Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας για την τεράστια αναστάτωση στο ΕΠΑΛ Καινουργίου λόγω της μη λειτουργίας τμημάτων ειδικοτήτων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: «Τεράστια αναστάτωση στο ΕΠΑΛ Καινουργίου λόγω της μη λειτουργίας τμημάτων ειδικοτήτων»
Κύριε Υπουργέ,
Προ ολίγων ημερών κατέθεσα την υπ'αριθμ. πρωτ. 1359/7-9-2018 ερώτησή μου, με την οποία σας έθεσα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απόφασή σας για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και τη συνακόλουθη μη λειτουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού. Η αναμοριοδότηση αυτή έχει επηρεάσει ευθέως τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα δε, όσον αφορά στο ΕΠΑΛ Καινουργίου, σας τόνισα την ανάγκη λειτουργίας σχετικών Τμημάτων Ειδικοτήτων, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί ιδίως η μη λειτουργία Τμημάτων του Τομέα Μηχανολογίας. Ζήτησα ενημέρωση για τα κριτήρια με βάση τα οποία ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις καθώς και την ανάκληση τους, δεδομένων των πολλαπλάσιων προβλημάτων που δημιουργούν.
Σήμερα, η τοπική κοινωνία του Καινουργίου βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση, με τους μαθητές, τους γονείς και τους κηδεμόνες να διαμαρτύρονται έντονα για τα προβλήματα που συνεπάγεται η απόφαση για μη έγκριση τμημάτων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Γ' Τάξης του ΕΠΑΛ Καινουργίου που είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν τις ειδικότητες “Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών” και “Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού” βρίσκονται μπροστά σε πλήρη ανατροπή του προγραμματισμού τους καθώς δεν εγκρίθηκε η λειτουργία των ειδικοτήτων αυτών στο σχολείο τους.
Τούτο σημαίνει ότι είναι αναγκασμένοι είτε να μετακινηθούν σε άλλες σχολικές μονάδες ώστε να ακολουθήσουν την ειδικότητά τους είτε να αλλάξουν ειδικότητα, κάτι που συνεπάγεται την υποχρέωση να φοιτήσουν από την αρχή στη Β' Τάξη της νέας τους ειδικότητας και μάλιστα σε άλλο σχολείο, αφού στο ΕΠΑΛ Καινουργίου υφίστανται μόνο αυτές οι δύο ειδικότητες.
Ιδιαίτερα οξύ καθίσταται το πρόβλημα μάλιστα, αν συνυπολογισθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Το ΕΠΑΛ Καινουργίου εξυπηρετεί τους μαθητές που προέρχονται από τον ορεινό όγκο της Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής των πρώην Δήμων Θεστιέων και Παραβόλας. Σε περίπτωση δε που δεν λειτουργήσουν τα σχετικά τμήματα ειδικοτήτων, οι μαθητές θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες σχολικές μονάδες, με την πλησιέστερη για την ειδικότητα “Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού” να βρίσκεται στη Ναύπακτο, ήτοι 70 χιλιόμετρα μακριά.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει μαθητές και γονείς τόσο σωματικά και ψυχολογικά όσο και οικονομικά, καταδικάζοντάς τους σε υπέρμετρη επιβάρυνση, ταλαιπωρία και αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Ως προς δε την ειδικότητα του Τομέα Μηχανολογίας, είναι δυσχερές έως παντελώς αδύνατον ένας μαθητής ΕΠΑΛ να μετακινείται καθημερινά από το Καινούργιο ή την ευρύτερη περιοχή που εξυπηρετεί το ΕΠΑΛ Καινουργίου στη Ναύπακτο προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο αντικείμενο αυτό.

Ταυτόχρονα δε, και οι μαθητές της Β' Τάξης που ακολουθούν τις ειδικότητες αυτές βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς ξεκινούν τις σπουδές τους σε ειδικότητες οι οποίες δεν λειτουργούν ως τμήματα στη Γ' Τάξη και το μέλλον των ειδικοτήτων αυτών στο ΕΠΑΛ Καινουργίου διαγράφεται αβέβαιο.

Συνεπώς, είναι άμεση ανάγκη να λειτουργήσουν τα τμήματα ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ Καινουργίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι μαθητές του ΕΠΑΛ ουσιαστικά θα στερηθούν τη δυνατότητα για εκπλήρωση των προσδοκιών τους, εμβάθυνση επί του αντικειμένου που τους ενδιαφέρει και επαγγελματική αποκατάσταση όπως την σχεδιάζουν.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Γιατί δεν εγκρίθηκε η λειτουργία των Τμημάτων ειδικοτήτων “Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών” και “Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού” στο ΕΠΑΛ Καινουργίου, τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο γνωρίζει ότι η πλησιέστερη σχολική μονάδα όπου λειτουργεί η ειδικότητα “Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού” βρίσκεται στη Ναύπακτο;

2. Σκοπεύετε να ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος



google page rank