Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Μαθητές στον ορεινό Βάλτο διανύουν 10χλμ. πάνω σε καρότσα αγροτικού για να πάνε σχολείο!

Σε τριτοκοσμικές χώρες παραπέμπουν οι εικόνες με μικρά παιδιά -εν έτει 2018- να μεταφέρονται στο δημοτικό σχολείο πάνω σε καρότσα αγροτικού στον ορεινό Βάλτο – Τι αποκαλύπτει στο iAitoloakarnania.gr ο πατέρας και οδηγός του αγροτικού!
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τις δύσκολες συνθήκες της εκπαίδευσης σε πολλά σημεία του νομού, αλλά η καταγγελία που έρχεται από τον ορεινό Βάλτο με τη μεταφορά μικρών παιδιών σε καρότσα αγροτικού οχήματος θυμίζει τριτοκοσμική περιοχή όπου τα παιδιά πασχίζουν καθημερινά για την ομαλή μετάβαση στο σχολείο τους.
Συγκεκριμένα, στον οικισμό Κατσουλάρι, έξω από το Θεριακήσι, περίπου 15 μικρά παιδιά, ηλικίας 4-10 ετών, στοιβαγμένα στην καρότσα ενός αγροτικού για σχεδόν 10 χλμ. (!) μεταφέρονται καθημερινά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο δημοτικό σχολείο της Χρυσοπηγής.
Όταν έχει κακοκαιρία τα παιδιά δεν έχουν τρόπο να μεταβούν στο σχολείο, ενώ σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια επικίνδυνη «αποστολή» με υψηλό βαθμό ρίσκου που ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά.
Προς το παρόν, οι διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων γονιών που στέλνουν τα παιδιά με κρύα καρδιά στο σχολείο, δεν έχουν καρποφορήσει με τους τοπικούς άρχοντες να αποποιούνται των ευθυνών.
«Οδηγώ και τρέμει η καρδιά μου»
Το iAitoloakarnania.gr επικοινώνησε με τον οδηγό του… αγροτικού σχολικού που μεταφέρει τους μαθητές στον ορεινό Βάλτο. Ο Βασίλης Αλπός έντρομος με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά, δηλώνει απεγνωσμένος και ζητά από τους αρμόδιους να βρεθεί λύση για να μην στερήσουν στα παιδιά τους την γνώση.


Για την καθημερινή μεταφορά τονίζει: «Μεταφέρω -μαζί με τον αδερφό μου- από τον Σεπτέμβρη κάθε μέρα τα παιδιά από το χωριό μας μέχρι το δημοτικό σχολείο στη Χρυσοπηγή. Μια διαδρομή περίπου 9-10 χλμ. με πολλές φορές 15 παιδιά πίσω στη καρότσα. Οδηγώ και τρέμει η καρδιά μου μην πέσει κανένα παιδί από τη καρότσα. Αν και έχω κάγκελα, κοιτάζω από τον καθρέφτη μη τυχόν σηκωθούν στη διαδρομή. Είναι μικρά παιδιά 4-10 ετών που κάνουν απρόοπτες κινήσεις, με το σκληρό επαρχιακό δίκτυο του ορεινού Βάλτου να κάνει δύσκολο το έργο της μεταφοράς».

Για τις ευθύνες και τη λύση του προβλήματος αναφέρει: «Υπήρχε σχολικό για τα παιδιά, αλλά σταμάτησε από την πρώτη εβδομάδα του νέου σχολικού έτους. Από τότε και στο εξής τα μεταφέρω εγώ, εκτός κι αν έχει κρύο ή βρέχει που τότε δεν τα πάμε καθόλου σχολείο. Έχουμε χτυπήσει την πόρτα τοπικών αρχόντων και μας λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι διότι είναι ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και τα παιδιά μας να πάνε, όπως όλα τα παιδάκια, με ασφάλεια στο σχολείο τους. Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε και ελπίζω τα λόγια αυτά να φτάσουν στους αρμόδιους».

iaitoloakarnasnia.gr
google page rank