Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Λαμόγιο... Τι σημαίνει και πώς βγήκε η λέξη... ουστ λαμόγια σας καταλάβαμε .....

Συνδυάστε το παρακάτω άρθρο με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. 
Κοιτάξτε πόσοι υποκρίνονται για να προσελκύσουν άτομα.
Κοιτάξτε πόσοι διεφθαρμένοι υπάρχουν, 
κοιτάξτε πόσοι απατεώνες, 
κοιτάξτε πόσοι κρύβονται πίσω από διάφορα, ενώ επιδέξια βάζουν τους άλλους στο δικό τους τριπάκι, 
κοιτάξτε πόσοι φέρονται ύπουλα, ανήθικα και στόχος είναι η «εξουσία», να δημιουργήσουν τα δικά τους "σκυλάκια", φανατικούς οπαδούς,  για να συγκεντρώσουν οι ίδιοι την όποια εξουσία στα χέρια τους, ή το χρήμα και τις υλικές απολαύσεις, που μόλις τελειώσει το παιχνίδι τους, άμεσα την κάνουν. 
Κοιτάξτε πόσοι παπατζήδες υπάρχουν γύρω μας που σιγά σιγά η κοινωνία η ίδια τους ξεσκεπάζει. 
Λαμόγιο ήταν κυρίως ο αβανταδόρος, ο δήθεν παίκτης και συνεργάτης του παπατζή, που υποκρινόταν ότι παίζει για να προσελκύσει ευκολότερα τα θύματα. 
Το λαμόγιο είναι κυρίως γένους θηλυκού 
Συνήθως τα λαμόγια έχουν το δήθεν καθαρό πρόσωπο, και φαίνονται ή παραμένουν κρυφά ανάμεσα σε πολλούς, όταν όμως γίνουν αντιληπτοί,  βρίσκουν κάποια δικαιολογία και την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια ή αλλάζουν στρατόπεδο ενώ έχουν ρίξει τους άλλους, τους εύπιστους ή αφελείς  στο λούκι. Φυσικά όλα τα κάνουν για προσωπικό συμφέρον και προβολή  και ανάλογα φορούν όποια μάσκα ταιριάζει στην μέρα  που ξύπνησαν.
Είναι σαν κάποιος να είναι φανατικός στη ομάδα μας την Μεδεών Κατούνας ή τον Παναθηναικό ή τον Ολυμπιακό, να φωτογραφίζεται στο γήπεδο, να φωνάζει να βρίζει αντιπάλους και διαιτητές, δήθεν για το καλό της ομάδας και να τραβάει την προσοχή του κόσμου, να τους κάνει να συμμετέχουν όσο θέλει το λαμόγιο, αλλά και να  χρησιμοποιεί (την ομάδα του) όπως και όταν μπορεί, μόλις το καταλάβουν όμως,  το λαμόγιο  την έχει κάνει ήδη, περνάει στην αντίπερα όχθη και παρακαλάει να χάνει η ομάδα διότι δεν τα κατάφερε να αναρριχηθεί, πατώντας επί πτωμάτων βέβαια, και πάει απέναντι, με την ΑΕΚ ας πούμε.. 
Όπως γίνονταν  με τους παπατζήδες στην Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια που καθόταν ο αβανταδόρος  και ποντάριζε συνέχεια και φώναζε, με στόχο  πολλοί διαβατάρηδες να σταματήσουν και να παίξουν τον παπά και να τους μαζέψουν τα χρήματα. 
Ο αβανταδόρος πότε έβρισκε τον παπά, πότε έχανε, έβλεπαν έτσι οι περαστικοί και μαζευόταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι και μόλις τους τα μάζευαν τα χρήματα ο αβανταδόρος φώναζε!! Έρχεται χωροφύλακας !!!
Σε μηδέν χρόνο το λαμόγιο ο παπατζής αφού ταχε μαζέψει όλα τα χρήματα πέταγε και τα χαρτια (τους παπαδες) τόσκαγε και έφευγε,εξαφανιζόταν σε μηδέν χρόνο, δήθεν στον φόβο του χωροφύλακα, που και αν υπήρχε χωροφύλακας στ' αλήθεια ήταν  και αυτός στο κόλπο.    
Ας δούμε το παρακάτω το άρθρο των διαφόρων site όπως Μηχανή του χρόνου τον όρο λαμόγιο πως προήλθε: 
Η λέξη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να περιγράψει τον διεφθαρμένο πολιτικό, τον απατεώνα και τον υπόγειο τύπο, που μετέρχεται ύπουλα, παράνομα ή ανήθικα μέσα για αποκτήσει χρήματα ή εξουσία. 
Στον αγώνα Παναθαναϊκού – Εργοτέλη (22/10/2011) στο ΟΑΚΑ, αναρτήθηκε πανό, που έγραφε «Πολιτικοί λαμόγια, βουλή των βολεμένων. Θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων». Ο διαιτητής διέκοψε για 8 λεπτά τον αγώνα, προκειμένου να κατέβει το πανό, επικαλούμενος ότι προσβάλλει το φίλαθλο πνεύμα. Ήταν στα αλήθεια υβριστικό; 
Η λέξη «λαμόγιο» χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στα ελληνικά και προέρχεται από την αργκό, αν και η ετυμολογία της παραπέμπει σε ισπανική ή ιταλική λέξη. 
Το λαμόγιο πότε κέρδιζε, δείχνοντας έτσι ότι ο παπατζής είναι κορόιδο και προσελκύοντας αυτούς που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και πότε έχανε, διαλέγοντας πάντα το λάθος φύλλο, ενώ ήταν πασιφανές ότι ο «παπάς» ήταν άλλος. 
Με αυτόν τον τρόπο, τα υποψήφια θύματα που έβλεπαν τον παπά να είναι σε εμφανή θέση και το «λαμόγιο» να χάνει, έριχναν τα λεφτά τους με μεγάλη ευκολία στον «παπά» και φυσικά έχαναν, αφού συνήθως «παπάς» ήταν το τρίτο φύλλο. 
Ο Νίκος Τσιφόρος αναφέρεται συχνά στα ευθυμογραφήματά του στα «λαμόγια» με αυτό τον τρόπο. Η λέξη επίσης χρησιμοποιείται με τον ίδια έννοια στον Καπετανάκη και τον Ηλία Πετρόπουλο, πάντα σε θηλυκό γένος και μόνο ως χαρτοπαικτικός όρος, που σημαίνει «ο στημένος παίκτης, που γδέρνει το κορόιδο» 
Ιταλική …  ετυμολογία 
Οι γνώμες για την ετυμολογία της λέξης «λαμόγιο» διίστανται. Η πιθανότερη ερμηνεία είναι ότι προέρχεται από το ιταλικό έναρθρο ουσιαστικό «la moglie» (πρφ.: λα μόγιε – μτφ.: η σύζυγος). 
Όταν κάποιος Ιταλός χαρτοπαίκτης κέρδιζε και ήθελε να φύγει από το τραπέζι για να μη ξαναχάσει, φώναζε δήθεν φοβισμένος, «la moglie, la moglie», (λαμόγιε…), ότι δήθεν, τον έψαχνε η γυναίκα του, έπαιρνε βιαστικά τα χρήματα και έφευγε τρέχοντας (την έκανε λαμόγιο δεν τηρούσε, δηλαδή, τις υποσχέσεις του). 
Αυτή η σατιρική έκφραση έφτασε στην Ελλάδα, ενώ ξεχάστηκε στην Ιταλία και τη χρησιμοποιούμε για να προσδιορίζουμε τον ασυνεπή και τον μικροαπατεώνα. 
Με βάση μια άλλη ερμηνεία, η λέξη προέρχεται από την αργκό του Μπουένος Άιρες, το πλουσιότατο «λουνφάρδο» και είναι σκέτο μόγια, που σημαίνει λαδιά, απάτη, πονηριά, εξαπάτηση. 
Το άρθρο la προστέθηκε αργότερα στα ελληνικά, για να μοιάζει πιο ισπανικό ή ξενόφερτο. 
Τέλος, σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη, σημαίνει φεύγω, ξεφεύγω, σκαπουλάρω («Την κάνω λαμόγια»). 
Υ.Γ.
Ευτυχώς συνήθως κάνουν τόση φασαρία, δεν τηρούν καν τα προσχήματα, και η κοινωνία πλέον είναι τόσο υποψιασμένη και πληγωμένη από τα κάθε είδους λαμόγια, που εύκολα γίνονται αντιληπτοί και τους «ξερνάει» το ίδιο το σύστημα που τους ανέθρεψε.
ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ!!!


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank