Ο συγγραφέας ενός βιβλίου για την τεχνολογία μιλά στο Slate και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις εταιρείες που ορίζουν την επικοινωνία μας.
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν φτάσει πλέον σε σημείο, να ελέγχουν δραματικά τη ζωή μας και τον τρόπο σκέψης μας και να μας βομβαρδίζουν με τις πληροφορίες που αυτές θέλουν να μας περάσουν. Μήπως ήρθε η ώρα να πανικοβληθούμε, εν μέρει, και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, ορίζοντας εμείς τον τρόπο ζωής μας;
Ο Φράνκλιν Φόερ στο βιβλίο του «World Without Mind: The Existential Threat of Big Tech» επιδιώκει να δώσει έμφαση στους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μεταβάλλει τα ανθρώπινα όντα και τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, η μηχανή αναζήτησης της Google είναι αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία, ταυτόχρονα όμως οι άνθρωποι παραιτούνται από πολλά, καθώς θα μπορούσαμε να περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο σε άλλα σημαντικά πράγματα της ζωής μας.
Όπως ισχυρίζεται ο Φόερ, είχαμε πάντα εργαλεία, τα οποία αποτελούσαν προέκτασή μας, αλλά τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να αυτοματοποιούμε και τις διανοητικές πράξεις. Το διαδίκτυο πλέον φιλτράρει και διαμορφώνει τον κόσμο μας και κάποια στιγμή θα δημιουργήσει εικονικές πραγματικότητες που τελικά θα κατοικήσουμε.
Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα πίσω από αυτό δεν είναι ότι συναναστρεφόμαστε μόνο με τις μηχανές: Ειναι το ότι συναναστρεφόμαστε με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις μηχανές αυτές.
Καταρχήν, έχει ενσωματωθεί πλέον στη ζωή μας, σύμφωνα με τον Φόερ. Κατά δεύτερον, η τεχνολογία είναι απίστευτα εθιστική. Υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές που μετρούν πόσες φορές την ημέρα κάποιος τσεκάρει το κινητό του. Μας παρακολουθούν παντού, συγκεντρώνουν τα δεδομένα που αφορούν στον καθένα μας και φτιάχνουν ένα πορτρέτο μας, το οποίο στη συνέχεια, χρησιμοποιούν για να μας κάνουν «δικούς» τους.
“Το Facebook μας δημιουργεί νέες ανάγκες και πανικό”
Ένα τρανταχτό παράδειγμα του πώς λειτουργεί αυτό, είναι το Facebook. Το Facebook είναι ουσιαστικά μια γιγάντια ομάδα δεδομένων που παίρνει τις πληροφορίες για κάθε άτομο και προσπαθεί να σε κρατήσει στο site για όσο το δυνατόν περισσότερο. Μερικές φορές σου δίνουν αυτό ακριβώς που θέλεις. Παρέχει πληροφορίες που έχουν σχεδιαστεί για να ασχολούνται με πιθανές ανησυχίες, να δημιουργούν πανικό πως δεν είμαστε αρκετά καλοί γονείς ή ότι πεθαίνουμε από κάποια απειλή για την υγεία που δεν είχαμε σκεφτεί.
Ο συγγραφέας του βιβλίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνουσχετικά με τις εταιρείες αυτές και το μονοπώλιο που ασκούν πλέον στη ζωή μας. Πιστεύει πως η δύναμη που συγκεντρώνουν αυτές οι εταιρείες (Google, Facebook, Apple, κλπ.) είναι τεράστια και πως επηρεάζουν την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε ως ανθρώπινα όντα. Οι εταιρείες αυτές επηρεάζουν ακόμη και τον τρόπο σκέψης μας και μας κάνουν να στρέφουμε την προσοχή μας εκεί όπου θέλουν αυτές, καθιστώντας μας λιγότερο ικανοποιημένους ως πολίτες. Ζούμε πλέον ζωές, σύμφωνα με τον Φόερ, που είναι δύσκολο να σκεφτούμε τον κόσμο, γιατί είμαστε διαρκώς αποσπασμένοι σε άλλα πράγματα.
thetoc.gr
agriniopress