Μέσο πριμ 16.500 ευρώ και προϋπολογισμό που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, για να καλύψει έως και 7.000 δικαιούχους, θα περιλαμβάνει η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος Νέων Αγροτών.
Η δημοσίευση της προκήρυξης αναμένεται «το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου», σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, εκείνη την περίοδο προβλέπεται, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, να γίνει και το μεγαλύτερο ποσοστό των πληρωμών για τη β΄ δόση των Νέων Αγροτών, που μπήκαν στο πρόγραμμα το 2010. Η δόση αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 15% του πριμ που θα λάβουν συνολικά στη πενταετία και απομένει άλλο 15% για την εξόφληση το 2015.
Πώς θα πληρωθεί και πόσο θα είναι το πριμ
Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή 70%+15%+15% θα πληρωθούν και τις τρεις δόσεις του πριμ πρώτης εγκατάστασης όσοι Νέοι Αγρότες ενταχθούν στο πρόγραμμα με την προκήρυξη του 2013. Χωρίς να έχει γνωστό ακόμα επίσημα το πόσο θα είναι το συνολικό πριμ, πηγές της Agrenda επιβεβαιώνουν παλιότερο δημοσίευμα που μιλούσε για κλιμακωτό πριμ από 10.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, την εκμετάλλευση και τους στόχους της επένδυσης.
Για παράδειγμα, όπως φαίνεται και από τον «χάρτη» των πριμ, ένας νέος έως 40 ετών που θέλει να γίνει κτηνοτρόφος και μένει ή αποφασίζει να ζήσει σε ορεινή περιοχή θα λάβει πριμ πρώτης εγκατάστασης 17.500 ευρώ εάν πετύχει το 80-120% του εισοδήματος αναφοράς στην πενταετία ή 20.000 ευρώ εάν πετύχει πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς. Αντίθετα, αν ο ίδιος μένει και ασκήσει το γεωργικό επάγγελμα σε πεδινή περιοχή θα λάβει 12.500 ή 15.000 ευρώ πριμ, ανάλογα με το στόχο που θα βάλει για την πενταετία. Τα ίδια παραδείγματα ισχύουν και στην περίπτωση ενός υποψηφίου, που θέλει να ασχοληθεί με τη φυτική παραγωγή.
Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις από νέους αγρότες οι οποίοι ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στον τομέα το 2011 και το 2012. Ο λόγος είναι ότι αποκλείονται από το νέο πρόγραμμα, καθώς προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος είναι να έχει κάνει δήλωση ΟΣΔΕ πρώτη φορά το 2013 ή το 2014. Λένε, μάλιστα, στην Agrenda ότι έχουν αποκλειστεί και από τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης, αφού τις προηγούμενες χρονιές δεν έχει διανεμηθεί κανένα δικαίωμα σε νέους αγρότες από το εθνικό απόθεμα.
Μέριμνα για ετήσια προκήρυξη
Μία λύση θα ήταν να προκηρύσσεται κάθε χρόνο πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου να ανανεωθεί και ηλικιακά το αγροτικό δυναμικό της χώρας, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον αρμόδιο γραμματέα, Δημήτρη Ιατρίδη, κατά τη συνάντησή τους στις 13 Νοεμβρίου. Παράλληλα, ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών για το πριμ πρώτης εγκατάστασης.
Πάντως, η κίνηση του υπουργού, Αθανάσιου Τσαυτάρη, να ενημερώσει πρώτα μέσω twitter για την έγκριση της Κομισιόν, είχε τη σημασία της. Έδειξε ότι απευθύνεται περισσότερο στους νέους που γνωρίζουν καλύτερα τα social media και τη χρήση τους. Πέραν αυτού, να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και θα έχει σκοπό να επιχορηγήσει 6.000 άτομα 18-40 ετών προκειμένου να γίνουν αγρότες. Δηλαδή ο μέσος όρος του πριμ υπολογίζεται στα 16.500 ευρώ για πέντε χρόνια, σε τρεις δόσεις. Από την πλευρά του υπουργείου, πάντως, εξετάζεται να καλυφθεί ένα μέρος από το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για αιτήσεις. Λένε, μάλιστα, πηγές της Agrenda ότι ήδη αναζητείται ποσό 10-20 εκατ. ευρώ για να αυξηθεί κατά 10-20% ο προϋπολογισμός του προγράμματος και να εγκριθούν έως και 7.000 υποψήφιοι.
Και Μικρά Σχέδια
Τέλος, να θυμίσουμε ότι η νέα προκήρυξη προέκυψε μετά το αίτημα τροποποίησης του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που είχε αποστείλει ο πρώην ειδικός γραμματέας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην Κομισιόν τον Ιούνιο. Εκείνη η πρόταση, που τώρα έχει και τη σφραγίδα της Επιτροπής, περιελάμβανε και πρόβλεψη 30 εκατ. ευρώ για στοχευμένα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης, στη μορφή που ήταν τα μίνι κτηνοτροφικά σχέδια, αλλά για διαφορετικά αντικείμενα.
agronews