Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ως Μέλος του Ποταμιού και σε συνέχεια της σχετικής απόφασης που έλαβε η 8η Συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του Κινήματός μας απέστειλα, μόλις προ ολίγου, στο Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής επιστολή αποχώρησής μου από το Κίνημα. Μετά από αυτό, παραιτούμαι φυσικά, και από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Αιτωλ/νίας.
Γνωρίζετε ότι τα μέλη και στελέχη του Ποταμιού προσέτρεξαν μέχρι σήμερα στη μεταξύ μας συνάντηση με ειλικρινή διάθεση υπέρβασης όσων επιφυλάξεων ενδεχομένως υπήρχαν από κάθε πλευρά. Η στοιχειώδης υπεράσπιση καλών συναγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, με τις οποίες έχουμε συναντίληψη σε πολλά ζητήματα και η αποφυγή περαιτέρω διεύρυνσης της απόστασης μεταξύ μας, επέβαλε σήμερα στο Ποτάμι να λάβει αυτή την απόφαση.
Οι πολιτικοί χώροι με τους οποίους συναντηθήκαμε στη συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, παραμένουν πάντα συγγενικοί και η κοινή δράση του Ποταμιού με αυτές τις δυνάμεις για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία θα πρέπει να συνεχιστεί εκεί που οι απόψεις μας συμπίπτουν.
Σε αυτά τα πλαίσια, το ΠΟΤΑΜΙ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδρυτικές του αξίες και σε αυτό το δρόμο θα συναντηθεί με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, δίχως να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Σας ευχαριστώ για τη σύντομη μέχρι τώρα συνεργασία μας και σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο ΕΡΓΟ σας.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Φίλες και φίλοι,

Εμείς, οι εθελοντές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που συμμετέχουμε στην προσπάθεια συγκρότησης του νέου κόμματος, θέλουμε να σας πούμε ποια είναι η άποψή μας για το νέο φορέα, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, πώς δηλαδή με λίγα λόγια, βλέπει το ΠΟΤΑΜΙ ότι θα πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο εκσυγχρονιστικό μεταρρυθμιστικό Κίνημα.

Φίλες και φίλοι,

Η δημιουργία του νέου φορέα στον προοδευτικό χώρο στηρίχτηκε σε μια κοινή βασική παραδοχή όσων αποφάσισαν να τον συγκροτήσουν: Το πολυαναμενόμενο γύρισμα της σελίδας στην πορεία της χώρας και η οριστική έξοδός της από την πολυετή κρίση.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική πολιτική δύναμη. Μια δύναμη με διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους, για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, για την ανάπτυξη της οικονομίας, για το κύρος των θεσμών. Έχει την ανάγκη ενός νέου φορέα. Ενός φορέα που θα εκφράζει την ενότητα των σοσιαλιστικών, κεντροαριστερών και κεντρώων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Μια ενότητα που θα αξιοποιεί τον πλουραλισμό των απόψεων και προσεγγίσεων, θα στηρίζεται στη δημιουργική σύνθεσή τους χωρίς αποκλεισμούς και δαιμονοποιήσεις.

Όταν φιλοδοξείς ν’ αλλάξεις τη χώρα δεν μπορεί παρά να ξεκινήσεις αλλάζοντας το πολιτικό σύστημα. Αλλά πριν από αυτό και πρώτα απ’ όλα να αλλάξεις τον δικό σου χώρο. Να τον απαλλάξεις από παθογένειες, νοοτροπίες και αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος.

Φίλες και φίλοι,

Στο Κίνημα Αλλαγής όλοι κουβαλάμε την προίκα μας για να φτιάξουμε μαζί κάτι μεγάλο. Κι αυτή η προίκα μπορεί να γίνει η δύναμη του Κινήματος Αλλαγής.

Η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ με το φιλελεύθερο Ποτάμι και άλλες δυνάμεις και η συνεργασία μας θα πετύχει, αν συνθέσουμε πραγματικά τα θετικά από όλους τους χώρους. Κι αν βέβαια και κύρια απορρίψουμε τα αρνητικά, αυτά όλα που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Η διαδικασία διαλόγου και σύνθεσης των απόψεων αλλά και η λήψη αποφάσεων, όπου χρειάζεται, η διαμόρφωση, με άλλα λόγια, πλειοψηφιών και μειοψηφιών, είναι αναγκαία βήματα για να πάρει σάρκα και οστά η εσωκομματική δημοκρατία.

Έτσι, και ταυτόχρονα η πολιτική παρέμβαση του νέου φορέα θα γίνει αισθητή στην κοινωνία, Έτσι, και ταυτόχρονα η κοινωνία θα ενδιαφερθεί για το Κίνημα Αλλαγής και δεν θα αδιαφορήσει.

Φίλες και φίλοι,

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι να κινητοποιηθούν τα στελέχη των κομμάτων, αλλά οι πολίτες. Το εγχείρημα θα πετύχει, αν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου που βρίσκεται στον κεντρώο, ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το εγχείρημα θα πετύχει, αν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου που νιώθει «πολιτικά άστεγος».

Για να καμφθεί η δυσπιστία, η άρνηση, η αδιαφορία των πολιτών απέναντί μας πρέπει να τους πείσουμε πως στις πολιτικές μας αποσκευές δεν κουβαλάμε τα κακά του παρελθόντος. Δεν κουβαλάμε τα αμαρτήματα δηλαδή, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία.

Τα γνωρίζουμε όλοι και τα ζήσαμε οι παλαιότεροι, πελατειασμός, παλαιοκομματισμός, αναξιοκρατία, διαφθορά και άλλα.

Έτσι μόνον, ο νέος φορέας μπορεί να αποκτήσει ρόλο πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό, αντί για ρόλο κομπάρσου.

Κύρια όμως, η συγκρότηση και ενοποίηση του προοδευτικού μεσαίου χώρου που επιχειρείται με τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία ανασυγκρότηση, μιαν επανασύσταση του ΠΑΣΟΚ. Σε καμιά περίπτωση. Αλλιώς, το όλο εγχείρημα είναι ευάλωτο στην κριτική. Το ακούμε ήδη πολύ συχνά και από πολλούς: «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Τονίζω και πάλι ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι συνέργειες των δυνάμεων του χώρου: Ο χώρος με λίγα λόγια, να πάρει τα δυνατά σημεία από κάθε συνιστώσα του και να καλύψει τις αδυναμίες τους.

Γιατί πραγματικά, ποιος αμφιβάλλει ότι υπάρχει στο χώρο ένας πλούτος ιδεών, ένας πλούτος προτάσεων, ένας πλούτος στελεχών, που πρέπει ωστόσο, να συνδυασθούν για ένα βέλτιστο αποτέλεσμα.

Το νέο εγχείρημα πρέπει να μιλήσει μια «άλλη γλώσσα» για να γίνει ελκυστικό για τον προοδευτικό ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου, μακριά από στερεότυπα του παρελθόντος, μακριά από λαϊκισμούς, μακριά από συντηρητικές ή και «κεντροαριστερές» αντιστάσεις.

Ένα Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην αλλαγή ή, το χειρότερο, να εννοεί την αλλαγή ως επιστροφή σε ένα θνησιγενές παρελθόν.

Ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν παραμερίζονται από τη μια μέρα στην άλλη οι εγωισμοί, οι αγκυλώσεις, οι καθηλώσεις, οι μικρές κομματικές εξουσίες και οι αυτοαναφορικές εμμονές.

Αλλά, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και πολύ σημαντικότερα, και για μας και για τον τόπο, από αυτά που μας χωρίζουν.

Φίλες και φίλοι,

Τελικά εμείς, οι εθελοντές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε την πραγματική νίκη και το πραγματικό στοίχημα μόνο αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό Κίνημα μιας πραγματικής Αλλαγής.
google page rank