Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Περατιά: Επίσκεψη του ΣΔΕ Αγρινίου στην ομάδα συλλογής και διάδοσης ντόπιων σπόρων


Tο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου πραγματοποίησε την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 εκπαιδευτική  επίσκεψη στην Περατιά Βόνιτσας όπου εδρεύει η τοπική ομάδα της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» με σκοπό τη συλλογή και διάδοση των σπόρων ντόπιων ποικιλιών.
Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Αγρινίου, κατά την επίσκεψή τους στην Περατιά, συμμετείχαν ενεργά στις ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις που οργάνωσαν οι συντονιστές της τοπικής ομάδας και αφορούσαν:
τρόπους καλλιέργειας σπόρων σε μικρή και μεγάλη κλίμακα
τρόπους άρδευσης και εξοικονόμησης νερού
πρακτικές συγκομιδής και διατήρησης σπόρων
επίδειξη και χρήση γεωργικών εργαλείων
Πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τους συντονιστές της τοπικής ομάδας και συζήτηση για τις ντόπιες ποικιλίες και τη διατήρησή τους. Οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν με ενδιαφέρον και έλαβαν απαντήσεις στις απορίες τους. Ακολούθησε ξενάγηση στον πρότυπο-εκπαιδευτικό λαχανόκηπο της Τοπικής Ομάδας Περατιάς και δόθηκαν ντόπιοι σπόροι στους εκπαιδευόμενους.
Το Πελίτι ιδρύθηκε το 1995, από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, με σκοπό:
Τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των σπόρων ντόπιων ποικιλιών και την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.
Την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.
Το 2000, το Πελίτι ξεκίνησε να συντονίζει Πανελλαδικό Δίκτυο Διάδοσης και Διάσωσης των Ντόπιων Ποικιλιών και Καταγραφής των Αυτόχθονων Ζώων με την επωνυμία «Κατά τόπους Αγροκτήματα για τη διαφύλαξη των ντόπιων ποικιλιών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων». Με το σύνθημα «από χέρι σε χέρι», οι σπόροι άρχισαν να διαδίδονται πανελλαδικά. 
Πλέον «φύτρωσαν» 11 τοπικές ομάδες του Πελίτι σε ολόκληρη την Ελλάδα (μια από αυτές είναι η ομάδα Περατιάς) και οργανώνονται Διεθνείς ημέρες σπόρων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς και η ετήσια Πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών στο Παρανέστι Δράμας (έδρα Πελίτι).

Ο Διευθυντής του ΣΔΕ Αγρινίου
 Νάσιος Νικόλαος
google page rank