Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΑΛ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ (Πράξη 1η / 17-9-2018)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΑΛ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
(Πράξη 1η / 17-9-2018)
ΠΡΟΣ:
κ. Υπουργό Παιδείας
κ. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας
2) κ. Περιφερειακό Δ/ντή Π&Δ Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας
Κοινοποίηση:
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας
Δήμαρχο Αγρινίου
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Αντιδήμαρχο Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού
Δήμαρχο Θέρμου
Δημοτικές – Τοπικές Κοινότητες (Καινουργίου, Παραβόλας, Παντάνασσας, Παναιτωλίου, Νέας Αβόρανης κ.λ.π.)
Βουλευτές
Τοπική κοινωνία
ΜΜΕ (έντυπα & ηλεκτρονικά)

ΘΕΜΑ: «Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ Καινουργίου»



Σήμερα Δευτέρα 17-9-2018 στο Γραφείο Καθηγητών έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου Χριστογιάννη Νικολάου Διευθυντή του ΕΠΑΛ Καινουργίου, για να συζητήσουν το Ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα της μη έγκρισης των δυο λεγόμενων «ολιγομελών» τμημάτων ειδικότητας Γ’ τάξης των «Υπαλλήλων Διοίκησης Οικονομικών Υπηρεσιών» και των «Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού»
Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία και η παρουσία όλων των μελών του κοινού Συμβουλίου, ο Διευθυντής ενημέρωσε ότι και με την την Αρ. Πρωτ.: Φ12/151817/Δ4/13-9-2018, ΥΑ του κ. Υπουργού συνεχίζει η κατάσταση να μην εγκρίνει και τα δύο (τμήματα) ειδικότητας στη Γ’ τάξη του ΕΠΑΛ Καινουργίου, παρά την θετική εισήγηση του Δ/ντή Εκπ/σης Αιτωλ/νίας και πιστεύουμε και του Περιφερειακού Δ/ντή Δυτ. Ελλάδας.
Τα μέλη του Συμβουλίου, αφού έλαβαν υπόψη το προαναφερθέν έγγραφο καθώς και την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αφού έθεσαν τις απόψεις κάθε πλευράς με κοινό τόπο την έγκριση και των δύο ειδικοτήτων για το σχολικό έτος 2018-2019, όπως και η Β’ ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ ζητούν κατέληξε στα εξής:


  1. Εκτός των άλλων αρνητικών συνεπειών που θα φέρει στην τοπική κοινωνική η αναταραχή που δημιουργήθηκε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι δικαιολογημένη διότι τίθεται και πρόβλημα διαφορετικής μεταχείρισης των σχολικών μονάδων με σχεδόν παρόμοιους αριθμούς μαθητών στη ίδια την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας.
  2. Το αντιφατικό μάλιστα είναι ότι το υπουργείο ενώ «επικαλείται οικονομικό ζήτημα για τη μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων» στο ΕΠΑΛ Καινουργίου οι διδακτικές ώρες των δυο ολιγομελών τμημάτων καλύπτονται από το ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό και τον πολύ οργανωμένο και πλήρης εργαστηριακό εξοπλισμό!
  3. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι υπογράφηκε η σύμβαση από το ΥΠΕΘ για την 1η φάση του έργου Edulabs, http://edulabs.minedu.gov.gr/ όπου τον Απρίλιο του 2016 είχε καταγράψει τον εξοπλισμό και είχαμε αιτηθεί νέο εξοπλισμό. Από το παράρτημα της σύμβασης που περιλαμβάνει τη λίστα των σχολείων που θα λάβουν εξοπλισμό, διαπιστώνεται ότι εξοπλισμός θα διατεθεί μόνο σε 2 σχολεία της Ν.Ε. Αιτ/νίας, στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου και στο 1ο ΕΠΑΛ Καινουρίου!!!
  4. Με την απόφαση του κ. Υπουργού να μην εγκρίνει τα δύο ολιγομελή τμήματα ειδικοτήτων, εκτός ότι οδηγείται το ΕΠΑΛ Καινουργίου σε συρρίκνωση με τον κίνδυνο να κλείσει οριστικά το σχολείο, ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται η περιοχή της ΒΑ Τριχωνίδας.


Το σχολικό Συμβούλιο με την αγωνία για το μέλλον των παιδιών και του σχολείου αναφέρει και τα κατωτέρω:
  • Σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή των ΕΠΑΛ και λόγω της μεγάλης έκτασης του Νομού μας, η μετακίνηση των μαθητών δεν είναι εύκολη από το ένα σχολείο στο άλλο. Οι μαθητές/τριες που φοιτούν στο ΕΠΑΛ Καινουργίου μετακινούνται ήδη από άλλα χωρία και πόλεις (π.χ Θέρμο) σε ήδη μεγάλες αποστάσεις για αυτούς.
  • Το τμήμα της ειδικότητας «Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» έχει 6 μαθητές με ελάχιστο όριο τους 7, πρέπει όμως να ενημερώσουμε ότι στο τμήμα αυτό ειδικότητας της Γ’ ΕΠΑΛ Καινουργίου, φοιτά άτομο που χρήζει αυξημένης φροντίδας κατά την διδασκαλία των μαθημάτων και εν γένει κατά την λειτουργία του σχολείου και θα έχει τεράστιο πρόβλημα αφενός μετακίνησης αφετέρου με την αλλαγή  σχολικού περιβάλλοντος και μάλιστα στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Αγρινίου.
  • Στην ειδικότητα «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» της Γ’ τάξης δεν υπάρχει εγκεκριμένη και λειτουργούσα ειδικότητα σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων προκειμένου να μετεγγραφούν οι 4 μαθητές. Δηλαδή σε περίπτωση δε που δεν λειτουργήσουν τα σχετικά τμήματα ειδικοτήτων, οι μαθητές θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες σχολικές μονάδες, με την πλησιέστερη για την ειδικότητα «Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» να βρίσκεται στη Ναύπακτο, ήτοι 70 χιλιόμετρα μακριά.
  • Ο μεγάλος όγκος των μαθητών των σχολείων μας είναι παιδιά αγροτικών οικογενειών και έχουν αδυναμία πληρωμής εξωσχολικής βοήθειας. Η φοίτηση σε ολιγομελή Τμήματα είναι ένα είδος κοινωνικής παροχής και στήριξης.
  • Επιπλέον στην  ειδικότητα Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού θα λειτουργήσει εφέτος τμήμα μαθητείας μιας και έχουν ήδη βρεθεί θέσεις εργασίας στο δημόσιο (Δήμοι Αγρινίου , Θέρμου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ιδιωτικές επιχειρήσεις ), οι μαθητές του οποίου θα ασκούνται στο ΕΠΑ.Λ Καινουργίου, χωρίς να υπάρχει όμως αντίστοιχο εγκεκριμένο τμήμα στην Γ’ τάξη!


Συμπερασματικά:
  • Το ΕΠΑΛ Καινουργίου στα 21 χρόνια λειτουργίας του στην περιοχή έχει επιτυχίες στην εισαγωγή μαθητών του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ πτυχιούχοι σήμερα είναι επαγγελματίες του χώρου και μας τιμά ιδιαιτέρως για αυτή τη προσφορά του σχολείου μας.  Είναι διαδημοτικό σχολείο και εξυπηρετεί τους μαθητές που προέρχονται από τον ορεινό όγκο της Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής των πρώην Δήμων Θεστιέων, Παραβόλας και του σημερινού ορεινού Δήμου Θέρμου που λόγο αλλαγών συγκοινωνιών πολλές φορές δεν προλαβαίνουν την 1η διδακτική ώρα.
  • Τέλος εκφράζεται ομόθυμα η αγωνία όλων των μελών του Σχολικού Συμβουλίου του ΕΠΑΛ Καινουργίου να μην εγκαταλείψει κανένα παιδί οριστικά το σχολείο, αν αυτό συμβεί τότε θα έχουμε αποτύχει στην αποστολή μας και θα στιγματίσει τον σχολικό χώρο και την πολιτεία.


Το Σχολικό Συμβούλιο  για όλους τους παραπάνω λόγους και έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τη μαθησιακή διαδικασία, το εκπαιδευτικό και συναισθηματικό όφελος των μαθητών και την στήριξη του ΕΠΑΛ Καινουργίου αποφάσισε ομόφωνα :
  1. Να ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας να εγκριθούν τα δύο «ολιγομελή» τμήματα ειδικοτήτων Γ’ Τάξης ΕΠΑΛ Καινουργίου.  
α) Το «Υπαλλήλων Διοίκησης Οικονομικών Υπηρεσιών» διότι οριακά έχει 6 μαθητές αντί των 7 που προβλέπεται και για τον επιπρόσθετο λόγω ότι στο τμήμα υπάρχει και ΑμΕΑ
  • β) Το πλησιέστερο ΕΠΑΛ για την ειδικότητα «Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» βρίσκεται στη Ναύπακτο, ήτοι 70 χιλιόμετρα μακριά από το Καινούργιο Αγρινίου.
  1. Να επιτραπεί να εγγραφούν και οι υπόλοιποι μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου που ζητούν στην ειδικότητα ψυκτικών του στο ΕΠΑΛ Καινουργίου, που είναι η μοναδική ειδικότητα στην περιοχή Αγρινίου
Το Σχολικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν γιατί εκεί προετοιμάζεται η ελπίδα για το Μέλλον.
Για το σκοπό αυτό συντάχθηκε η παρούσα πράξη και υπογράφεται
Καινούργιο 17-9-2018


Το Σχολικό Συμβούλιο ΕΠΑΛ Καινουργίου
Ο πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καινουργίου
Ο εκπρόσωπος Γονέων & Κηδεμόνων
Εκπρόσωποι Μαθητών
οι τοπικοί φορείς

και οι πολίτες του Δήμου

google page rank