Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

H Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος προειδοποιεί : "Σε 8 λεπτά βρίσκουμε ποιος θέλει να..."


Αυστηρή προειδοποίηση προς όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για παράνομες ενέργειες, απηύθυνε σήμερα, από το βήμα του 3ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, ο ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, διευθυντής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Δεν υπάρχει ανωνυμία», στο διαδίκτυο, «το πάρτι τελείωσε», διαμήνυσε ο κ. Σφακιανάκης, προσθέτοντας με έμφαση: «τέρμα οι εκβιασμοί, υπάρχει αστυνομία, υπάρχει κράτος, υπάρχει έλεγχος».
Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε και στον κοινωνικό ρόλο της υπηρεσίας, σημειώνοντας πως σε οκτώ λεπτά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να εντοπίσει τον χρήστη του διαδικτύου που θέλει να αυτοκτονήσει. Πρόκειται για χρόνο ρεκόρ για τον οποίο μάλιστα βραβεύθηκε από το FBI.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σφακιανάκης και στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά, καθώς η εξάρτηση από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι ένα φαινόμενο που έχει συγκεντρώσει την προσοχή παγκοσμίως και έχει πλέον κάνει εμφανή την παρουσία του και στην Ελλάδα. Ενενήντα παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων με συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο, ο οποίος σε Κίνα και Αμερική, σύμφωνα με τους ειδικούς, χαρακτηρίζεται ως διαταραχή, ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δέχεται καθημερινά γονείς που αναφέρουν περιστατικά εθισμού.

Οι κύριες αιτίες εθισμού, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης. «Η φύση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει στην επιθυμία των χρηστών να ελέγχουν συνεχώς αν έχει προκύψει νέο περιεχόμενο και αν έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους», είπε.
Στην Ελλάδα 3.966.380 άνθρωποι είναι χρήστες του Facebook, με σύνδεση περισσότερες από 2,5 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο, τη στιγμή που οι ειδικοί επιμένουν ότι η χρήση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 1,5 ώρα.
Δεύτερη αιτία εθισμού είναι η ενασχόληση με ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ενώ ο εθισμός δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.
Παγκοσμίως, οι χρήστες του διαδικτύου ξεπερνούν τα 2,5 δισ. (ένας στους τρεις είναι χρήστης του διαδικτύου), ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό ανέρχεται σε 63,5% και στη Β. Αμερική σε 78,6%. Επίσης, υπάρχουν 50 δισ. ιστοσελίδες, ενώ το Facebook έχει περισσότερους από 1 δισ. χρήστες.
Στην Ελλάδα το 53,6% των νοικοκυριών διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο, με το 96,2% εξ αυτών να διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση. Η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη με διαδικτυακό αναλφαβητισμό μόλις πάνω από το 20%. «Ο αναλφαβητισμός σκοτώνει και το πληκτρολόγιο είναι το όπλο», είπε ο κ. Σφακιανάκης, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «σταυροφορία» ενημέρωσης του κοινού από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να τεθεί τέρμα στον διαδικτυακό αναλφαβητισμό.
Με τη σωστή χρήση το διαδίκτυο, σε ποσοστό 98%, αποτελεί ένα παράθυρο σε έναν θαυμαστό κόσμο για όλους, παρέχοντας γνώση, εκπαίδευση, πληροφορίες, επικοινωνία, ενημέρωση, ψυχαγωγία, διασκέδαση, αλλά υπάρχει και ένα επικίνδυνο κομμάτι, που ανέρχεται στο 2%.
Ανά λεπτό έχουμε 204.000.000 αποστολές e-mails, 2.000.000 αναζητήσεις στο Google, 6.000.000 επισκέψεις στο Facebook, 1.300 νέους χρήστες κινητών τηλεφώνων, 21 υποκλοπές στοιχείων ταυτότητας, 135 νέες μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό, και 7 τρισ. συναλλαγές την ημέρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πληροφορική τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη διάπραξη ενός φάσματος εγκληματικών πράξεων, οι οποίες απαιτούν εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση, και όπως επισημαίνουν, το σύγχρονο έγκλημα μεταλλάσσεται συνεχώς από την κλασσική του μορφή προς το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Το έγκλημα στο διαδίκτυο είναι μεγάλο και σοβαρό, είπε ο κ. Σφακιανάκης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα παιδιά και αναφέροντας την αποπλάνηση ανηλίκου, διαδικασία κατά την οποία τα «αρπακτικά» προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας (chat rooms), τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν, την παιδική πορνογραφία, και το Cyberbullying (ο όρος αναφέρεται στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών για να υποστηρίξει την εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά ενός ατόμου ή μίας ομάδας που έχει σαν σκοπό να βλάψει κάποιο άλλο άτομο).
Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη, παρενέβη σώζοντας συνολικά 810 άτομα, ενώ έχει συλλάβει 818 παιδόφιλους από το 2006. «Η παιδοφιλία στην Ελλάδα δεν έχει μέλλον», είπε ο κ. Σφακιανάκης.
Επίσης το διαδίκτυο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη διεξαγωγή πληθώρας απατών και παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε περιστατικό που συνέβη στο εξωτερικό, όπου μέσω διαδικτύου έγινε αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή ασθενούς που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να καταλήξει, ή στην Ελλάδα όπου δικηγόρος ενέδωσε στις δελεαστικές προτάσεις απατεώνων για οικονομικά οφέλη, χάνοντας 413.000 ευρώ, ενώ πριν από δύο ημέρες αναφέρθηκε στην υπηρεσία περιστατικό όπου κάποιος έχασε 1 εκατ. ευρώ.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιεί ημερίδες σε σχολεία όλης της Ελλάδας απευθυνόμενη στους μαθητές με σκοπό την ενημέρωσή τους και την παροχή εφοδίων για την ασφαλή πλοήγησή τους στο διαδίκτυο με πολύ μεγάλη παρουσία και ενδιαφέρον από τους μαθητές και επίσης με τη χρήση ειδικού λογισμικού πραγματοποιούνται on-line μαθήματα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε σχολεία κατά τη διάρκεια των οποίων δίνεται η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων τα οποία απαντώνται ζωντανά (60.000 παιδιά).
Στην τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, χαιρέτησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας το ενδιαφέρον της Πολιτείας και την πρόθεση συμβολής της στον αγώνα κατά του Εθισμού στο Διαδίκτυο, σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες του χώρου.
vendeta
google page rank