Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο οι αλλαγές στον χάρτη των δικαιούμενων εξισωτικής αποζημίωσης περιοχών.
Με τα νέα δεδομένα στην εξισωτική αποζημίωση, τα οποία είχε επισήμως γνωστοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του στα μέσα του Σεπτέμβρη, πολύ λιγότερες περιοχές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίζονται ως μειονεκτικές- με φυσικούς περιορισμούς και άρα λιγότεροι είναι οι παραγωγοί που δικαιούνται την εξισωτική.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, πρότεινε, με επιστολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη σύσταση ομάδας εργασίας, που θα επανεξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους
«Το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν την εξισωτική αποζημίωση στο πλαίσιο της ΚΑΠ, έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό γεωργών και κτηνοτρόφων», αναφέρει ο Περιφερειάρχης σε ανακοίνωσή του, εξηγώντας πως αφενός αρκετές εκμεταλλεύσεις γεωργών και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, της υπό έγκριση απόφασης, αφετέρου πολλοί δήμοι της Περιφέρειας έχουν εκδηλώσει τις διαφωνίες τους στην εν λόγω απόφαση.
Στη σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας ενδεικτικά αναφέρονταν ότι στις Π.Ε. Ηλείας και Αχαΐας χαρακτηρίζονται σήμερα 37 και 34 αντίστοιχα ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς ενώ στην υπό έγκριση Απόφαση δεν περιλαμβάνεται καμία απ’ αυτές.
Το αντίστοιχο πρόβλημα εντοπίζεται φυσικά και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που από φέτος και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, μένουν εκτός των περιοχών που λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό «μειονεκτικές» ή «με φυσικούς περιορισμούς» και δικαιούνται εξισωτικής.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, σε επικοινωνία που είχε το agrinionews.gr μαζί του, αναφέρει ότι «περισσότερες από 50 κοινότητες του νομού μένουν φέτος εκτός!». Σύμφωνα με τον Σπ. Κοτοπούλη, με εξαίρεση τις ορεινές περιοχές, όλες οι υπόλοιπες σχεδόν δεν εντάσσονται στον χάρτη των δικαιούμενων περιοχών.
«Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Λουτρό, Καψοράχη, Μακρυνού, είναι μόνο λίγες από τις περιοχές που φέτος απεντάσσονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την ανακοίνωση Κατσιφάρα, ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων σχολιάζει πως η αντίδραση αυτή ήρθε εντελώς ετεροχρονισμένα, αφού η απόφαση για τον χαρακτηρισμό των περιοχών θα λαμβάνονταν μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, οπότε και ήταν σε εξέλιξη η διαβούλευση, επομένως μέχρι τότε υπήρχε και ουσία για τέτοιες ανακοινώσεις- προτάσεις από την Περιφερειακή Αρχή.
«Η ΛΑΣ μαζεύει τα στοιχεία για τις περιοχές και ως ΛΑΣ προτείναμε να έρθει για συζήτηση προ ημερησίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των εξισωτικών, αλλά δεν είδαμε την απαιτούμενη ανταπόκριση. Εννοώ ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έπρεπε να πάρει μιαν απόφαση καταδίκης των χαρτών που έχουν αναρτηθεί και να πιέσει να ενταχθούν κι άλλες περιοχές», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Κοτοπούλης.
Υπενθυμίζουμε ότι η συλλογιστική του ΟΠΕΚΕΠΕ για την απένταξη περιοχών από τα δικαιώματα ήταν η εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός στα μέσα Σεπτεμβρίου:
«Στη συνέχεια προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να ισχύουν οι φυσικοί περιορισμοί ή έχουν ξεπερασθεί μετά από την πραγματοποίηση επενδύσεων εξετάστηκε αν έχουν γίνει αρδευτικά έργα δεδομένου ότι ο κύριος περιορισμός είναι η ξηρασία. Στη βάση αυτή εξετάστηκε και το ποσοστό άρδευσης ανά Δημοτική / Τοπική Κοινότητα. Για την εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων χρησιμοποιήθηκαν τόσο τα δεδομένα γεωργικής απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ όσο και δεδομένα αρδευόμενων αγροτεμαχίων του ΟΣΔΕ. Οπότε εκτιμήθηκε ότι στις Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες η αρδευόμενη έκταση είναι μεγαλύτερη του 50% έχει αρθεί ο φυσικός περιορισμός και επομένως εξαιρέθηκαν.
Επιπλέον, εκτιμήθηκε η οικονομική δραστηριότητα, με υπολογισμό της τυπικής απόδοσης ανά νομό και εξαιρέθηκαν οι Νομοί που παρουσιάζουν τυπική απόδοση μεγαλύτερη του 80% του μέσου όρου της χώρας, καθώς στις περιοχές αυτές φαίνεται ότι οι γεωργικές πρακτικές έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες, έτσι ώστε να αμβλύνεται η επίδραση των φυσικών περιορισμών».
Η απογοήτευση για τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανία που δεν θα λάβουν την αντίστοιχη με τα προηγούμενα χρόνια, εξισωτική αποζημίωση είναι μεγάλη, αλλά σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να μπορούν να γίνουν και πολλά.
«Με αφορμή αυτό ακριβώς το ζήτημα αλλά και για το θέμα της αύξησης των τιμών σε κρέας και γαλακτοκομικά, καλούμε τον αγροτικό κόσμο σε συλλαλητήριο στον κόμβο Αμφιλοχίας , στις 17/10», καταλήγει ο κ. Κοτοπούλης, τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως η Περιφερειακή Αρχή θα έπρεπε να έχει αντιδράσει νωρίτερα.
www.agrinionews.gr
www.agrinionews.gr