Αυτήν τη στιγμή διερευνώνται δύο υποθέσεις στο κέντρο της Αθήνας και μία στη Χαλκιδική για τη δράση των κυκλωμάτων που λειτουργούσαν σαν... επιχειρήσεις και χορηγούσαν με το αζημίωτο από πλαστά ένσημα έως άδειες διαμονής στη χώρα
«Πλοκάμια» ακόμα και στα επιδόματα του ΟΑΕΔ είχαν απλώσει τα κυκλώματα επιτηδείων, που για χρόνια έκαναν «πάρτι» με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Οι αποκαλύψεις είναι διαδοχικές για τη δράση των «τρωκτικών» στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στον ΟΑΕΔ, καθώς εξετάζεται εξονυχιστικά ποιοι εισέπρατταν για δεκαετίες επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Με την ολοκλήρωση των ερευνών εκτιμάται πως θα φτάσουν τους 50.000 όσοι έχουν εισπράξει επιδόματα-«μαϊμού» (από ανεργίας έως προνοιακά επιδόματα και τοκετού). Η ζημιά για τα Ταμεία μόνο από τη χορήγηση επιδομάτων σε μη δικαιούχους εκτιμάται πως φτάνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί και στον ΟΑΕΔ, καθώς με πλαστά δικαιολογητικά επιτήδειοι έβαζαν «χέρι» σε μία σειρά επιδομάτων. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως λειτουργούσαν ολόκληρες? επιχειρήσεις, που χορηγούσαν -με το αζημίωτο βέβαια- από πλαστά ένσημα μέχρι και άδειες διαμονής στη χώρα.
Αυτήν τη στιγμή ελέγχονται δύο υποθέσεις στο κέντρο της Αθήνας και στη Χαλκιδική, ενώ ανάλογα φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί στην Ξάνθη και στην Κρήτη. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε τέτοια φαινόμενα, κάτι που μπορεί πλέον να γίνει πράξη καθώς υπάρχει on line σύνδεση με το ΙΚΑ.
Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάλληλος του Οργανισμού που φέρεται να χορηγούσε επιδόματα σε μη δικαιούχους. Από τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνονται φαίνεται πως η ζημιά ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πριν από ενάμιση χρόνο είχε αποκαλυφθεί ότι άλλος υπάλληλος του Οργανισμού είχε υπεξαιρέσει 1,7 εκατομμύριο ευρώ (από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης).
Ουσιαστικά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τη δράση των υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας και τις τελευταίες μέρες είναι διαδοχικές οι αποκαλύψεις για το πού πήγαιναν τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, το όφελος για τα Ταμεία από την αποκάλυψη συντάξεων και επιδομάτων-«μαϊμού» θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας κατέστησε σαφές πως θα αναζητηθούν και άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια σε μη δικαιούχους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε 40.000 υπολογίζονται οι συντάξεις-«μαϊμού» και μάλιστα έχει υπάρξει περίπτωση που σύνταξη καταβαλλόταν σε σύζυγο ασφαλισμένου για 32 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του.
Ελεγχοι παντού
Οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και άμεσα αναμένονται και νέες ανακοινώσεις για τη δράση των κυκλωμάτων που λεηλατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» σε αυτήν τη φάση βρίσκονται εννιά υποκαταστήματα του Ταμείου, καθώς εκτιμάται πως πέντε από αυτά χορηγούσαν επιδόματα-«μαϊμού» και τα υπόλοιπα τέσσερα συντάξεις-«μαϊμού».
Ρόλο-κλειδί στην εξιχνίαση ανάλογων υποθέσεων διαδραματίζει το ηλεκτρονικό «μάτι» που παρακολουθεί τις πιστώσεις που κάνει το ΙΚΑ. Από τον περασμένο Ιούνιο έχει τεθεί σε λειτουργία στο Ταμείο ένα εξελιγμένο σύστημα πληροφορικής, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά τα ποσά που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως σε έναν λογαριασμό έχει κατευθυνθεί ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό, χτυπάει «καμπανάκι» στην κεντρική υπηρεσία. Αμέσως οι υπηρεσίες ελέγχουν το αν ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δικαιούται τα χρήματα αυτά ή έχει υπάρξει κάποια παρατυπία και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Οι έλεγχοι επεκτείνονται πλέον και στις παραγγελίες που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρωτοφανής είναι η υπόθεση για τις τεράστιες παραγγελίες αναλώσιμων υλικών από το ΙΚΑ (γύψο, βαμβάκι, τανάλιες για δόντια, ακόμα και ελαφρόπετρα), που έφταναν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων για πολλά χρόνια.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία, στην υπόθεση -που αφορούσε κυρίως το διάστημα 2005-2010- εμπλέκονται γιατροί, υπάλληλοι του Ταμείου, αλλά και εταιρείες που χορηγούσαν τα υλικά. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που τα αναλώσιμα υλικά στοιβάζονταν στην αποθήκη του ΙΚΑ (στην πλατεία Θεάτρου), γίνονταν και νέες παραγγελίες, με το «καπέλο» να αγγίζει ακόμα και το 1.000%. Για το θέμα διεξάγεται ΕΔΕ και μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα σχετικά αποτελέσματα.
Η οnline σλυνδεση μειώνει τις καταχρήσεις
«Από τη στιγμή που υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των Οργανισμών πετυχαίνουμε μείωση στο ελάχιστο δυνατό της πιθανότητας καταχρηστικών πρακτικών, εξυπηρετούμε καλύτερα τους πολίτες και αξιοποιείται καλύτερα το στελεχιακό δυναμικό του ΟΑΕΔ» λέει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.
Μετανάστες
Με πλαστές άδειες διαμονής έπαιρναν παροχές του ΟΑΕΔ
Με το αζημίωτο κυκλώματα χορηγούν πλαστές άδειες διαμονής σε μετανάστες, για να μπορέσουν να πάρουν παροχές από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται πως για να δοθούν επιδόματα οι μετανάστες πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα ένσημα αλλά και άδεια διαμονής στη χώρα μας. Σε περίπτωση που δεν έχουν τη σχετική άδεια επιτήδειοι προσφέρονται να τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα για να μπορέσουν να πάρουν τις παροχές από τον Οργανισμό. Κυρίως πρόκειται για επιδόματα που δίνονται σε εποχικά απασχολούμενους και για τα οποία απαιτείται μικρότερος αριθμός ενσήμων σε σχέση με το επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 7 με 10 συλλήψεις και οι έλεγχοι συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πλαστά ένσημα
Με αγοραπωλησίες -πλαστογραφίες... κέρδιζαν επιδόματα
Επιτήδειοι πουλάνε πλαστά ένσημα -κυρίως οικοδομικά- προκειμένου να μπορέσουν μη δικαιούχοι να πάρουν επιδόματα (π.χ. ανεργίας) από τον ΟΑΕΔ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα στη Χαλκιδική, ενώ ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Ξάνθη και Κρήτη. Με βάση τη νομοθεσία τα ένσημα στην οικοδομή πηγαίνουν ανάλογα με τα τετραγωνικά του κτίσματος. Υπάρχουν περιστατικά που εργολάβοι όχι μόνο απασχολούν ανασφάλιστους αλλά ταυτόχρονα πουλάνε ένσημα σε μη δικαιούχους. Στη συνέχεια οι τελευταίοι προσέρχονται στον ΟΑΕΔ και παρουσιάζοντας τα ένσημα που έχουν αγοράσει παίρνουν το επίδομα.
Αντιθέτως όσοι πραγματικά απασχολήθηκαν στην οικοδομή στις περιπτώσεις αυτές όχι μόνο μένουν χωρίς ένσημα αλλά μετά τη λήξη της εργασίας τους δεν παίρνουν και επίδομα ανεργίας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλατεία Θεάτρου στην Αθήνα λειτουργούσε «επιχείρηση» η οποία πλαστογραφούσε ένσημα με το αζημίωτο φυσικά. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να προσερχόταν στην «επιχείρηση» με 15 ένσημα και μετά τη σχετική... επεξεργασία αποχωρούσε με 115. Στη συνέχεια επισκεπτόταν τα γραφεία του ΟΑΕΔ και ζητούσε επιδόματα και άλλες παροχές, παρουσιάζοντας τα πλαστά έγγραφα. Ο έλεγχος ανάλογων υποθέσεων είναι πλέον ευκολότερος, αφού υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση του Οργανισμού με το ΙΚΑ και μπορεί να γίνει διασταύρωση στοιχείων. Σημειώνεται πως πρόσφατα αποκαλύφθηκε η δράση 61 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα που πουλούσαν ένσημα σε εικονικούς ασφαλισμένους. Η ζημιά για τα Ταμεία από ανάλογες δραστηριότητες εκτιμάται πως ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ.
Πλαστά έγγραφα
Ψευδείς δηλώσεις σε συνεργασία ή όχι με τον εργοδότη
Με πλαστά έγγραφα ή με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις επιχειρούν μη δικαιούχοι να πάρουν επίδομα ανεργίας. Κατ΄ αρχάς υπάρχουν περιστατικά εργαζομένων που δηλώνουν ψευδώς ότι δεν απασχολούνται για να επιδοτηθούν. Για το θέμα αυτό διεξάγονται έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και το φαινόμενο είναι συχνότερο στις περιπτώσεις ανασφάλιστων. Δηλαδή υπάρχουν εργαζόμενοι που σε συμφωνία με τον εργοδότη σταματάνε να κολλάνε ένσημα και συνεχίζουν να δουλεύουν ανασφάλιστοι εισπράττοντας παράλληλα το επίδομα. Παράλληλα υπάρχουν άτομα που έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει από τη δουλειά τους και πλαστογραφούν στοιχεία για να εμφανιστούν ως απολυμένοι και να πάρουν επίδομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό γίνεται σε συμφωνία με τον εργοδότη αλλά σε ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών τη σχετική... πρωτοβουλία παίρνουν οι εργαζόμενοι.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
ethnos.gr