Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Και το CNN για το Αιτωλικό: «Ελληνική πόλη παγιδευμένη σε ιστούς αραχνών»

(CNN)Ακούγεται σαν κάτι από μια ταινία φρίκης: Μια πόλη που καλύπτεται σε χιλιάδες ιστούς, κάθε φορά που σέρνεται με ορδές αράχνων.
Αλλά για τους κατοίκους μιας πόλης στην Ελλάδα, είναι μια τρομακτική πραγματικότητα.
Τις τελευταίες μέρες, τα πλέγματα έχουν καλύψει φυτά, δέντρα και βάρκες κατά μήκος της λιμνοθάλασσας στο Αιτωλικό, μια πόλη καναλιών που είναι γνωστή και ως "Μικρή Βενετία" της Ελλάδας.
    Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος παρατήρησε το "πέπλο των ιστών" νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και κατέλαβε τις δημιουργίες αράχνης με την κάμερά του.
    "Είναι φυσικό για αυτήν την περιοχή να έχουν έντομα, κανείς δεν ανησυχεί ιδιαίτερα", είπε στο CNN. "Αλλά δεν έχω δει ποτέ τόσο αράχνη τέτοια μεγάλη στη ζωή μου."
    Το φαινόμενο είναι σπάνιο, αν και τα πλέγματα έχουν εμφανιστεί πριν σε άλλες περιοχές της χώρας.
    Σύμφωνα με τον αραχνολόγο Μαρία Χατζάκη, είναι πάντα από τον ίδιο τύπο αράχνης: το γένος Tetragnatha, ένα μικροσκοπικό ζώο όχι μεγαλύτερο από 2 εκατοστά ή 0,7 ίντσες.
    Ο Χατκάκι δήλωσε στο CNN ότι τα πλέγματα συχνά μετατρέπονται σε φύλλα που μοιάζουν με χιλιάδες αράχνες που ζουν από κάτω.
    Ο Έλληνας βιολόγος Φώτης Περγαντής, πρόεδρος του Μεσολογγίου Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας, είπε ότι υπάρχει μια απλή εξήγηση.
    Πέρα από το φαινόμενο, ανέφερε ο Πέργαντης, είναι τα αγαπημένα σνακς των αράχνων: σκνίπες.
    Μικρά έντομα με κουνουπιές με διάρκεια ζωής δύο έως τριών ημερών, οι σκνίπες χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής τους για να αναπαράγουν. Ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές θερμοκρασίες και συνεχίζουν να αναπαράγονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
    Και δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες στο Αιτωλικό πρόσφατα ήταν ιδανικές για σκνίπες, ο Pergantis δήλωσε ότι έχει υπάρξει πάρα πολλή αναπαραγωγή.
    «Όταν αυτές οι θερμοκρασίες διαρκούν αρκετό καιρό, μπορούμε να δούμε μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά των σκνίπες και να καταλήξουμε σε μεγάλες ποσότητες του πληθυσμού τους», είπε.
    Με την αύξηση του πληθυσμού των κυδωνιών, οι αράχνες ευδοκιμούν και πολλαπλασιάζονται.
      "Είναι το απλό φαινόμενο θηραμάτων-θηρευτών", δήλωσε ο Πέργαντης. "Είναι οι φυσικές αντιδράσεις του οικοσυστήματος και μόλις οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν και οι πληθυσμοί των γόνων πεθαίνουν, οι πληθυσμοί αράχνης θα μειωθούν επίσης."
      Ούτε οι σκνίπες ούτε αυτές οι αράχνες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Αλλά οι κάτοικοι του Αιτωλού θα χρειαστεί να κάνουν πολλή σκόνη.
      google page rank