Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Το 2011 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καραγκούνης στο συλλαλητήριο ενάντια στην εγκατάσταση μεταναστών στον Άγριλο


Το 2011 το Σάββατο στις 28 Μαΐου επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Κώστας Καραγκούνης στο συλλαλητήριο ενάντια στην εγκατάσταση μεταναστών στον Άγριλο. 

Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατέλαβαν την εθνική οδό Αγρινίου-Αμφιλοχίας στον κόμβο στην θέση Σαμάρι για αρκετή ώρα σαν διαμαρτυρία. 
Το 90% των συγκεντρωμένων τότε αποτελούταν από κατοίκους της ενότητας Μεδεώνος και ιδιαίτερα από την Κατούνα που είναι η άμεση θιγόμενη. 
Ενώ το υπόλοιπο 10% ήταν από Αμφιλοχία Στάνου, Παπαδάτου και Φυτείες.

Τότε 2011
Στην συγκέντρωση τότε παρευρέθησαν: Ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, ο Βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, οι Αντιδήμαρχοι Ακτίου –Βόνιτσας Φερεντίνος Θύμιος, Τζαβαλάς Δημήτρης, Γούδας Μιχαήλ, ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Γαζέτας Πάνος, η Δημοτική σύμβουλος Ευθυμία Καραπάνου – Κολοβού, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κατούνας Κώστας Κασούρας, ο πολιτευτής Νίκος Καραπάνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Στούπας Θεόδωρος, Στούπας Κώστας, Σαλοδημήτρης Παναγιώτης, Χαλιμούδρα Αγγελική, πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι από φορείς και συλλόγους της περιοχής.
Σήμερα βρισκόμαστε στο σκοτάδι όσον αφορά την επίσημη ενημέρωση στο τι, θα γίνει. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ δΉΜΑΡΧΟ ΑΜΦΙΛΟΧΊΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΆΘΑΡΟΣ. 
Σήμερα 2020
Ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού, ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας και Ξηρομέρου μας αφήνουν στο σκοτάδι και δεν έχουν πάρει επίσημη θέση όπως οφείλουν.

Η  εφημερίδα Συνείδηση αναφέρει: 
Πρέπει όλοι να πάρουν θέση δημόσια

Η κυβέρνηση αποφάσισε και πλέον η τοπική κοινωνία στην Αμφιλοχία ετοιμάζεται για αντιδράσεις απέναντι στη μετατροπή του ανενεργού στρατοπέδου στον Άγριλο Αμφιλοχίας σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Ήρθε όμως τα κόμματα και οι βουλευτές του νομού, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, να τοποθετηθούν συνολικά για το ζήτημα και τις διαστάσεις του που είναι πολλές. Σε άλλα θέματα, ακόμη και μικρότερης σημασίας και στο παρελθόν και πρόσφατα είδαμε βουλευτές και κομματικές οργανώσεις να τοποθετούνται δημόσια και να παίρνουν θέση. Αυτό πρέπει να συμβεί και τώρα, έστω κι αν μοιάζει να είναι κάπως αργά. Και το θέμα δεν είναι αν θέλουμε μετανάστες – πρόσφυγες ή όχι… Το θέμα είναι και το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στους χώρους που επιλέγονται για να μην δημιουργηθούν νέες Μόριες και αν ο αριθμός των φιλοξενούμενων θα είναι αυτός, που λέγεται ή αν όσο συνεχίζονται οι ροές αυτός θα μεγαλώσει επικίνδυνα. Αν επίσης έχουν το προσωπικό οι τοπικές αστυνομικές αρχές είτε στην Αμφιλοχία, είτε στον Πύργο, είτε στην Άρτα να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί. Αυτός είναι εξάλλου ο φόβος των τοπικών κοινωνιών.


Ο συγχωριανός μας Παναγιώτης Ζώης σε ανάρτηση του επισημαίνει: Αναρωτιέμαι αν ως δημότες έχουμε το δικαίωμα να ενημερωθούμε.
Απ το πρωί διαβάζουμε τις φήμες ότι στο στρατόπεδο του Άγριλου θα γίνει τελικά δομή που θα στεγάσει 2000 λαθρομετανάστες.. Και λέω φήμες γιατί από επίσημα χείλη δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση ... .... Αναρωτιέμαι αν ως δημότες έχουμε το δικαίωμα να ενημερωθούμε, όχι από ιστοσελίδες, όχι από μπλοκερς, όχι από πολίτες που άκουσαν κάποιον που άκουσε... Αλλά.... απ αυτούς που ψηφίσαμε, που αναδείξαμε στα αξιώματα του Δήμου μας και της περιφέρειας. ..

Και όχι μόνο να ενημερωθούμε για το τι αποφάσισε η κεντρική εξουσία ερήμην μας, αλλά τι αποφάσισαν (αν αποφάσισαν) οι δικοί μας να κάνουν κάτι ως μέσον αντίστασης στην υποβάθμιση, αλλά και στους κινδύνους που θα επιφέρει μια τέτοια δομή δίπλα στο χωριό μας.. Δικαιολογίες του τύπου, η περιοχή ανήκει στην Στανου και κάτι τέτοια , δεν γίνονται αποδεκτά... .
Η Στάνος κάνει αυτό που της αναλογεί και εμείς πρέπει να κάνουμε το δικό μας... Απαιτούμε και ελπίζουμε στην άμεση ενημέρωσή μας από επίσημα χείλη του Δήμου μας.. Και παρακαλώ πολύ να πάρουν άμεσα θέση υποψήφιοι και υποψήφιες στην τοπική, αλλά και στην κεντρική εξουσία...

Δείτε το ψήφισμα του 2011
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ
ΚΑΤΑ ΤOY ΚΕΝΤΡOY ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΟ
- Εμείς οι κάτοικοι των Δήμων Ακτίου-Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου, που συμμετέχουμε σε αυτή τη διαμαρτυρία, ενάντια στη δημιουργία κέντρου κρατουμένων μεταναστών στο στρατοπέδο Ψαρογιάννη στη περιοχή Άγριλος, με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης απέναντι στο μέλλον του τόπου μας και με μόνο κίνητρο την αγάπη μας γι’ αυτόν, τονίζουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας, απαιτούμε να ματαιωθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι:
-Το στρατόπεδο «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ» είναι απαρχαιωμένο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ανθρώπινων ψυχών και ιδιαίτερα των ταλαιπωρημένων λαθρομετανάστων. Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές
-Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Αμβρακία είναι ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντός και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI.
- Ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας (τα 204,5 στρέμματα από την συνολική έκταση των 206 στρεμμάτων είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αμφιλοχίας και μόνο το 1,5 στρέμμα είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Άμυνας) τον οποίο προορίζει για κατασκηνώσεις και άλλες παρεμβάσεις προς όφελος των Δημοτών.
- Εντός του Στρατοπέδου υπάρχει η ιστορική Ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία χρονολογείται πριν από το 1677, την οποία ο περιηγητής Ληκ κατέγραψε ως Ι.Μ. της "Παρθένου των Αγριελαίων" και το ιερό κειμήλιο, η μεγάλης τέχνης και σεβάσμια εικόνα της "Παναγίας της Βρεφοκρατούσας".
- Ο Χώρος του στρατοπέδου φυλάσσεται με υποτυπώδη συρμάτινο φράκτη, οπότε, θα είναι εύκολη η έξοδος του οποιουδήποτε από το στρατόπεδο με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να γεμίσει από τους ταλαίπωρους λαθρομετανάστες. Εξάλλου επειδή ο συγκεκριμένος χώρος του Στρατοπέδου εφάπτεται της Λίμνης Αμβρακίας θα είναι αναγκαία εκτός των άλλων και η παρουσία του Λιμενικού Σώματος.
- Οι κάτοικοι της περιοχής μας ανησυχούνε ότι ο χώρος κράτησης μεταναστών θα συμβάλει στην αύξηση της εγκληματικότητας και στην εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων.
Εμείς οι κάτοικοι του Ξηρομέρου και του Βάλτου ζητούμε την άμεση άρση κάθε σκέψης, απόφασης και σχεδιασμού για κέντρο λαθρομεταναστών στον Άγριλο και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στις εγκληματικές αυτές επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον του τόπου μας.
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ:
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!! 
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Σήμερα άλλαξε κάτι; 


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

google page rank