Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΥΦΛΙΜΑΣ: ΝΑ ΓΛΕΙΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΟΥ ...

Η εκδήλωση της Κομποτής μας θύμισε τον σουφλιμά ή σουβλιμά που σας είχαμε παρουσιάσει στις 19/12/2011.
Εμείς απλά σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες από τον ΣΟΥΦΛΙΜΑ των Χριστουγέννων ένα θαυμάσιο μεζέ που συνοδεύεται πάντα με κρασάκι. 
Στην Αθήνα και τα αστικά κέντρα δεν είναι όπως στα χωριά μας διότι δεν έχουν χώρους, τζάκια κλπ και όλα γίνονται σε μικρές ψησταριές και ηλεκτρικές μάλιστα.
Την συνταγή και την περιγραφή  του ψησίματος τα αφήνουμε στην ΞΗΡΟΜΕΡIΤΙΣΣΑ  να μας τα παρουσιάσει.


Σουφλιμάς ή κοντοσούβλι
 από το blog xiromeritissa
(http://xiromeritissa.wordpress.com/)
Συνήθως ο  σουφλιμάς, γίνεται με κρέας ντόπιο,χοιρινό ή πρόβειο(προτιμώ το χοιρινό).
Παλιά,το έφτιαχναν την ημέρα των Χριστουγέννων,ενώ σήμερα φτιάχνουμε ,όποτε μας κάνει κέφι,ειδικά οι καλοφαγάδες.
Μια καλή πρόταση για φίλους ,συνοδευόμενο με ντόπιο κόκκινο κρασί.
Υλικά
Για μικρή σούβλα
2,5  κιλά κρέας χοιρινό, ντόπιο,ψαχνό με λίπος ( χωρίς κόκκαλα).
Αλάτι ,περίπου μία χούφτα του ενός χεριού(αναλόγως,πόσο αλατισμένο,το προτιμάτε)
Η σωστή δόση στο αλάτι,αναδεικνύει την γεύση του.
Ρίγανη, περίπου μία χούφτα, του ενός χεριού
Πιπέρι μια κουταλιά της σούπας.
Διαδικασία
Πλένουμε καλά το κρέας και το κόβουμε σε κομμάτια,τετράγωνα,μεγέθους της παλάμης (5εκ.x5 εκ.)
Ανακατεύουμε σ’ ένα μπώλ,το αλάτι,ρίγανη ,πιπέρι.
Αλατίζουμε,έτσι ώστε ,να πάει παντού.
Σουβλίζουμε τα κομμάτια.
Στη φωτιά που ανάψαμε, αφήνουμε, να πέσει η φλόγα και να»πέσουν» κάρβουνα.
Αν τα ξύλα καίγονται με μεγάλη φλόγα,τραβάμε τη φωτιά ,στο πίσω μέρος του τζακιού,μην τα σβήσετε,θα χρειαστούν κι άλλα κάρβουνα,στη συνέχεια του ψησίματος.
Βάζουμε την σούβλα στα στηρίγματα της.
Αν, δεν έχετε βάλτε 2 τούβλα στην είσοδο του τζακιού εκεί που τελειώνει η » γωνιά»,(η προεξοχή στη βάση του τζακιού)για να, έχει κάποιον » αέρα». Περίπου 10 εκ. πιο ψηλά, απο την φωτιά.
Τραβάμε κάρβουνα,προς την είσοδο του τζακιού.
Στρώνουμε  εφημερίδες ή λαδόκολλα  στη γωνιά,για να πέφτουν τα λίπη.
Βάζουμε  κάρβουνα απο κάτω και κατά μήκος , της σούβλας ,χωρίς φλόγα γιατί θα γίνει…καπνιστό.
Ψήνουμε,προσέχοντας μην αρπάξει δηλ. μην μαυρίσει.
Γυρίζουμε τακτικά την σούβλα,να ψηθεί ομοιόμορφα.
Πριν ψηθεί καλά,περνάμε το κρέας με λεμόνι(1 φλιτζάνι μέτριο).
Αν το κάνουμε,από την αρχή,το κρέας θα σκληρύνει.
Για ψήσιμο, επιλέγουμε είτε κάρβουνα της αγοράς, είτε ξύλα πουρνάρια.
Τα πουρνάρια, κάνουν τα καλύτερα κάρβουνα.
Αυτή η δόση χωράει στο τζάκι
Το κρέας,πρέπει να έχει λίπος.
Το λίπος(ξίγκι),βοηθάει το κρέας να διατηρείται μαλακό και να μην ξεροκαίγεται, κατά το ψήσιμο.
Αν το κρέας, δεν έχει ξίγκι, μάλλον δεν κάνει για σουφλιμά!
Πολλοί βάζουν ανάμεσα στα μεζέδια πιπεριά, ντομάτα, κρεμμύδι.
Εμείς το προτιμάμε, παραδοσιακά!


google page rank