγωγεία, δηλαδή 276 παιδιά» ανέφερε στη «Σ» ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός.
Οι αριθμοί σε κάποιες περιοχές του νομού είναι ιδιαίτερα αυξημένοι και ο προβληματισμός μεγαλώνει σχετικά με το μέλλον της εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία. Στην περιοχή της Αμφιλοχίας η μείωση των εγγραφών στα νηπιαγωγεία αγγίζει το 20%, αριθμό ρεκόρ για τον νομό! 
«Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στις περιοχές της Ναυπάκτου και του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας «συγκράτησε» το ποσοστό της μείωσης των εγγραφών. Στη Βόνιτσα ειδικότερα, εγγράφηκαν για πρώτη φορά 9, νέα παιδιά στα νηπιαγωγεία της περιοχής, ενώ στη Ναύπακτο 14. Η μείωση των εγγραφών στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, παρά την δίχρονη προσχολική αγωγή αγγίζει το 10% και στη Ναύπακτο το 5%. Στην περιοχή του Μεσολογγίου το ποσοστό της μείωσης αγγίζει το 13%, όπως επίσης και στην περιοχή του Ξηρομέρου» σημείωσε ο κ. Κολοβός.
Οι αριθμοί αυτοί οδηγούν στο συμπέρασμα, πως κάθε χρόνο, με μαθηματική ακρίβεια η Αιτωλοακαρνανία χάνει το ¼ των μαθητών της από τα δημοτικά σχολεία.
«Το 2016 στην Αιτωλοακαρνανία έγιναν 2.150 εγγραφές παιδιών στην πρώτη δημοτικού. Το 2019 οι εγγραφές υπολογίζονται στις 1.500. Φέτος τα παιδιά που έχουν εγγραφεί στην πρώτη τάξη είναι περίπου 1.770, συνεπώς, βάσει νηπίων του χρόνου θα εγγραφούν 1.500 πρωτάκια» υπογράμμισε ο κ. Κολοβός, ο οποίος για φέτος διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο πίνακας των εγγραφών.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
google page rank