Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Περιουσία σε απαξίωση

Στην τύχη τους τα 560 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι. 
Η απώλεια του ονόματος και της έδρας ήταν μόνο η αρχή του τέλους για το ιστορικό ΤΕΙ του Μεσολογγίου. Μετά την κατάργηση της αυτονομίας του ιδρύματος, άρχισε η αποψίλωση τμημάτων, εξοπλισμού, υπηρεσιών, εκπαιδευτικού προσωπικού. Και η απαξίωση έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που και αυτά τα 560 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, που ανήκουν στο ΤΕΙ και που θα έπρεπε να αποφέρουν έσοδα, καλύπτοντας μέρος των λειτουργικών του εξόδων, …έχουν απλώς αφεθεί!
Το ΤΕΙ εκτείνεται σε 800 περίπου στρέμματα, με την προαναφερθείσα έκταση να περισσεύει, τρόπο τινά. Η έκταση αυτή έβγαινε πάντα σε δημοπρασία με τετραετείς μισθώσεις. Και το ίδιο επιχειρήθηκε να γίνει ξανά, με τη διαφορά ότι η διαδικασία υπήρξε άγονη. Και το όποιο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές και την καταβολή του όποιου ποσού αναλογούσε.
Εκείνο που έχει σημασία είναι πως η εν λόγο έκταση δεν αξιοποιείται και δεν αποφέρει πλέον τίποτε στο ΤΕΙ, με τη διοίκηση των Πατρών πια, να μην έχει προχωρήσει στις ενδεδειγμένες ενέργειες για να μισθωθεί μια τέτοια έκταση, για την οποία, μάλιστα, το ενδιαφέρον αγροτών απ’ την ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλο.
Οι ίδιοι οι αγρότες καταγγέλλουν δε στο agrinioreport.com ότι η έκταση έχει καταπατηθεί και καλλιεργείται παράτυπα, με την ανοχή του ιδρύματος. Σε ερωτήσεις μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΕΙ, πάντως, συγκεκριμένες απαντήσεις, πέραν του ότι δεν υπάρχει μισθωτήριο, δεν λάβαμε.
Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι τα γειτονικά αγροτεμάχια που μισθώνει το δημόσιο, είναι σε πολύ χαμηλότερη τιμή απ’ αυτή που έδινε το ΤΕΙ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για περιουσία που ούτε στο ίδρυμα αποφέρει κάτι …ούτε και στην τοπική και κατ’ επέκτασιν στην εθνική οικονομία.
Φώτης Μπερίκος
google page rank