Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Η δύσκολη εξίσωση της Κεντροαριστεράς στον Δήμο Αγρινίου

«Ο Δημήτρης έκανε λάθος το 2014. Δεν έπρεπε να είναι τόσο επιθετικός με τον Παύλο. Τώρα το βρίσκει μπροστά του…». Η φράση αυτή γνωστού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει μια διάχυτη άποψη στους κόλπους της τοπικής κεντροαριστεράς. Αποτυπώνει τον προβληματισμό πολλών παραγόντων του χώρου που επιθυμούν αυτός να εκφραστεί με μία μόνο υποψηφιότητα απέναντι στον Παπαναστασίου, στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου στον δήμο Αγρινίου. Ξέρουν όμως πως τα απόνερα του 2014 δυσκολεύουν τα πράγματα.
Προς το παρόν ωστόσο οι κομματικοί παράγοντες αδυνατούν να λύσουν τον γρίφο. Έχουν ωστόσο επί τάπητος τρία δεδομένα . Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης σκοπεύει αταλάντευτα να είναι εκ νέου υποψήφιος. Η Χριστίνα Σταρακά πιέζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει τη δημαρχία. Και ο Παύλος Μοσχολιός δεν θα χαρίσει τώρα τίποτα στους δύο τους. Γιατί δεν ξεχνά ο πρώην δήμαρχος υπό ποιους όρους έδωσε τη μάχη του 2014.
Αλλά ας γίνουμε λίγο πιο σαφείς. Η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος το 2019 (θυμίζουμε πως πλέον και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες εκλέγονται με σταυρό βάσει του «Κλεισθένη») . Εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα και αυτό είναι το αυτονόητο και το προφανές. Αυτοί που ξέρουν εκτιμούν πως θα λάβει σύντομα τις αποφάσεις της.
Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης απευθύνει τώρα ευρύτερο προοδευτικό κάλεσμα (έστω και αν το 2014 ανέβαινε στην εξέδρα με Τσίπρα). Ζητά ωστόσο να ανταποκριθούν οι άλλοι σε αυτό που αρνήθηκε ο ίδιος στο μεσοδιάστημα του Α’ και Β΄ γύρου του 2014. Ελάχιστοι θα διαφωνήσουν πως πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο και έμπειρο αυτοδιοικητικό. Το ζήτημα ωστόσο είναι κατά πόσο μπορεί να διεισδύσει σε ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο.
Ο Παύλος Μοσχολιός διεκδικεί τη δικαίωση του. Δεν του αρκούν οι έμμεσες αναφορές Τραπεζιώτη πως η σημερινή αρχή είναι η χειρότερη που πέρασε από το Αγρίνιο. Δεν ξεχνά την πολεμική που δέχθηκε (στα όρια της σκανδαλολογίας) το 2014. Μάλλον δεν ξεχνά και το δίπορτο που (νομίζει ότι) παίχτηκε από παράγοντες της σημερινής περιφερειακής αρχής. Αν θα είναι υποψήφιος εκ νέου θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και η στάση των μελών του συνδυασμού του. Σημειωτέον πάντως πως τρεις δημοτικοί του σύμβουλοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Καινούργιο.
Όπως και να έχει, ο γρίφος για την Κεντροαριστερά είναι δυσεπίλυτος. Τον περιπλέκει περισσότερο η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξαϋλώσει το ΚΙΝΑΛ και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών στελεχών.
Οι πιο έμπειροι κομματικοί τους παράγοντες στοιχηματίζουν πως αν οι εκλογές διεξάγονταν σε δυο-τρεις μήνες, από τον φερόμενο προοδευτικό χώρο θα εκφράζονταν δύο υποψηφιότητες για τη δημαρχία. Παράλληλα φοβούνται πως στο Β’ γύρο το προσωπικό θυμικό θα υπερτερούσε του «προοδευτικού καλέσματος». Επειδή ξέρουν τι σημαίνει αυτό κάποιοι το παλεύουν για μία υποψηφιότητα. Έχουν ελάχιστο χρόνο ακόμη μπροστά τους…
agrinionews
google page rank