Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΓΑΛΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΦΕΤΑ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ


Π. Καλογιάννης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας: «η κτηνοτροφία εξαφανίζεται…»
«Η κτηνοτροφία εξαφανίζεται…». Με τα λόγια αυτά, ο Παναγιώτης Καλογιάννης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού
Κατούνας, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σήμερα. Οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι από τις συνεχείς αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Μετά τον ντόρο που προκάλεσε η κατάργηση των βοσκοτόπων, στο προσκήνιο ήρθαν νέα θέματα, όπως για το φρέσκο γάλα και την «φέτα» Καναδά.
Πρόσφατα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης είχε υποστηρίξει την μεγαλύτερη διάρκεια του φρέσκου τυποποιημένου γάλακτος, από 4 μέρες σε 9 -10. Ο κ. Χατζηδάκης, είχε διατυπώσει το επιχείρημα ότι αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς θα μειωθούν οι επιστροφές στις γαλακτοβιομηχανίες και σε βάθος χρόνου θα πέσει η τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ κατά 5 λεπτά το λίτρο. 
Από την πλευρά των κτηνοτρόφων όμως, εκφράζεται ο φόβος ότι έτσι θα μπουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος στη χώρα μας από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ιταλία, με φθηνότερο κόστος. Το αποτέλεσμα θα είναι να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μειώσουν τις δικές τους τιμές.
Όπως αναφέρει ο κ. Καλογιάννης, όμως, σαν να μην έφθανε το πρόβλημα που δημιουργείται με το γάλα «έχουμε και την απειλή από την Ε.Ε. για μείωση στους βοσκοτόπους κατά 1.000.000 στρέμματα πανελλαδικά, που σκοτώνει στην κυριολεξία την κτηνοτροφία μας». Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, η Ένωση Αγρινίου διά του προέδρου της, Θωμά Κουτσουπιά, ενεργοποιήθηκε άμεσα και ήρθε σε επαφή με τον υπουργό Γεωργίας. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το θέμα λύθηκε σε συνεργασία με το ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είχαμε ανακοινώσει και σε προηγούμενο φύλλο της «Συνείδησης».
Όμως οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί. Πολλοί φοβούνται ότι η λύση θα είναι πρόσκαιρη και θα ισχύσει μόνο για το 2014, ενώ με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Παραγωγής 2015-2020, θα εφαρμοστεί η απόφαση για μείωση των βοσκοτόπων, η οποία θα πλήξει ιδιαίτερα το νομό μας. Αν και μεσοσταθμικά η μείωση των βοσκησίμων εκτάσεων υπολογίζεται σε 40%, στην Αιτωλοακαρνανία, εξαιτίας των μεγάλων ορεινών όγκων, το ποσοστό μείωσης μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 60%, πράγμα το οποίο σημαίνει και ανάλογη μείωση των επιχορηγήσεων.
Πρόβλημα όμως αποτελεί για τους αγρότες και η εμφάνιση της «φέτας» Καναδά, από την οποία κινδυνεύει να χάσει τη θέση της παγκοσμίως η δικιά μας, ελληνική φέτα. Η λευκή φέτα αγελαδινού τύπου που προέρχεται από τον Καναδά, είναι κατώτερης ποιότητας από την ελληνική, χωρίς να είναι αισθητά φθηνότερη. Έχει καταφέρει όμως να διεισδύσει σε αγορές όπου παραδοσιακά κινούνταν η ελληνική φέτα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εξοβελιστεί, τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για τη διάδοσή της.
Ο Αγροτικός Σύλλογος της Κατούνας, θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν ο υπουργός Γεωργίας μπορούσε να προστατεύσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τα κατοχυρωμένα εθνικά προστατευμένα προϊόντα, πράγμα το οποίο όπως φαίνεται δεν έχει γίνει. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή η φέτα του Καναδά να έχει φτάσει να πωλείται ακόμα και στη Σιγκαπούρη, εκτοπίζοντας την ελληνική από τις σημαντικές διεθνείς αγορές.
Έχουμε κουραστεί να ακούμε για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Έχουμε κουραστεί όμως και να γράφουμε για τα συνεχή εμπόδια επάνω στα οποία πέφτουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες, επάνω στην προσπάθειά τους για ένα τίμιο μεροκάματο. Μήπως τελικά αυτοί που τα λένε και τα ευαγγελίζονται όλα αυτά, δεν έχουν καταλάβει ποια είναι η πραγματικότητα στην κτηνοτροφία; Γιατί είναι λες και ο θάνατος της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, αποτελεί ειλημμένη απόφαση…
Κώστας Καρακώστας
sinidisi.gr/
amvrakikosnews
google page rank