Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Ενημερωτική Εκδήλωση Patras IQ στο Αγρίνιο Κόμβος για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας

Την Δευτέρα 20/02/2017 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ενημερωτική εκδήλωση Patras IQ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση επιχειρηματιών,  φοιτητών και πολιτών του νομού μας σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. 
Συντονιστής  της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μπόκας Κωνσταντίνος Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου ο οποίος κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό αναφέροντας τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας σε νέες δράσεις και συνέργειες σχετικά με την δημιουργία επιχειρηματικού κλίματος στην περιοχή ιδιαίτερα σε νέους επιχειρηματίες. 

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Δημοσθένης Πολύζος, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο κ. Πολύζος παρουσίασε τις κυριότερες αιτίες της οικονομικής κρίσεως τονίζοντας περισσότερο από αυτές, τις ιδέες που πάνε σε άλλους, τον ανύπαρκτο δανεισμό των επιχειρήσεων και το ασταθές επιχειρηματικό – οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο και τον σκοπό του Patras IQ (www.patrasiq.gr) καθώς επίσης και πως μπορεί να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης για όλη την Δυτική Ελλάδα. 
Επόμενοι ομιλητές ήταν η κα. Μαντίκου Ναταλία και ο κ. Πλώτας Χρήστος – Μάριος, μέλη του COMvoS Core Team Patras, όπου ανέπτυξαν το θέμα «Ενεργοποίηση των νέων μέσω των φοιτητικών ομάδων». Σκοπός της ομάδας είναι να αναλάβει ο ίδιος ο φοιτητής να προσφέρει υπηρεσίες προς φοιτητές ή διαφορετικά «ότι δεν κάνει το πανεπιστήμιο για εμάς, ας το κάνουμε εμείς για το πανεπιστήμιο». (http://comvos-uni.gr)
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κυρία Κανελλοπούλου Ιωάννα, εκπρόσωπος της Orange Grove Patras με θέμα «Κάνοντας μια επιχειρηματική ιδέα πραγματικότητα». Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μία επιχείρηση ή να αναπτύξουν μία υπάρχουσα μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://orangegrovepatras.biz/ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 28/02/2017. 
Το ακόλουθο θέμα της εκδήλωσης ήταν το «Πρόγραμμα Erasmus for Young Enterpreneurs” το οποίο παρουσίασε η κα. Παπαγιαννοπούλου Τερέζα, εκπρόσωπος του προγράμματος της Ολυμπιακής Εκπαιδευτικής. Το πρόγραμμα αναφέρεται κυρίως στην χρηματοδοτούμενη «ανταλλαγή» επαγγελματιών ή στελεχών επιχειρήσεων. 
Ο κ. Μελισσαρόπουλος Γεώργιος  επιμελητής του Open Coffee Patras, παρουσίασε το θέμα «Open Coffee: minds wind open». Το www.opencoffee.gr φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κάλυψη των εξελίξεων στα ελληνικά start-ups. Επίσης, ανακοίνωσε την προθυμία του να διοργανωθεί και το 1ο open coffee στο Αγρίνιο σύντομα. 
Οι τελευταίες εισηγήσεις της εκδήλωσης έγιναν από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών οι οποίοι έχουν ήδη ιδρύσει εταιρείες startup. Η πρώτη ήταν η «Geabit» με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στην γεωργία, την οποία εκπροσώπησε και παρουσίασε ο ιδρυτής της κ. Καραθάνος Βαγγέλης (http://geabit.com/). H δεύτερη startup (Envy Softworks) είχε θέμα «Παίζειν ή Επιχειρείν; -Πώς το hobby γίνεται επάγγελμα» την οποία παρουσίασε ο κ. Δημητράς Μανώλης (http://www.nvsoftworks.com).
Το παρόν έδωσαν καθηγητές και φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (www.env.upatras.gr) με προβολή σε banner της ομάδας της Προέδρου του τμήματος, Καθηγήτριας κας Μιχαλακάκου και του συνεργάτη της, Επικ. Καθ. Σοφοκλή Μακρίδη, σε υλικά και διεργασίες για ενεργειακές και περιβαλλοντικές εφαρμογές (www.energy-matters.weebly.com). Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ κ. Λίνος Μπλέτσας καθώς και πλήθος νέων επιχειρηματιών της περιοχής.


google page rank