Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας του Δήμου Ξηρομέρου, για το ενδεχόμενο κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό.

Αστακός 30 Ιουνίου 2021
Αριθμ. Πρωτ. 5187
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.2646360500
ANOIXTH EΠΙΣΤΟΛΗ

Π Ρ Ο Σ
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Τον Υπουργό Οικονομικών
Τον Υπουργό Εσωτερικών
Τους Βουλευτές του Νομού Αιτωλ/νίας
Τον Περιφεριάρχη Δυτ.Ελλάδος
Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Τη Διοίκηση Τράπεζας Πειραιώς
Την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Κύριοι.
Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, να κλείσει το Υποκατάστημά της που λειτουργεί στον Αστακό.
Όλη η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, οι Κοινότητες και οι φορείς της περιοχής είναι ανάστατοι και οργισμένοι για το κλείσιμο του τελευταίου τραπεζικού καταστήματος που λειτουργεί στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών να δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει κανένας Δήμος στη Χώρα που να μην εξυπηρετείται τραπεζικά, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών να έχει συμφωνήσει σε αυτό με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και σήμερα να μαθαίνουμε ότι κλείνει το μοναδικό κατάστημα Τράπεζας που έχουμε.
Ο Δήμος μας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες καθώς είναι απομονωμένος, μακριά από κάποιο αστικό κέντρο, καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση με διάσπαρτα χωριά και δεν αντέχει ούτε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα κατάστημα τράπεζας για να εξυπηρετεί τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους χιλιάδες επισκέπτες του καλοκαιριού.
Δεν μπορεί επίσης να μην λαμβάνεται υπόψιν η νέα προοπτική που ανοίγεται στην περιοχή με την αξιοποίηση του λιμανιού του Πλατυγιαλιού που είναι σε εξέλιξη.
Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτάχυνση της εγκατάλειψης και της ερήμωσης της περιοχής μας, όπου ήδη τα χωριά μας τείνουν να γίνουν χωριά γερόντων και συνταξιούχων εγκαταλειμμένα στην τύχη τους.
Οι βουλευτές του Νομού μας, κυρίως οι κυβερνητικοί, αμέτοχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι συντελείται γύρω μας (ΠΟΑΥ, Ανεμογεννήτριες κλπ ). Και αντί να πάμε ένα βήμα μπροστά, αγωνιωδώς προσπαθούμε να διαφυλάξουμε κάποια από τα κεκτημένα και αυτονόητα που ακόμα έχουμε.
Τους καλούμε, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μεσολαβήσουν για να μην υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.
Τέλος εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην απαράδεκτη αυτή απόφαση, όπως διατυπώνεται και στην 38/2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και καλούμε τις Κοινότητες τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής να αντιδράσουν άμεσα με αντίστοιχες αποφάσεις και με όποιον άλλο τρόπο μπορεί ο καθένας, για να αποφύγουμε το οριστικό κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό.

Κοινοποίηση:
Σε όλες τις Κοινότητες και τους
Συλλόγους του Δήμου Ξηρομέρου

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ

Επισυνάπτεται η 38/2021 απόφαση του
Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου



Χωρίς νερό το Μοναστηράκι Ακτίου-Βόνιτσας

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η διακοπή νερού οφείλεται στην έλλειψη ανταλλακτικού, χρειαζόμαστε μειωτηρα ο οποίος ρυθμίζεται εργοστασιακά οι υδραυλικοί του δήμου έχον παραγγείλει το ανταλλακτικό αλλά επειδή πρέπει να γίνει η ρύθμιση θα το έχουμε αύριο το πρωί στης 8 και θα είναι έτοιμο μέχρι της δέκα το πρωί .στη πλατεία του χωριού από της μια και μετά θα έχουμε στη διάθεσή μας 3 παλέτες με νερό ΚΟΡΠΗ για να εξυπηρετηθούμε.
Aαναφέρει στο fb 
Ο Πρόεδρος 
Μιχάλης Καλατζής 

 

. Η Πάλαιρος των χρωμάτων !!!


Δειτε πολλές φωτό

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΚΤΙΟΥ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ: συνεχίζεται η οικολογική καταστροφή και δεν ενδιαφέρεται κανένας

Τόνοι ψόφια ψάρια στο αυλάκι που συνδέει την λίμνη Βουλκαριά με το Ιόνιο, στον Αγιο Νικόλαο Ακτίου Βόνιτσας. 
Συνέχεια όλο αυτό γίνεται, οι κάτοικοι που είναι κοντά κινδυνεύουν και είναι αναστατωμένοι, η δυσοσμία ακολουθεί τον ταξιδιώτη απο τον Αγιο Νικόλαο προς Λευκάδα μιας και περνάει απο εκει.  
Οι πόρτες ασυντήρητες χρόνια τώρα και το πρόβλημα συνεχίζεται, έχουν χαλάσει και μένουν ανοιχτές με τα αποτελέσματα που βλέπετε όλα τα ψάρια "σκάνε".
Επίσης πολλοί λένε πως υπάρχει και μόλυνση στην λίμνη της Βουλκαριάς από λύματα. 
Αν δεν γίνει ολοκληρωμένη δουλειά μια μελέτη σωτηρίας της λίμνης θα είναι τραγικά  τα αποτελέσματα στις καλλιέργειες και στα γύρω χωριά. Δείτε τις φωτο που μας έστειλε ο Θυμιος Μυλωνίδης. 




ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ

ΘΥΡΡΕΙΟ: Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας Γιώργου Φερεντίνου, καθηγητή-ιστορικού με τίτλο: “Ακαρνανικόν Αρχείον“

Σ
ε μία όμορφη εκδήλωση στον αρχαίο Θύρρειο την Κυριακή 27/6/2021, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας Γιώργου Φερεντίνου, καθηγητή-ιστορικού με τίτλο: “Ακαρνανικόν Αρχείον“, που συνδιοργάνωσε το κέντρο κοινωνικής μέριμνας και ανάπτυξης Δήμου Ακτίου -Βόνιτσας και η εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας -Λευκάδας, στον αύλειο χώρο του μουσείου Θυρρείου.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Παντελής Αποστολάκης, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας (ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν τους επέτρεψαν να παρερευρεθεί), υπογράμμισε ότι ο Δήμος αποφάσισε να τιμήσει για πολύτιμη προσφορά τον Καθηγητή, συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή Γιώργο Φερεντίνο . Δεν επιλέχτηκε τυχαία το Θύρρειο ως ξεκίνημα των εκδηλώσεων 1821-2021 του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας είπε μιλώντας λόγια βαθύτατης εκτίμησης για το έργο του.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο βουλευτής κος Κωνσταντόπουλος Δημήτρης , ο πρόεδρος της κοινότητας Θυρρείου κος Χρήστος Παλούκης και η κα Τσαντίλη συνεργάτης της κας Βικάτου Ολυμπίας, προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Την παρουσίαση συντόνισε ο Χρυσόστομος Πατούλας, εκδότης της εφημερίδας “Αιτωλοακαρνανική” και μέλος της επιτροπής 1821-2021 Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ο οποίος μίλησε με λόγια βαθύτατης εκτίμησης για το έργο του συγγραφέα. Για το βιβλίο μίλησε ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας και ο Γιώργος Πιτσινέλης (Διδάκτωρ στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θυρρείου Χρήστος Παλούκης παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στην εξαδέλφη του Συγγραφέα κα Νίκη Φερεντίνου – Χούσου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι: ο πρόεδρος Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων Πάνος Σόμπολος, , δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Κασόλας και της ελάσσονος κος Μασούρας εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Στο τέλος της συγκινητικής βραδιάς ο συντονιστής ανέγνωσε την χειρόγραφη επιστολή του συγγραφέως ο οποίος δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους.






Συνεργασία για την ανάδειξη του Αμβρακικού Κόλπου από τους Δήμους Αρταίων και Πρέβεζας (video)

Ο Δήμος Αρταίων και ο Δήμος Πρέβεζας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή και την ανάδειξη του Αμβρακικού Κόλπου.
Μειωμένο εισιτήριο μονοήμερης κρουαζιέρας Πρέβεζας – Κορωνησίας για όλους.
Σε μία σημαντική κίνηση για την ανάδειξη του Αμβρακικού Κόλπου, προχώρησαν από κοινού οι Δήμοι Αρταίων και Πρέβεζας, δίνοντας σε όλους τους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν μια μονοήμερη κρουαζιέρα από την Πρέβεζα προς την Κορωνησία και αντίστροφα, διασχίζοντας τον Αμβρακικό Κόλπο.
Πιο συγκεκριμένα, οι Δήμαρχοι Αρταίων και Πρέβεζας, κκ. Τσιρογιάννης και Γεωργάκος, ανακοίνωσαν σήμερα πως οι Δήμοι θα καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών εξόδων που απαιτούνται για τις μονοήμερες κρουαζιέρες, ώστε το εισιτήριο για τους δημότες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσιτό.
Όπως έγινε γνωστό, η σύνδεση Πρέβεζας – Κορωνησίας με διάπλου του Αμβρακικού θα είναι διάρκειας 5 ωρών, οι μονοήμερες κρουαζιέρες θα κοστίζουν 8 ευρώ και θα πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την πρωτοβουλία που πήραμε με τον φίλο και συνάδελφο Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο. Οι Δήμοι μας, οι περιοχές μας έχουν πολλούς και αναξιοποίητους θησαυρούς και πρωτοβουλίες σαν και αυτές έρχονται να αποδείξουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, οι Δήμοι μας δηλαδή, ξέρουν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και ας μην έχουν απεριόριστη τεχνογνωσία. Έχουμε όμως απεριόριστη αγάπη για τον τόπο μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Αρταίων κ. Κώστα Χαρακλιά και τον εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού του Δήμου Πρέβεζας κ. Λεωνίδα Αργυρό, για την συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια. Τώρα, το επόμενο στοίχημα είναι να προβάλλουμε όσο γίνεται περισσότερο την ύπαρξη αυτής της διαδρομής και να την συνδέσουμε με επισκέψεις ευρύτερα στον Δήμο μας, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να δουν και να γευθούν τις ομορφιές και τη γαστρονομία της Άρτας και ειδικότερα της Κορωνησίας μιας περιοχής με δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Σε αυτή την προσπάθεια όσο συνεργαζόμαστε γινόμαστε και πιο αποτελεσματικοί, με τελικά ωφελούμενους τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών μας».
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Nίκος Γεωργάκος με τη σειρά του δήλωσε:
«Η “θαλάσσια γέφυρα” που δημιουργείται μεταξύ της Πρέβεζας και της Κορωνησίας Άρτας με την συνεργασία των δύο όμορων Δήμων του Αμβρακικού, αποτελεί ένα ξεχωριστό εγχείρημα που έχει ως βασικό σκοπό του να αναδείξει μια υπέροχη διαδρομή και δύο ξεχωριστούς προορισμούς.


Η συνεργασία μας με τον Δήμο της Άρτας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο μεγάλο στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων “εναλλακτικού τουρισμού” που διαθέτει η περιοχή μας. Ο Αμβρακικός Κόλπος, ένα σπάνιο οικοσύστημα στο οποίο συνυπάρχουν η άγρια ζωή και σημαντικές για την τοπική οικονομία δραστηριότητες, ενώνει μερικές από τις ομορφότερες γωνιές της Ηπείρου κι ολόκληρης της Ελλάδας. Δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, όρμοι και “μυστικές” παραλίες ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του ταξιδιώτη που θα έχει πια την ευκαιρία να πάρει στις “αποσκευές του” μοναδικές εικόνες από την θαλάσσια διαδρομή. Πιστεύουμε ότι το κομμάτι της κρουαζιέρας στον Αμβρακικό, τα επόμενα χρόνια κι αφού ξεπεραστεί ο μεγάλος “σκόπελος” της πανδημίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Ο Αμβρακικός είναι η θάλασσα που μας μαγεύει και μας ενώνει, κάνοντας τα καλοκαιρινά ταξίδια στην περιοχή μας ακόμη πιο όμορφα».


https://www.agriniopress.gr/

Σαν σήμερα το 1948 μεγάλος καταστροφικός σεισμός στη Λευκάδα



«Το θέαμα που αντίκρυσα μόλις έφθασα εις την Λευκάδα από τας Πάτρας με το πολεμικόν «Κεφαλληνία» είναι πραγματικά τραγικόν. Ολόκληρος σχεδόν η πόλις έκειτο εις ερείπια. Τα περισσότερα σπίτια έχουν καταρρεύσει άλλα έχουν υποστή μεγάλας καταστροφάς τα δε υπόλοιπα είναι ετοιμόρροπα.
Από την προκυμαία προχωρούσα προς το κέντρον της πόλεως. Από πολλά σημεία των δρόμων ήτο αδύνατος η διάβασις λόγω των σπιτιών που κατέρρευσαν.


Δεξιά και αριστερά από σπίτια με δυό και τρεις ορόφους τίποτε δεν έχει απομείνει όρθιον. Εδώ κι΄ εκεί βλέπει κανείς μόνον ορθίας ολίγες κολώνες, αι οποίαι μαρτυρούν, ότι προ του καταστρεπτικού σεισμού υπεβάσταζον ολόκληρα οικοδομήματα.

Προχωρώ προς το κέντρον της πόλεως, όπου αι καταστρφαί είναι πολύ μεγαλείτεραι. Εις την κεντρικήν πλατείαν μιά μεγάλη σκηνή στεγάζει τας υπηρεσίας της Διοικήσεως Χωροφυλακής Λευκάδος. Ο διοικητής ταγματάρχης κ. Παπαδόπουλος μου είπε:


– Ως εκ θαύματος εσώθησαν οι άνδρες μου. Όταν ήρχισεν ο σεισμός -διότι και ήργησε να τελειώση, διήρκεσε δύο περίπου λεπτά- μία πλευρά του κτιρίου της Διοικήσεως κατέπεσεν. Ευτυχώς πλησίον της καταπεσούσης πλευράς δεν υπήρχον χωροφύλακες, οπότε θα εθρηνούσαμε και θύματα μεταξύ των ανδρών της Χωροφυλακής.

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ

Προς κλείσιμο το Υποκατάστημα της Πειραιώς στον Αστακό, έντονες αντιδράσεις στο Ξηρόμερο

Οριστική φέρεται να είναι η απόφαση για κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό με το λουκέτο να αναμένεται ακόμη και εντός του καλοκαιριού.
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην περιοχή του Ξηρομέρου με τη δημοτική αρχή να κινητοποιείται για να ασκήσει πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις.
Μεταξύ άλλων υπήρξε επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την Τράπεζα της Ελλάδας που δήλωσε αναρμόδια.
Οι πρώτες πληροφορίες για ενδεχόμενο κλείσιμο του Υποκαταστήματος διακινήθηκαν προ μηνός ενώ τότε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος είχε επικοινωνία με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και έλαβε διαβεβαίωση ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα.
Ωστόσο σημερινές πληροφορίες κάνουν λόγο για απόφαση για κλείσιμο γεγονός που θα επιφέρει ταλαιπωρία για πολλούς κατοίκους της περιοχής που θα καλούνται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν σε πόλεις όπως το Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο.
https://www.agrinionews.gr/

 

Αγρίνιο: Προφυλακιστέος ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό και ασέλγεια

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 49χρονος ιερέας από το Αγρίνιο που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία, βιασμό και ασέλγεια κατά συρροή.
Την απόφαση έλαβαν πριν λίγο η Ανακρίτρια και η αρμόδια Εισαγγελέας Αγρινίου μετά την απολογία του κληρικού που έγινε δια υπομνήματος.
Ο ιερέας επέλεξε να μην τεθεί ενώπιος ενωπίω με την Ανακρίτρια αλλά να απολογηθεί εγγράφως αφού προηγουμένως απορρίφθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο το αίτημα ακύρωσης της προδικασίας που κατέθεσε χθες ο συνήγορος υπεράσπισης του.
Σημειώνεται λοιπόν σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, η σημαντική αυτή εξέλιξη στην υπόθεση που σόκαρε όχι μόνο το Αγρίνιο αλλά το πανελλήνιο όταν έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή.
Ο κληρικός αρνείται τις κατηγορίες ωστόσο οι αρμόδιοι έκριναν ότι συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης του μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Θα οδηγηθεί στις φυλακές της Τρίπολης.
Θα πάρει το δρόμο για σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας για μια υπόθεση που δρομολογήθηκε μετά τις αποκαλύψεις 27χρονης για τη σεξουαλική παρενόχληση που φέρεται να υπέστη από τον ιερέα όταν ήταν 12 ετών ενώ το βιασμό της από τον ίδιο κατήγγειλε και η 22χρονη αδερφή της.
Και σήμερα μάλιστα στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου , όπως και χθες, συγκεντρώθηκαν νεαρές γυναίκες που επιφύλαξαν αποδοκιμασίες και συνθήματα για τον ιερέα.
https://www.agrinionews.gr/

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Σαν σήμερα γιορτάζει η Κωνωπίνα των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Τ
ο χωριό ήταν πάντα υπό την προστασία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Το χωριό κάθε χρόνο Πανηγυρίζει στην μνήμη τους στις 29 Ιουνίου, παλιότερα τα «όργανα» ακούγονταν μέχρι την Κατούνα και πολλοί Κατουνιώτες αλλά και κάτοικοι των γύρω χωριών πήγαιναν με τα πόδια από τον παλιό δρόμο και προσκυνούσαν την ημέρα της γιορτής των. Κι εδώ πέρασαν πάρα πολλοί παραδοσιακοί δημοτικοί καλλιτέχνες που άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ 
Είναι ο Nαός του νεκροταφείου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση βόρεια από το χωριό. Οικοδομήθηκε το 1928 στη θέση παλαιότερου και μικρότερου ναού του 16ου αι. πού ήταν βυζαντινού ρυθμού. Λέγεται, ότι ο παλαιός ναός χτίστηκε το 500 μ.Χ. Το 1928 εντοιχίστηκαν στο ναό τρεις επιγραφές: η πρώτη σήμερα δεν διαβάζεται, αλλά διαβάστηκε το 1930 από το Σωφρόνιο Παπακυριακού και αναφέρεται στον κτήτορα Δημήτριο Αναγνώστη και το έτος κατασκευής της 1595.

Το κάτω βόρειο τμήμα του τοίχου είναι το αρχικό του ναού και έχει τοιχογραφίες, που πιθανότατα είναι του 18ου αι. με εκφυλισμένα ανθέμια.
Μερικές τοιχογραφίες του είναι έργα υψηλής τέχνης και μπορούν να συγκριθούν ποιοτικά με οποιοδήποτε μνημείο των Μετεώρων ή του Αγίου Όρους που τοιχογραφήθηκε την ίδια εποχή.
Πολλοί είναι οι θρύλοι των κατοίκων για τον παλαιό ναό και για το χτίσιμο του νέου.

Ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της Κωνωπίνας διατηρεί και σήμερα την ταυτότητά του. Ήταν αυτό που διατηρούσε το Γνήσιο Ξηρομερίτικο Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων

Το ονομαστό πανηγύρι της Κωνωπίνας δεν πραγματοποιήθηκε φέτος των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ούτε από ιδιώτες, ούτε στην Πλατεία.
Τα μικρά παραδοσιακά καφενεία στην παλιότερη Ελλάδα, αλλά και σήμερα, ακόμα αποτελούν το καθρέπτη της κοινωνίας μας.
Εκεί θα συναντήσεις τους συνταξιούχους, μεγάλους σε ηλικία ,να απολαμβάνουν τον καφέ τους ή να παίζουν χαρτιά τη δηλωτή ή κολτσίνα, όπως τη λέγαμε.
Εκεί μάθαινες όλα τα νέα των χωριών μας.
Εκεί θα συναντούσες τον παπά, το χωροφύλακα, τον πρόεδρο.
Εκεί θα γινόταν όλες οι πολιτικές συζητήσεις, εκεί ανεβοκατέβαιναν κυβερνήσεις.
Ήταν ο τόπος ξεκούρασης των ανδρών, κυρίως αγροτών και εργατών. Εκτός του καφέ προσέφερε και αναψυκτικά, ούζα, μπύρες κ.α.
Σήμερα παρουσιάζουμε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της περιοχής του Ξηρομέρου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στην Κωνωπίνα από τον Σωκράτη Μπεκιράκη, κουβαλώντας βαριά ιστορία στην παράδοση της Κωνωπίνας και πιο συγκεκριμένα στα γνήσια Ξηρομερίτικα παραδοσιακά πανηγύρια. Στο καφενείο αυτό πέρασαν γενιές και γενιές θαμώνων Κωνωπινιωτών.
Άλλωστε χρησιμοποιούνταν και ως τηλεγραφείο-τηλεφωνείο για αρκετά χρόνια, για κάποιον που ήθελε να μιλήσει με κάποιον στην Κωνωπίνα Των Αγίων Αποστόλων γίνεται κάθε χρόνο το πανηγύρι της Κωνωπίνας μέχρι πριν λίγα χρόνια γέμιζε το χωριό από κόσμο και από τα διπλανά χωριά.
Οι Κατουνιώτες πήγαιναν στη Θεία Λειτουργία, που γινόταν το πρωί στο ομώνυμο εκκλησάκι έξω από την Κωνωπίνα, από τον παλιό χωματόδρομο με τα πόδια. Το βράδυ υπήρχε η γνωστή βόλτα, που ξεκινούσε από αρχές του χωριού έως το τέλος
Ο μπάρμπα Σωκράτης πάντα προσπαθούσε να πιάσει τον παλμό της εποχής και έφερνε καλά πανηγύρια (κλαρίνα), όπου όλος ο κόσμος περνούσε ωραία χόρευε και γλένταγε μέχρι το πρωί. Πολλά ονόματα της εποχής εκείνης πέρασαν από το καφενείο όπως: Τουρκοβασίλης, Κωνσταντίνου, Αριστόπουλος, Κοκώνης, Σαγάνης κ.α.
Ενώ από φωνές: Τασία Βέρα, Έφη Γεωργακοπούλου, Μαρία Σαλτού, Αλεξοπούλου, Τάκης Καρναβάς, Γιάννης Κωνσταντίνου, Χρήστος Γερούκης, Καλαμπαλικαίοι. Από κιθάρα –Λαούτο πέρασε Ζώτος και Μακρυγιώργος.
Για 29 χρόνια 3ήμερα γλέντια μέχρι πρωίας. Διακόπηκαν μόνο για μια χρονιά, τον Ιούνιο του 1989, τότε που έφυγε από την ζωή ο μπάρμπα Σωκράτης Μπεκιράκης.
Από το 1989 τη σκυτάλη παρέλαβε ο γιος του Σωκράτη, ο Νίκος, ο οποίος αν και ζούσε για αρκετό διάστημα εκτός Κωνωπίνας, το τριήμερο 28-29-30 Ιουνίου ξαναζωντάνευε το Ξηρομερίτικο πανηγύρι πάντα με παραδοσιακή μουσική της περιοχής μας, αλλά και άλλα μουσικά ακούσματα και αντιστέκονταν στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα (μπουζούκια) κρατώντας ζωντανές τις ρίζες και τις μνήμες του πατέρα του.
Όταν σταμάτησε ο Νίκος να φέρνει όργανα εδώ και μερικά χρόνια.
Τελείωσε και το παραδοσιακό Πανηγύρι στην Κωνωπίνα.
Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε σήμερα είναι από το πλούσιο αρχείο του ακούραστου συλλέκτη Νικολάου Ράππου, που διατηρεί και λαογραφική συλλογή στην Κωνωπίνα.


















 


 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank