ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Αμβρακικός είναι υπόθεση όλων
Η συγκρότηση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων του Αμβρακικού Κόλπου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων των δήμων και των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται περιμετρικά του Κόλπου, τέθηκε σε προτεραιότητα στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Βόνιτσα.
Η ημερίδα έγινε με πρωτοβουλία της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκης Φούντα και είχε ως στόχο μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο, την ανάδειξη των προβλημάτων του Αμβρακικού η οποία και έγινε μέσα από μια εκτενή παρουσίαση μέσα από το βλέμμα επιστημόνων, αλιέων και τοπικών αρχόντων.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας που καλωσόρισε φορείς και πολίτες, ενώ στη συνέχεια η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κα Μαρία Γκίνη παρουσίασε το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων της Ηπείρου το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση εδώ και έξι μήνες.
«Έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα στοιχεία που είχαμε μέχρι σήμερα και πρόκειται να δώσει απαντήσεις σε θέματα τόσο ποιότητας όσο και ποσότητας των υδάτων» τόνισε η κα Γκίνη, η οποία ανέφερε κάποια ενδεικτικά αλλά και βασικά μέτρα για την προστασία των υδάτων υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η κοινοτική και εθνική νομοθεσία χωρίς καμία διάκριση.
Ως κακή χαρακτήρισε την οικολογική κατάσταση του Αμβρακικού Κόλπου, ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κ. Μπαρέλλος, ο οποίος επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κόλπος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Κτηνοτροφικά και βιομηχανικά απόβλητα, οικιακά λύματα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα είναι μόνο μερικές από τις αιτίες της σημερινής εικόνας του Κόλπου σύμφωνα με τον κ. Μπαρέλλο, ο οποίος επισήμανε πως ουσιαστικά το μέλλον το Αμβρακικού θα εξαρτηθεί από τη βούληση των ανθρώπων της περιοχής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας να προασπίσουν την προστασία μιας τόσο ευαίσθητης μα και συνάμα επιβαρυμένης οικολογικά περιοχής.
Για μια βιώσιμη προοπτική του Αμβρακικού Κόλπου μίλησε στην εισήγησή του ο Περιβαλλοντολόγος κ. Σελιμάς: «Υπάρχει η δυνατότητα προοπτικής για μια βιώσιμη ανάπτυξη η οποία περνάει μέσα από το διοικητικό συντονισμό δήμων και περιφερειών. Περνάει μέσα από ένα είδος περιβαλλοντικής διακυβέρνησης που εκτιμώ θα πρέπει να το ενισχύσει και να το αναπτύξει ο φορέας διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου αλλά και με την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στη διεύθυνση του πολιτικού εγχειρήματος για μια αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία έχει μια τεράστια διαφορετικότητα από τις υπόλοιπες περιοχές» είπε χαρακτηριστικά, ενώ την αγωνία του εξέφρασε ο εκπρόσωπος των αλιέων της περιοχής κ. Ζήσης, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι η κατάσταση είναι πλήρως αναστρέψιμη και ότι ο Αμβρακικός δεν έχει πεθάνει...
«Το περιβάλλον πρέπει να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακόμη καλύτερο και ασφαλέστερο και είναι ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τον Αμβρακικό. Πρέπει αυτή η ημερίδα και ημερίδες σαν αυτή να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, να καταγράφονται τα προβλήματα και να μπορούμε να φτάνουμε σε ουσιαστικές λύσεις» σημείωσε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας κ. Γιάννης Γιαμάς, ενώ την αγωνία του για το μέλλον του Αμβρακικού επισήμανε και ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης σε δηλώσεις του στο atpreveza.gr.
«Πάνω από όλα θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τον Αμβρακικό και να δώσουμε βαρύτητα στην προστασία, τη διαχείριση και την ανάπτυξη του Κόλπου. Οι πηγές ρύπανσης είναι γνωστές και θα πρέπει συντονισμένα όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Να πάμε σε έργα υποδομής, σε έργα προστασίας, είτε αυτά λέγονται βιολογικοί καθαρισμοί, είτε αποχετεύσεις, είτε οτιδήποτε άλλο» είπε ο κ. Μπαΐλης, ενώ στις διαχρονικές ενέργειες της Π.Ε. Πρέβεζας για την προστασία του Κόλπου, στάθηκε στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου.
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως η Π.Ε. Πρέβεζας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μειώσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις στον Αμβρακικό από ανθρωπογενείς παράγοντες, ενώ πρόσθεσε ότι ενέταξε στο Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ τρία σημαντικά έργα που όχι μόνο θα προστατεύσουν τον Κόλπο αλλά και θα τον αναβαθμίσουν, την εκβάθυνση του διαύλου, την πιστοποίηση των αλιευμάτων του Αμβρακικού και την αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας στο Τσοπέλι.
«Ο Αμβρακικός είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και έχουμε όλοι μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα. Ήρθαμε εδώ σήμερα όλοι οι αρμόδιοι φορείς κυρίως για να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι για να μπορέσει να καταθέσει ο καθένας τη δική του οπτική ματιά και να υπάρξει μια σύνθεση προτάσεων και κυρίως λύσεων για να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της περιμέτρου του Αμβρακικού» είπε η βουλευτής κα Φούντα σημειώνοντας πως οι λύσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν θα παρουσιαστούν σε νέα Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο (πιθανή ημερομηνία 23 Μαρτίου) παρουσία της Κεντρικής Ηγεσίας, Ευρωβουλευτών και Εκπροσώπων Κομμάτων.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
atpreveza