Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου όλος ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας σε ξέφρενο αποκριάτικο γλέντι


Σε εντατικούς  ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις αποκριάτικες παρελάσεις και τα πάρτυ που θα γίνουν στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου.

Τα Καρναβάλια του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας έχουν καθιερωθεί με στόχο να  διασκεδάσει  ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι ξεχνώντας για λίγο την δύσκολη  καθημερινότητα .

Η Δημοτική Αρχή μέσω Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας  προσπαθεί κάθε χρόνο να ενισχύει και να εμπλουτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καρναβαλικές εκδηλώσεις .












Αναλυτικά το πρόγραμμα για την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου:

ΚΑΤΟΥΝΑ : Κυριακή 26 Φεβρουαρίου  Ώρα 11:00
« ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΤΟΥΝΑΣ »
Η παρέλαση θα διασχίσει  τον κεντρικό δρόμο της Κατούνας και θα καταλήξει στην πλατεία Κατούνας όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να χορέψουν με τους αποκριάτικους ήχους της μουσικής.
ΠΑΛΑΙΡΟΣ : Κυριακή 26 Φεβρουαρίου  Ώρα 11:00
«  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ »
Η παρέλαση θα ξεκινήσει από το ύψος του παλιού Σχολείου και θα καταλήξει στην πλατεία της Παλαίρου ,όπου θα γίνει με διασκεδαστικό τρόπο η αναπαράσταση  του Βλάχικου γάμου. Θα ακολουθήσουν χοροί , παραδοσιακό γλέντι και δωρεάν φαγητό για όλους τους παρευρισκόμενους .

Φέτος για πρώτη φορά   πριν κατέβει στην παραλία το άρμα του «Βλάχικου Γάμου» πολλοί καρναβαλιστές ( πεζοπόρα γκρουπ  κυρίως ) θα παρελάσουν στον κεντρικό δρόμο της Παλαίρου με κατεύθυνση την παραλία - πλατειά της Παλαίρου δίνοντας μια ξεχωριστή νότα .
Τα καρναβαλικά γκρουπ θα κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαίρου με πολύ κέφι και με τους ήχους αποκριάτικων τραγουδιών  .
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ξεχωριστά το άρμα του Βλάχικου γάμου .
Ο γαμπρός και η νύφη , οι συμπέθεροι , ο Παππάς ,ο κουμπάρος , οι χωροφύλακες , ο συμβολαιογράφος (που θα συντάξει το προικοσύμφωνο), οι διαπραγματευτές της προίκας , η προξενήτρα  και όλοι οι υπόλοιποι Βλάχοι και βλαχοπούλες   με την συνοδεία  παραδοσιακής βλάχικης  μουσικής  θα κατευθυνθούν προς την παραλία για να ενώσουν το ζευγάρι με τα αιώνια δεσμά του γάμου.
Στην παραλία της Παλαίρου θα  διαβαστεί το προικοσύμφωνο , θα υπογραφεί από τους συμπεθέρους και τον Πρόεδρο της Παλαίρου και μετά ο Παππάς θα ξεκινήσει  το μυστήριο, με τους κουμπάρους να περνούν  τα στέφανα.
Το ζευγάρι   θα κόψει και θα μοιράσει την βλάχικη κουλούρα και στην συνέχεια θα κόψει την μοντέρνα τούρτα , θα πιει την σαμπάνια, και θα σύρει το χορό για να ξεκινήσει το γλέντι  που θα κρατήσει μέχρι τις απογευματινές ώρες .
Σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί κρασί αλλά και παραδοσιακή ψητή προβατίνα που θα είναι δωρεάν από τους κτηνοτρόφους της Παλαίρου και της ευρύτερης περιοχής.
Το έθιμο του "Βλάχικου Γάμου" ξεκίνησε επίσημα τη δεκαετία του 1980 με πρωτοπόρο το Μορφωτικό Προοδευτικό Όμιλο Παλαίρου (Μ.Π.Ο.Π.). Ωστόσο μαρτυρίες αναφέρουν ότι και παλαιότερα ομάδες μασκαράδων από το χωριό μας έκαναν περιστασιακά αναπαράσταση του "Βλάχικου Γάμου" και γυρνούσαν σε όλη την Πάλαιρο ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους .
Σας περιμένουμε  λοιπόν όλους να έρθετε  να παρακολουθήσετε το δρώμενο του Βλάχικου γάμου και να διασκεδάσετε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην παραλία-πλατειά Παλαίρου.
ΠΛΑΓΙΑ : Κυριακή 26 Φεβρουαρίου ΩΡΑ 11.00
ΞΕΦΡΕΝΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην πλατεία της Πλαγιάς πάρτυ για μικρούς και μεγάλους .Όλοι θα φορέσουν τις αποκριάτικες στολές και μάσκες και θα διασκεδάσουν με τους  αποκριάτικους μουσικούς  ρυθμούς και τους   κλόουν που θα κάνει μαγικά και θα παίξει με τα παιδιά.
Θα υπάρχουν γλυκά και αναψυκτικά για όλους .
Επίσης θα παρουσιαστεί το παιδικό γκρουπ που πήρε μέρος στο παιδικό καρναβάλι της Λευκάδος το οποίο θα παρουσιαστεί και στα Γληγοράκεια 2017  στην Βόνιτσα την Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.
ΘΥΡΡΕΙΟ : Κυριακή 26 Φεβρουαρίου  Ώρα 16.30
«  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΘΥΡΡΕΙΟΥ »
Το καρναβάλι στο Θύρρειο κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερο . Έτσι και φέτος αυτοί που θα πάρουν μέρος θα ξεσηκώσουν όλο το χωριό και θα στήσουν με την σειρά τους το δικό τους πάρτι.
Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας   είναι ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδος που καλύπτει με αποκριάτικες στολές όλα τα αποκριάτικα γκρουπ των καρναβαλιών.
Διαθέτει πλέον ένα βεστιάριο με  περίπου 800 στολές ( το 2014 παραλάβαμε 74 στολές !!!!!!).
Εκ του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
google page rank