Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

15 οι νεκροί από την κακοκαιρία -Εθνικό πένθος για Μάνδρα & Ν. Πέραμο

Σε Μάνδρα Αττικής και Νέα Πέραμο συνεχίζουν να μετρούν θύματα και πληγές από το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας που έπληξε τις περιοχές σήμερα τα ξημερώματα, ενώ όσο πέφτει η νύχτα μεγαλώνει η αγωνία για τους αγνοούμενους.

Στις περιοχές που χτύπησαν τα φυσικά φαινόμενα συνεχίζονται οι έρευνες για τα άτομα που αγνοούνται, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης κάποιων ζημιών, αλλά και εργασίες προστασίας από μία νέα νεροποντή. Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει αρκετά, ωστόσο τα προβλήματα είναι τεράστια, ενώ πολλοί κάτοικοι δεν έχουν που να μείνουν τη νύχτα.

Την ίδια ώρα όμως τα δυσάρεστα νέα συνεχίζονται καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από την άνευ προηγουμένου καταστροφή που προκλήθηκε από την κακοκαιρία στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, με τους νεκρούς να είναι πλέον 15, ενώ άνθρωποι αγνοούνται. Την ίδια ώρα, 17 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο «Θριάσιο» νοσοκομείο.

-  Σύμφωνα, με το υπουργείο Υγείας, μέχρι τις 18:30 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο15 νεκροί (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και διακομίστηκαν 17 τραυματίες (6 γυναίκες και 11 άντρες). Από τους τραυματίες, μία γυναίκα οδηγήθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας διασωληνωμένη, μία ακόμα στην πνευμονολογική κλινική, μία στην ορθοπεδική και 3 γυναίκες και 3 άντρες στην Α΄ παθολογική κλινική. Οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήρια. Από τους 15 νεκρούς, οι 6 αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 19:00. Με ενέργειες του ΕΚΕΠΥ, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίας Αθηνών και Πειραιώς θα παραμείνουν ανοικτές όλο το βράδυ για τη διενέργεια νεκροτομιών.

- Το σκοτάδι πλέον δυσκολεύει πολύ τις έρευνες των Αρχών, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν τις 20:00. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

-Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 19:20. Αποφασίστηκε ότι η σημαία στη Βουλή θα κυματίζει μεσίστια ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια για το κοινωνικό μέρισμα, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. 

-Οπως έγινε γνωστό στις 19:16, οι δύο σοροί αντρών που εντοπίστηκαν από το λιμενικό στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου ανήκουν σε δύο ανθρώπους που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι -ένας 81χρονος άντρας και ένας 55χρονος.

-Επιχείρηση για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου βρισκόταν σε εξέλιξη μετά τις 19:00 από την Πυροσβεστική στην περιοχή Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται άντληση υδάτων αλλά σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πυροσβεστικής μέσα στο σπίτι υπάρχει μεγάλος όγκος νερού.

- Για μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που σε διάγγελμα του για τις πλημμύρες λίγο μετά τις 18:35 κήρυξε εθνικό πένθος για τη μεγάλη τραγωδία.

«Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα. Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή. Ως αυτή την ώρα Θρηνούμε δεκατέσσερις νεκρούς στη Μάνδρα, και στη Νέα Πέραμο της Αττικής.
Και η ευχή όλων μας είναι ο αριθμός αυτός να μη μεγαλώσει κι άλλο. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειές των θυμάτων.
Και να δεσμευτώ ότι θα σταθούμε δίπλα τους με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας. Kαι πιστεύω ότι τούτη την ώρα, η κήρυξη εθνικού πένθους για τη μεγάλη αυτή τραγωδία, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.
Πριν από λίγο συγκάλεσα σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς, τον αρχηγό της πυροσβεστικής και την περιφερειάρχη που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν να συντονίζουν τις επιχειρήσεις της πολιτικής προστασίας.
Και θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω για τα άμεσα μέτρα στα οποία καταλήξαμε: Η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.
Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.
Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.
Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή. Δεσμεύομαι ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία. Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.
Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές. Επιτρέψτε μου, τέλος, να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, όπως και όλους όσους, μέσα από αντίξοες συνθήκες, πάλεψαν και παλεύουν αυτή την ώρα για να σώσουν περιουσίες και ζωές. Εύχομαι κουράγιο και δύναμη τόσο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας, όσο και σε κείνους που δίνουν τη μάχη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης»

- Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση μετά τις 18:30, ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 15. 10 άνδρες και 5 γυναίκες είναι νεκροί από την τεράστια καταστροφή, ενώ οι τραυματίες είναι 17.

-Στις 17:15 έγινε γνωστό ότι ακόμη ένας άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε νεκρός από εξωτερικό χώρο, στο 5ο-6ο χλμ. της Μάνδρας-Θηβών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 14.

-Στις 16:38 έγινε γνωστό από τη πυροσβεστική ότι ανασύρθηκαν δυο ακόμη νεκροί, ένας άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από υπόγειο σπιτιού στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου στην Μάνδρα και μια γυναίκα ανασύρθηκε από εσωτερικό χώρο επιχείρησης στη συμβολή των οδών Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, επίσης στη Μάνδρα.

-Από τους 13 νεκρούς οι 10 είναι άνδρες και οι τέσσερις γυναίκες.

-Στις 16:21 έγινε γνωστό ότι ένας ακόμη άνδρας μεταφέρθηκε νεκρός στο Θριάσιο και στις 15:40 σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ  μια ακόμη γυναίκα.

Μια ώρα πριν, στο «Θριάσιο» είχε μεταφερθεί  νεκρός ένας ακόμη άνδρας, ενώ η πυροσβεστική ενημέρωνε για δυο ακόμη νεκρούς: «Νεκρός άνδρας #εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι, στη Μάνδρα Αττικής, καθώς και νεκρή γυναίκα από οικία επί της οδού Στρατηγού Ρόκα στη Μάνδρα Αττικής».

Εντωμεταξύ, βρέθηκαν δύο σοροί στις θαλάσσιες περιοχές της Ελευσίνας και των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου.  Εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, μετά τη σφοδρή πρωινή νεροποντή στη Νέα Πέραμο. Οι σοροί εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στις θαλάσσιες περιοχές έσπευσαν άμεσα πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν.


iefimerida.gr 
google page rank