Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Φορολογικό αγροτών: Αναζητούν ισοδύναμα μέτρα, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή (20/7/2015 12:40)

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (20/7/2015) στη ΝΔ, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποσαφηνισθεί η θέση του κόμματος εν όψει της ψηφοφορίας για το φορολογικό των αγροτών, που θα γίνει στη την Τετάρτη στη Βουλή. Πάντως ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου να μην κατατεθεί την Τετάρτη το φορολογικό των αγροτών.
«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή» τόνισε ο κ. Αποστόλου. Και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου».

Στο μεταξύ σε προαναγγελία καταψήφισης των επώδυνων μέτρων του κρίσιμου νομοσχεδίου της ερχόμενης Τετάρτης που αφορούν τους αγρότες προχώρησε το ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής του ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου, Γιάννης Δριβελέγκας, σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Καμμένο, μετά από έξι μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, κατάφεραν ένα καίριο χτύπημα στον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Τομέα, τον διαλύουν» και επισημαίνει: «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα το επιτρέψει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου και αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε σειρά συναντήσεων με το πολιτικό προσωπικό της χώρας, σήμερα και αύριο, στα οποία θα παρουσιαστούν αντισταθμιστικά ισοδύναμα μέτρα για το φορολογικό πακέτο των αγροτών, ώστε και οι απαιτήσεις των δανειστών να ικανοποιηθούν και να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» και η αγροτική παραγωγή να μείνει όρθια. Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Κουτσουπιάς επισημαίνει ότι: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει, όμως, και η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια στη χρεοκοπημένη πατρίδα μας να καταρρεύσει η πρωτογενής παραγωγή. Οφείλει να βρει λύση, ειδικά για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Η συμφωνία με τους δανειστές παρέχει τη δυνατότητα ελιγμών και η ευθύνη, πλέον, ανήκει στη Βουλή. Από τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα που αφορούν στους αγρότες είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, οφείλουν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και σύμφωνα με τις φορολογικές αλλαγές που «πέρασαν» την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε:
-Kατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών μέχρι το 2017. Δηλαδή φορολόγηση των αγροτών με συντελεστή 26% ή 33% (εφόσον τα κέρδη ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ), όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν αποκλείεται το 26% να γίνει 29% εφόσον τελικά αυξηθεί και ο συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Αύξηση της προκαταβολής φόρου αγροτών. Σήμερα η προκαταβολή για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου είναι 27,5%. Με την κατάργηση της ειδικής μεταχείρισης των αγροτών, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέβει καταρχήν στο 75% για την επόμενη χρονιά και από το 2017, στο 100%.
-Κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, δηλαδή κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου που λαμβάνουν οι αγρότες.
google page rank