Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΚΟΜΠΟΤΗ: Πολύ μεγάλη συμμετοχή στην Πεζοπορία στα Ακαρνανικά όρη στην κορυφή Μπούμστος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομπωτής σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου, διοργάνωσαν  κοινή δράση στο πλαίσιο της ανάδειξης του μοναδικού στην περιοχή μας δάσους μαύρης ελάτης (Κεφαληνίας), στο βόρειο τμήμα του όρους Μπούμιστος στα Ακαρνανικά όρη.
Η δράση περιλάμβανε δύο διαδρομές: μία περιπατητική και μία ορειβατική.
Η περιπατητική διαδρομή ήταν για όσους δεν είχαν ορειβατική εμπειρία.
Η πορεία ήταν  14 χιλιόμετρα συνολικά και ξεκίνησαν  απ’ την Κομπωτή.
Ακολούθησε χωμάτινη διαδρομή στα ριζά του όρους Μπούμιστος, περνώντας από την κάτω πλευρά του δάσους, μέχρι την θέση Ασάνη όπου φαίνεται ο Μύτικας και ο κάλαμος που βρίσκονται στην δυτική πλευρά του βουνού.
Η επιστροφή έγινε από πιο χαμηλή διαδρομή η οποία περιλάμβανε επίσκεψη στο «Κτήμα Καπότη» όπου έγινε ξενάγηση και δοκιμή κρασιού ανωτέρας ποιότητας που παράγεται και εμφιαλώνεται από αμπελώνες που καλλιεργούνται στο σημείο.
Στην Συνέχεια ακλούθησαν την διαδρομή που περνάει μέσα απ’ την παλιά Κομπωτή η οποία εγκαταλείφθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αφού την είχαν κάψει οι Γερμανοί και στην οποία σώζονται οι δύο εκκλησίες του χωριού, η Αγία Παρασκευή και ο Προφήτης Ηλίας. 
Τέλος η πορεία  επέστρεψε στην Κομπωτή όπου ο πολιτιστικός σύλλογος Κομπωτής διοργάνωσε για όλους τους συμμετέχοντες φαγοπότι με τοπικά φαγητά και ποτά στο δημοτικό σχολείο.
Η ορειβατική διαδρομή  ξεκίνησε επίσης απ’ την Κομπωτή  ακολούθησε ορειβατική πορεία μέχρι την κορυφή του βουνού Μπούμστος.
Η διαδρομή συνέχισε επί της κορυφογραμμής στην πάνω πλευρά του δάσους, και πέρασε  μέσα απ το δάσος στην θέση Ασάνη, και θα ενωθηκε με την ομάδα που έκανε την περιπατητική διαδρομή ακολουθώντας την ίδια πορεία επιστροφής.
Η συνολική απόσταση της ορειβατικής διαδρομής ήταν 17 χλμ. περίπου.
Η έναρξη και των δύο διαδρομών έγινε απο την πλατεία της Κομπωτής την Κυριακή 05 Νοέμβρη 2017 ώρα 08:00 π.μ. όπου ντόπιοι ήταν μπροστάρηδες οδηγοί. 
Οι διοργανωτές ξαφνιάστηκαν πάντως από τη μεγάλη συμμετοχή από ανθρώπους που αγαπούν την φύση και ήθελαν να γνωρίσουν την περιοχή αυτή και πέρασαν όλοι μια όμορφη μέρα που θα τους μείνει αξέχαστη. 
Συγχαρητήρια σε όλους που έλαβαν μέρος αλλά και στους κατοίκους της Κομποτής που αγκάλιασαν την δραστηριότητα και πρόσφεραν πολλά.
Η Βασιλική Καρέλου που συμμετείχε στην πεζοπορία μας γράφει:
Η σύνδεση και η δικτύωση του ορειβατικού Αγρινίου με τον πολιτιστικό σύλλογο "Τοριβίας", Κομπωτής, δημιούργησε μια εξαιρετική ορειβατική και πεζοπορική εξόρμηση γνωριμίας με το όρος Μπούμστο, της οροσειράς των Ακαρνανικών ορέων, τους ανθρώπους  που ζουν εκεί, το ιδιαίτερο δάσος μαύρης , ελάτης , τα τοπικά εδέσματα που δημιούργησαν οι άνθρωποι του χωριού (οι άνδρες έψησαν τέλεια τις προβατίνες και οι γυναίκες έφτιαξαν υπέροχες πίτες), τα τοπικά προϊόντα και το επισκέψιμο αγρόκτημα Γεωργίου Καπότη, παραγωγής κρασιού με αρώματα του ξηρομέρου αλλά κι ένα γλέντι με τραγούδι και χορό! 
Πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές της διοργάνωσης αυτής κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους του χωριού Κομπωτή για τη "ζεστή" φιλοξενία τους!   























































google page rank