Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Η νεότερη ιστορία του Κάστρου (Κούλια) Κορωνησίας.


ΚΑΣΤΡΟ (ΚΟΥΛΙΑ) ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ & ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ

Την παλαιότερη ιστορία του Κάστρου, μπορείτε να την γνωρίσετε εντός της Βιβλιοθήκης.
Για συντομία, αναφέρουμε ότι κτίστηκε επί Ενετών, κατόπιν το κατέλαβαν οι Οθωμανοί, στην συνέχεια με την μάχη της Κορωνησίας το 1829 το κατέλαβαν ο Ελληνικός Στρατός και κατόπιν με την ανταλλαγή κατά το 1850 της Εύβοιας που περιήλθε στο Ελληνικό Κράτος, η Κορωνησία και η περιοχή περιήλθε στους Οθωμανούς, οπότε το Κάστρο ήρθε πάλι στα χέρια των τούρκων.
Η Αναγνωστική & Δανειστική Βιβλιοθήκη της Κορωνησίας, λειτουργεί επί μία δεκαετία υπό την αιγίδα των Δήμων πρώην Δήμου Αμβρακικού και νυν του Δήμου Αρταίων, καθώς και την ανοχή της Εφορίας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Άρτας και Πρεβέζης.
Κατ’ αρχήν, η αναστήλωση του Κάστρου (Κούλια) Κορωνησίας, ξεκίνησε από το Δήμο Αμβρακικού επί Δημάρχου Απόστολου Μαυρομάτη και περατώθηκε επί Δημάρχου Γεωργίου Σιώζου του Δήμου Αμβρακικού.
Ο Δήμος Αμβρακικού, σκοπό είχε να γίνει το εν λόγω Κάστρο, έδρα Ακαδημίας Αμβρακικού, καθώς ενέκρινε την όλη εισήγηση και μάλιστα ενέκρινε κάποια κονδύλια για την λειτουργία της.
Όμως η Περιφέρεια Ηπείρου, μάλλον με πρόταση του παραρτήματός της της Άρτας, απέρριψε την εν λόγω Απόφαση του Δήμου Αμβρακικού για λόγους που δεν μας εξηγήθηκαν.
Κατόπιν το Κάστρο (Κούλια) Κορωνησίας με προσπάθεια του Δήμου Αμβρακικού προσπάθησε να το λειτουργήσει ω ς Κέντρο Τεκμηρίωσης Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού, με τη δωρεά του Μουσικού Αρχείου του διαπρεπούς μουσικολόγου Παναγιώτη Κουνάδη.
Και αυτό δεν τελεσφόρησε επί Δημαρχίας Γεωργίου Σιώζου.
Ολοκληρώνοντας οι εργασίας στήριξης και αναπαλαίωσης του Κάστρου της Κορωνησίας, έκανα πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμβρακικού επί Δημαρχίας Γεωργίου Σιώζου ,να το λειτουργήσω μόνος μου ως έκθεση βιβλίου, καθώς σ’ όλη η περιοχή της Άρτας και της περιοχής της δεν λειτούργησε ποτέ κάποια έκθεση βιβλίου.
Και το Δημοτικό Συμβούλιο το εδέχθη ομόφωνα.
Και μάλιστα στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος κ. Γ. Σιώζιος.
Έκτοτε με την σύμφωνη γνώμη των Δήμων, πρώην Δήμων Ανβρακικού και Δήμου Άρτας, αλλά και την Εφορίας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Άρτας και Πρεβέζης λειτουργεί ως Αναγνωστική και Δανειστική Βιβλιοθήκη, επί μία σχεδόν δεκαετία.
Και μάλιστα, χωρίς επιχορηγήσεις και χρηματοδότηση, ούτε Δήμων, ούτε ιδιωτών, αλλά και ούτε άλλων Φορέων. 
Στο διάστημα αυτό ο Δήμος Αρταίων το χρησιμοποίησε για διάφορες εκδηλώσεις, όπως «Πράσινες Διαδρομές», ομιλίες για την Ανάπτυξη του Αμβρακικού κλπ., χωρίς κάποια αμφισβήτηση της λειτουργίας ως Βιβλιοθήκη και μάλιστα ο ίδιος Δήμος προσέφερε δωρεά στην Βιβλιοθήκη αυτή, δηλαδή στην Βιβλιοθήκη της Κορωνησίας και του Αμβρακικού, ένα έπιπλο βιβλιοθήκης και προσφάτως ένα γραφείο. 
Σημειωτέο ότι η Βιβλιοθήκη της Κορωνησίας και του Αμβρακικού, δεν λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και όλον τον χρόνο με ευθύνη του Προέδρου της Κορωνησίας.

Κων/νος Δημ. Ρώσσος
Κοσμήτωρ της Βιβλιοθήκης


Στο Φεστιβάλ που ετοιμάσαμε εφέτος στην Κορωνησία, μεταξύ των άλλων η Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει τα έργα του κ. Σταύρου Χαλιά κλπ.
Παραθέτω την σχετική ανακοίνωση:
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2018
ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 
ΙΟΥΝΙΟΥ – ΙΟΥΛΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: 
ΚΑΣΤΡΟ (ΚΟΥΛΙΑ) ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΚΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ

Η Αναγνωστική και δανειστική Βιβλιοθήκη του Κάστρου (Κούλια) Κορωνησίας, φέτος θα ανοίξει της πύλες της, δυναμικά κατά το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Εκτός των νέων βιβλίων που θα παρουσιαστούν, θα προστεθούν και άλλες εκδηλώσεις διάδοσης Πολιτισμού και Γνώσης.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει στο Κάστρο, γλυπτά θαλασσίων ζώων του χωριανού μας γλύπτη Σταύρου Χαλιά που θα εντυπωσιάσουν με την τεχνική τους.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μουσειακού χώρου στο υπόγειο του Κάστρου, με εκθέματα αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν σε παρελθούσες εποχές και αιώνες, δείγματα της θρησκευτικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής ζωντάνιας του νησιού.
Βλέπετε λοιπόν ότι θα ενισχύσουμε το Πολιτισμό και με τη δημιουργία Μουσειακού χώρου στο υπόγειο του Κάστρου.
Κύριοι,
Ο Πολιτισμός χωράει παντού, όπως για παράδειγμα που ένας δάσκαλος σε ένα μπουκάλι χώρεσε και πέτρες και βότσαλα και άμμο, αλλά και μία μπύρα, για να αποδείξει στους μαθητές του, όταν υπάρχει διάθεση, όλα χωράνε.
Κύριοι,
Εγώ ως συγγραφέας και ερευνητής, τα βιβλία μου χωράνε ακόμα και σε έναν υπαίθριο μικρό κήπο.
Και δεν χρειάζομαι φανφαρονισμούς 
Όμως δεν πετάγονται.
Υπάρχουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στην Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, σε Πανεπιστήμια, στην Ακαδημία Αθηνών, στην Ευρώπη, στο Δήμο Αρταίων, στην Ε.Β.Α. της Άρτας, στον Σύλλογο Σκουφά, στο Κάστρο (Κούλια) Κορωνησίας και αλλού. 
Το να ταξιδεύουν τα βιβλία μου, μου αρκεί.
Υπάρχει εν γένει, κάποιο σημαδιακό στην ιστορία του τόπου:
Μετά από τους τούρκους, το κλειδί του Κάστρου, το πήρα εγώ.

google page rank