Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Βόλος: Έφυγαν αγκαλιασμένοι από τη ζωή στο κρεβάτι τους

Το ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο κρεβάτι του και η άγνωστη ιστορία του, προκαλεί συγκίνηση. Η αντίστροφη μέτρηση της ζωής τους είχε ξεκινήσει πριν από λίγες μέρες στα Άνω Λεχώνια. Τι διαπιστώθηκε από την αυτοψία στο διαμέρισμα και στο υπνοδωμάτιο του αντρόγυνου. Πως αποκαλύφθηκε η πιο δραματική ιστορία των φετινών Χριστουγέννων.
Τραγικός επίλογος για ηλικιωμένο ζευγάρι στα Ανω Λεχώνια που βιοποριζόταν με τη συνδρομή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Το ζευγάρι, μία γυναίκα ηλικίας 74 ετών και ένας άνδρας ηλικίας 68 ετών, εντοπίστηκε χθες (24-12-2018) γύρω στις 14.00 το μεσημέρι νεκρό από την κοινωνική λειτουργό του προγράμματος, που παραμονή Χριστουγέννων επισκέφτηκε τους ηλικιωμένους για να δει τις ανάγκες τους για τις γιορτές.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επισκεπτόταν τις καθημερινές τους ηλικιωμένους και τους παρείχε φαγητό και φάρμακα. Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Παρασκευή, όμως τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε.
Αμεσα στον τόπο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ στο σπίτι μετέβησαν και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και του Αστυνομικού Τμήματος Νοτίου Πηλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός του ΕΚΑΒ διαπίστωσε τον θάνατο και των δύο ηλικιωμένων που φαίνεται ότι βρίσκονταν στο κρεβάτι ξαπλωμένοι όταν συνέβη το μοιραίο, ενώ οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας έλεγξαν κάθε στοιχείο προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας όπως και τελικά συνέβη.
Συγκίνηση για το ζευγάρι που βρέθηκε νεκρό
Την έρευνα για τα ακριβή αίτια του θανάτου των ηλικιωμένων, τα οποία εκτιμάται ότι ήταν παθολογικά, ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου από το οποίο διατάχθηκε και η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηλικιωμένο ζευγάρι αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και ήταν μόνο στη ζωή χωρίς καμία βοήθεια από τον έξω κόσμο από τον οποίο ήταν αποκομμένο με δική του επιλογή. Ετσι οι υπάλληλοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το επισκέπτονταν σε καθημερινή βάση εδώ και ένα χρόνο καθώς οι ηλικιωμένοι χρειάζονταν βοήθεια.
Όμως, η γυναίκα είχε πέσει πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σκελετωθεί, τόσο με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ακόμη και να σιτιστεί. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος τις άλλαζαν πάνες και τη βοηθούσαν για το φαγητό σε ένα σπίτι όπου οι συνθήκες ήταν πραγματικά άθλιες καθώς στα πατώματα κυκλοφορούσαν πλέον σκουλήκια.
Ο άνδρας ήταν καλύτερα στην υγεία του, όμως αντιμετώπιζε και εκείνος προβλήματα. Κανένας από τους δύο τους δεν είχε καμία άλλη βοήθεια από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.
Η αντίστροφη μέτρηση της ζωής τους
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα γνώριζαν από καιρό για τις δραματικές συνθήκες επιβίωσης. Μάλιστα πριν από τρεις εβδομάδες βλέποντας ότι η υγεία της γυναίκας είχε επιδεινωθεί περαιτέρω είχαν μεταφέρει την 74χρονη στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου όπου όμως τελικά δεν κρατήθηκε για νοσηλεία.
Παλαιότερα στην αρχή του 2018 οι εργαζόμενοι του προγράμματος είχαν παρέμβει έτσι ώστε η 74χρονη να φιλοξενηθεί από το Γηροκομείο Βόλου, όμως εκείνη δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι της και έκλαιγε.
Η κατάσταση των δύο ηλικιωμένων ήταν τραγική. Η «Βοήθεια στο Σπίτι» τούς συνέδραμε με ρούχα, σκεπάσματα, φαγητό, φάρμακα. Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα τα προβλήματα είχαν διογκωθεί περαιτέρω.
Οι υπάλληλοι παρενέβησαν και δεύτερη φορά έτσι ώστε η γυναίκα να φιλοξενηθεί σε ίδρυμα. Μάλιστα πριν από μερικές μέρες είχαν πάρει θετική απάντηση από το Γηροκομείο Καναλίων ότι βρέθηκε ένα κρεβάτι. Δυστυχώς, η 74χρονη δεν πρόλαβε να μεταφερθεί εκεί. Άγνωστο πώς και γιατί απεβίωσε μαζί με τον σύζυγό της.
Στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένεται να ριχθεί φως στα ακριβή αίτια του θανάτου των ηλικιωμένων, καθώς εκείνο που προβληματίζει είναι ο σχεδόν παράλληλος θάνατος και των δύο.
Το άγγελμα του θανάτου τους χθες σκόρπισε απέραντη θλίψη στα Άνω Λεχώνια όπου οι κάτοικοι έβλεπαν τις δυσκολίες που υπήρχαν, αλλά πραγματικά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν, καθώς οι ηλικιωμένοι ήταν από μόνοι τους αποκομμένοι κοινωνικά.

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr, newsit.g
google page rank