Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ο καμικάζι Βαρώνος που σχεδίαζε να ανατιναχθεί μαζί με τον Χίτλερ. Πώς απέτυχε άλλη μια απόπειρα δολοφονίας του Φύρερ...

21 Μαρτίου 1943. Ο Αδόλφος Χίτλερ, στο πλαίσιο της Ημέρας των Ηρώων, πρόκειται να επισκεφτεί μια έκθεση σοβιετικών όπλων-λαφύρων στο Οπλοστάσιο του Βερολίνου. 
Η ομάδα των αντιναζιστών αξιωματικών που σκόπευε να δολοφονήσει τον Χίτλερ θεώρησε την επίσκεψη αυτή ως μια χρυσή ευκαιρία για να επιτύχει τον σκοπό της. Οκτώ μόλις ημέρες πριν, είχε τοποθετήσει μια βόμβα στο αεροπλάνο του Γερμανού δικτάτορα, η οποία δεν εξερράγη. 
Το ψύχος απενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Τώρα όμως οι συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές. Ένας από τους συνωμότες αξιωματικούς θα ζωνόταν με εκρηκτικά, θα προσέγγιζε τον Χίτλερ και θα ανατιναζόταν μαζί του. Ο τολμηρός, που θα θυσιαζόταν για τη σωτηρία της Γερμανίας, ήταν ο βαρώνος- συνταγματάρχης Ρούντολφ φον Γκέρσντορφ. Τα εκρηκτικά ήταν βρετανικού τύπου, τα οποία είχαν περισσέψει από την προηγούμενη απόπειρα. Ωστόσο, ο μόνος πυροκροτητής που βρέθηκε ήταν ένας διάρκειας 10 λεπτών. 
Ο Χίτλερ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα όπλα και σε τέτοιου είδους εκθέσεις συνοδευόταν πάντοτε από έναν ειδικό οπλογνώστη, ο οποίος έλυνε τις απορίες του. Αυτή τη φορά ο «οπλογνώστης» θα ήταν ο Γκέρσντορφ! 
Ο Χίτλερ επιθεωρεί ένα θηριώδες πυροβόλο 800mm. Το ενδιαφέρον του Γερμανού
δικτάτορα για τα όπλα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι συνωμότες
 αξιωματικοί προκειμένου να τον δολοφονήσουν 

Η μοιραία μέρα έφτασε. 
Ο Χίτλερ εκφώνησε ένα σύντομο λόγο και στη συνέχεια εισήλθε στο χώρο της έκθεσης, όπου τον υποδέχθηκε ο Γκέρσντορφ, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τον πυροκροτητή. 
Ωστόσο ο Χίτλερ, σαν να ήξερε τι πρόκειται να συμβεί, διήνυσε την έκθεση σχεδόν τρέχοντας, χωρίς να σταματήσει μπροστά σε κανένα έκθεμα και χωρίς να υποβάλλει καμία ερώτηση στον «ξεναγό» του. Μάταια ο τελευταίος προσπάθησε να τον καθυστερήσει και να του προσελκύσει την προσοχή με κάποιο όπλο. 
Η επίσκεψη του Χίτλερ είχε κρατήσει μόνο δύο λεπτά!
 Ο Γκέρσντορφ ακολούθησε τον Χίτλερ και στην έξοδο του Οπλοστασίου. Εκεί όμως τον σταμάτησε η σωματοφυλακή του δικτάτορα η οποία τον ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει. Το μόνο που απέμενε στον επίδοξο βομβιστή αυτοκτονίας ήταν να τρέξει στην κοντινότερη τουαλέτα και να απενεργοποιήσει τον μηχανισμό πυροδότησης. 
Η απόπειρα είχε αποτύχει και ποτέ κανένας δεν έμαθε αν ο Χίτλερ είχε κάποια πληροφορία, κάποιο προαίσθημα η απλά…βιαζόταν. Νίκος Γιαννόπουλος ιστορικός... 

www.mixanitouxronou.
google page rank