Κίνημα ανυπακοής, απέναντι στις απολύσεις υπαλλήλων που προβλέπει το μνημόνιο, δημιουργείται σε διάφορους δήμους της χώρας. Δήμαρχοι δηλώνουν πως δεν θα στείλουν στοιχεία για υπό απόλυση υπαλλήλους, κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αύριο Κυριακή
Σε αναβρασμό βρίσκονται αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτήν, μετά την ψήφιση του μνημονίου 3 και των προβλέψεων που περιέχει για απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου Υ.Ε. και Δ.Ε. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις και στην Αιτωλ/νία, κάνουν λόγο για σημαντικό αριθμό υπαλλήλων τόσο σε δήμους, όσο και στην Περιφέρεια, που κινδυνεύουν με απόλυση, γεγονός που έχει θέσει σε κινητοποίηση αιρετούς και συνδικαλιστές.
Αυτό για το θέμα, όπως και για αυτό του προϋπολογισμού, συνεδριάζει εκτάκτως το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (σ.σ. από την Αιτωλ/νία συμμετέχουν οι κ. Κοιμήση και Λύτρας αλλά και ο Παύλος Μοσχολιός, ως πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος)
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, μετά τους δήμους Ιωαννίνων και Πατρέων, η δεύτερη μεγαλύτερη Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δώσει στοιχεία για δημοτικούς υπαλλήλους που με βάση το Μεσοπρόθεσμο, πρέπει να απολυθούν. Πρόκειται για την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με 38 δήμους - μέλη, η οποία με σχεδόν ομόφωνη απόφασή της (μόλις μία αρνητική ψήφος) δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν απολύσεις προσωπικού των δήμων, με τις οποίες το όργανο διαφωνεί κάθετα».
Να σημειωθεί ότι η τρόικα φαίνεται ότι έχει βάλει στο "μάτι" τους δήμους καθώς, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, είχε ζητήσει να ξεκινήσουν οι απολύσεις από τους ΟΤΑ, καθώς θεωρεί ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό.
Να προσφύγουμε δικαστικά για το Μεσοπρόθεσμο
Παράλληλα ζητά από την ΚΕΔΕ να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά συνταγματικά δικαστήρια για το Μεσοπρόθεσμο με αιχμή τα άρθρα που αφορούν το το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ: «Με το Μεσοπρόθεσμο καταργείται η αυτοτέλεια της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στραγγαλίζονται οικονομικά οι δήμοι. Κάτι το οποίο παραβιάζει ευθέως και πολλαπλώς τόσο το ελληνικό Σύνταγμα όσο και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, τον οποίο έχει κυρώσει το Εθνικό Κοινοβούλιο και αποτελεί εθνικό Δίκαιο», αναφέρει στην απόφασή της (υπήρξε μία αρνητική ψήφος). Προαναγγέλλει δε ότι «θα προχωρήσει η ίδια σε αυτές τις προσφυγές εάν η ΚΕΔΕ δεν το πράξει».
Παράλληλα καλεί την ΚΕΔΕ στην αυριανή έκτακτη συνεδρίασή της να αποφασίσει «δυναμικές δράσεις, κινητοποιήσεις και κινήσεις αντίδρασης, που θα πρέπει να φτάσουν μέχρι τις παραιτήσεις τόσο των δημάρχων όσο και των δημοτικών συμβουλίων όλης της χώρας».