Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Έργα και Ημέρες του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας επί Δημαρχίας Γεωργίου Αποστολάκη στην Ενότητα Παλαίρου

Β. ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ 
Παρακάτω σας αναφέρουμε μικρά και μεγάλα έργα του Δήμου μας στην Ενότητα Παλαίρου, σύμφωνα με τις αναρτήσεις μας στο katouna news.
- Έγινε μελέτη, εγκρίθηκε και ολοκληρώνεται το έργο υδροδότησης της Παλαίρου, της Πογωνιάς και του Στενού (1.400.000€) από το ΕΣΠΑ Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα καθώς η επάρκεια του νερού για αρκετά χρόνια δεν έφτανε για να καλύψει τις ανάγκες της Παλαίρου, Πογωνιάς Στενού. Συχνά στα δημοτικά συμβούλια αποτελούσε σημείο αντιπαράθεσης καθώς η επάρκεια του νερού είναι από τις σημαντικότερες υποδομές που μπορεί να έχει ένα τουριστικό μέρος σαν την Πάλαιρο. 
-Έχει δημοπρατηθεί νέα γεώτρηση(πέρα από αυτή που έγινε για το έργο της υδροδότησης) στη θέση Ρούνες προκειμένου να υπάρχει επάρκεια νερού για αρκετά ακόμα χρόνια. 
-Δημοπρατήθηκε ο δρόμος Πογωνιά – Πλαγιά από το ΠΔΕ από την Περ. Δυτ. Ελλάδος με το ποσό των 6.300.000€, στην ουσία δημιουργείτε νέα είσοδος στο Δήμο στο κάστρο του Γρίβα (Τεκές) και δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί ένα από τα καλύτερα σημεία του Νομού Αιτ/νίας. 
-Δημοπρατήθηκε το έργο αποκατάστασης στα Όχθια Παλαίρου (700.000€) από το ΠΔΕ στην ιδιοκτησία Κίκερη, το έργο κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους . Μέσα στην χρηματοδότηση υπάρχει πίστωση για ασφαλτόστρωση στην Πάλαιρο και στην Πογωνιά.
-Εγκρίθηκε το έργο της ανάπλασης στην Παραλία της Παλαίρου (700.000€) απο το ΕΣΠΑ Δυτ. Ελλάδος από την Πλατεία μέχρι την Ψαροταβέρνα "Άννα" και τα σοκάκια από την πλατεία μέχρι την ιδιοκτησία "Δάγλα". Η χρηματοδότηση αφορά καινούργιες κολώνες φωτισμού από ‘’Βουνάκι’’ έως και το καρνάγιο της Παλαίρου. 
-Βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο η νομιμοποίηση του παραλιακού μετώπου από ιδιοκτησία ‘’Ζαφαράνα’’ – Ρεμπελείκα- Καρνάγιο – Όχθια καθώς και λιμανιού. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζει την Πάλαιρο καθώς εάν δεν ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση και θα είναι σε θέση ο Δήμος να προχωρήσει σε ασφαλτόστρωση του χωμάτινου δρόμου στα ‘’Ρεμπελέικα’’ και να ολοκληρωθεί η ένταξη της Παλαίρου στο λιμενικό ταμείο του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας έτσι ώστε να μπει σε σειρά το λιμάνι και να υπάρχουν και έσοδα. 
-Μετα την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης του παραπάνω παραλιακού μετώπου πιθανότατα τέλος Σεπτέμβρη περνά από Δ.Σ. από την επιτροπή χωροθέτησης ένα από τα σημαντικότερα έργα όχι μόνο του Δήμου αλλά του νομού Αιτ/νιας, για την δημιουργία σύγχρονης Μαρίνας σκαφών στην Πάλαιρο. Είναι το έργο που θα αλλάξει άρδην την Πάλαιρο και την ευρύτερη περιοχή καθώς πρόκειται να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες στην περιοχή μας καθώς επίσης και του αλιευτικού καταφυγίου σκαφών Παλαίρου στο σημερινό λιμάνι. 
-Έχει κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος’’ για να δημιουργηθεί νέα, σύγχρονη και πιστοποιημένη Παιδική χαρά στην θέση ‘’Άγιος Γεώργιος’’ και στο παλιό Δημοτικό σχολείο. 
-Παιδική χαρά στην παραλία της Παλαίρου. Το 2015 βγήκαν τα πιο πολλά όργανα και τοποθετήθηκαν καινούργια προκειμένου να παίζουν τα παιδιά με ασφάλεια. 
-Έγινε επέμβαση στο πεζοδρόμιο, που βρίσκεται μπροστά από τα καταστήματα στην παραλία, το οποίο ήταν άκρως επικίνδυνο καθώς λόγω της κακοκαιρίας ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Έτσι οι αρμόδιοι του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας επενέβησαν και έγινε η αντικατάσταση με μεγάλες πέτρες προκειμένου να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο μέλλον. 

-Αλλαγή στο πλακόστρωτο που βρίσκεται στο λιμάνι, ήταν απαραίτητο καθώς λόγω κακοτεχνιών στο παρελθόν ήταν επικίνδυνο για τους πεζούς , έγινε αντικατάσταση και αρμολόγηση σε μεγάλο μέρος στο λιμάνι και μπροστά από το καφενείο Ναυτάκι. 

Τοποθετήθηκαν καινούργιες κολώνες φωτισμού στο λιμάνι και δέστρες προκειμένου να δένουν τα σκάφη με ασφάλεια. 

-Το κλείσιμο του δρόμου τους καλοκαιρινούς μήνες άλλαξε από την πρώτη χρονιά που ανέλαβε η δημοτική αρχή και ο δρόμος πλέον κλείνει στο φούρνο Στάχτιαρη και όχι μπροστά στην παιδική χαρά που έκλεινε τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος τοποθετήθηκαν και άλλες δύο μπάρες που βοήθησαν προς το καλύτερο. 

-Με ενέργειες του Δήμου έγινε η δωρεά της άγκυρας η οποία τοποθετήθηκε δίπλα στην παιδική χαρά. 

-Αλλάχτηκαν όλα τα κολονάκια τα οποία ήταν σάπια λόγω της αρμύρας και μπήκαν νέα ανοξείδωτα. 

-Έγινε δεντροφύτευση στο ποταμάκι. 

-Τοποθετήθηκαν ομπρέλες σε παραλίες της Παλαίρου, Πογωνιάς και Πλαγιάς 

-Καθαρίστηκε το λιμάνι της Παλαίρου και της Πογωνιάς 2 φορές. 

-Ο αγωγός του Βιολογικού καθαρισμού πήγε στο κατάλληλο σημείο (μήκος και βάθος) που ήταν σχεδιασμένο εξαρχής προστέθηκαν ακόμη πάρα πολλές σωλήνες εκατοντάδων μέτρων μέσα στην θάλασσα.  

-Μπήκε σε λειτουργία ο Βιολογικός της Παλαίρου. 

-Έγιναν ασφαλτοστρώσεις σε 6 δρόμους εντός οικισμού της Παλαίρου. 

-Στο γήπεδο της Παλαίρου έγινε η προβλεπόμενη συντήρηση του τεχνητού χλοοτάπητα. 

-Στον Παιδικό σταθμό έγινε αλλαγή σε ολόκληρη την σκεπή, τοποθετήθηκαν νέα όργανα παιδικής χαράς για τα παιδιά και άλλαξε όλη η κουζίνα. 

Στο Νηπιαγωγείο έγιναν διάφορες εργασίες στον εσωτερικό χώρο και βάφτηκε το κτήριο. 

Στο Γυμνάσιο αλλάχτηκε μέρος της σκεπής, βάφτηκε ολοκληρωτικά το σχολείο και τώρα μέσα από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ‘’ ο Δήμος εξασφάλισε επιχορήγηση προκειμένου να δημιουργηθούν 1 νέο γήπεδο μπάσκετ και 1 γήπεδο βόλεϊ. Δημιουργήθηκε καινούργια αίθουσα προκειμένου να καλύψει την ανάγκη που υπήρχε για νέα σχολική αίθουσα και τέλος τοποθετήθηκε και ένα κοντέινερ το οποίο θα λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη. 

-Στο Δημοτικό σχολείο τοποθετήθηκε ένα μεγάλο σκέπαστρο για να μην βρέχονται οι μαθητές το χειμώνα, βάφτηκε το σχολείο, μπήκε ένα κάγκελο στον δρόμο που καταλήγει στο σχολείο και μεταβαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια. Πέρυσι δημιουργήθηκε ένα καινούργιο γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο τένις. 

-Ολοκληρώνεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη η οποία θα εγκαινιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. 

-Στα παλιά Σκλάβαινα δημιουργήθηκε πάρκινγκ για να καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών και έγινε διάνοιξη δρόμου έτσι ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά τις ήμερες που λειτουργεί ο Ιερός Ναός. 

-Συνδέθηκε νέος αγωγός ύδρευσης προς τη δεξαμενή των Σκλαβαίνων έτσι ώστε να έχουν επάρκεια νερού οι κτηνοτρόφοι. 

-Έγινε επέκταση του δικτύου φωτισμού προς ξενοδοχείο ‘’Φιλοξένια’’ και τοποθετήθηκαν νέες κολώνες φωτισμού στο δρόμο προς Μύτικα. 

-Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για ονοματοδοσία των οδών της Παλαίρου. 


-Κατασκευάσθηκε φυσικός χλοοτάπητας και εγκατάσταση και επισκευή φωτισμού στο γήπεδο Πλαγιάς.

-Κατασκευή ειδικού πλαστικού δαπέδου στο γήπεδο μπάσκετ στην Πλαγιά.

-Εγκαταστάθηκε καινούρια παιδική χαρά στην Πλαγιά

-Ηλεκτροφωτισμός από το πρατήριο του κοκόλη έως το γήπεδο Πλαγιάς.

Ασφαλτόστρωση από το χωριό της Πλαγιάς έως την παραλία της Λυγιάς 

-Ολοκλήρωση έργου φωτισμού στη θέση κρεμμύδι της Περατειάς με την κατασκευή βάσης πιλαρ πίνακα ηλεκτροφωτισμού και όλες τις απαιτούμενες εργασίες που χρειάσθηκαν για την λειτουργία του.

-Κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης και επέκτασης , συγχρόνως κατάργηση του παλιού που περνούσε από ιδιωτικούς χώρους στην Περατειά.
-Έγινε συντήρησή του δρόμου Πογωνιά Βαθυαβάλι 
-Συντήρηση εσωτερικής οδοποιίας στην Πογωνιά 
-Επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού 
-Έγινε παιδική χαρά δωρεά του κ. Ροκόφυλλου στην Πογωνιά

Υδροδότηση από το νέο δίκτυο ύδρευσης από την Κορπή και τα Σκλάβαινα στο Στενό.

Υδροδότηση από το νέο δίκτυο ύδρευσης από την Κορπή και τα Σκλάβαινα.
-Έχει ξεκινήσει μελέτη Βαθυαβάλι Πογωνιάς εκτός χωριού(παράκαμψη)
- Γίνεται η μελέτη κατασκευής παιδικού σταθμού στην Πλαγιά πρόγραμμα προς ένταξη το 2019 
ένταξη παιδικής χαράς στην Περατειά στο πρόγραμμα "Φιλόδημος" 
-Γίνεται μελέτη νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στην Πλαγιά και βρίσκεται στο στάδιο αδειοδοτήσεων 

- Τέλος ένα από τα τα μεγάλα έργα της σημερινής Δημοτικής αρχής είναι που κατόρθωσε να μην δημιουργηθεί hot spot στην εγκαταλειμμένη ξενοδοχειακή μονάδα στο Ποταμάκι με αποτέλεσμα σήμερα να την αγοράσει αγγλική εταιρία και θα προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας αλλά και θα φιλοξενήσει εκατοντάδες τουρίστες.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 

Από το πρώτο καλοκαίρι έγινε σαφές σε όλους ότι ο Δήμος Ακτίου- Βόνιτσας θα πρωτοπορήσει στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

-Καθιερώθηκε το 2μερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Πάλαιρο, έρχονται χορευτικά συγκροτήματα από το Δήμο αλλά και από άλλες περιοχές και κάθε καλοκαίρι παρουσιάζουν χορούς από όλη την Ελλάδα. 

-Πραγματοποιήθηκε 3 φορές η Γιορτή Ψαριού η οποία προσελκύει κάθε φορά εκατοντάδες επισκέπτες. 

-Για πρώτη φορά φέτος έγινε Βαρκαρόλα στην Πάλαιρο, η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα με τη γιορτή ψαριού και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις . 

-Έγινε 3 φορές αναβίωση του εθίμου του Βλάχικου Γάμου τις απόκριες (μόνο το 2018 δεν έγινε), ενώ την ερχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί ξανά. 

-Έγιναν παρουσιάσεις και ομιλίες που αφορούν την ιστορία της Παλαίρουμ και άλλες πολλές.
-Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πλαγιά σε συνεργασία με τους συλλόγους
-Εκδηλώσεις στην Πογωνιά 



Τέλος οφείλουμε να πούμε ότι στο αποτέλεσμα της πολιτιστικής ανάδειξης του πρώην Δήμου Παλαίρου  έπαιξε σημαντικό ρόλο και η συνεισφορά των τοπικών συλλόγων οι οποίοι βοηθάνε και προβάλλουν την Πάλαιρο κάθε φορά που πραγματοποιούν κάποια εκδήλωση.

ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ 





















google page rank