Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ανείπωτη τραγωδία στο Νεπάλ. Ξεπερνούν τους 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού ο οποίος έπληξε το Νεπάλ υπερβαίνει πλέον τους 2.000 νεκρούς. Ισχυρός μετασεισμός 6,7 βαθμών προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες στο Έβερεστ. Ανάμεσα στους νεκρούς υψηλόβαθμο στέλεχος της Google
Με γυμνά χέρια, αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν ακόμη στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ώρα με την ώρα.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Νεπάλ και τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, ενώ σήμερα το πρωί νέοι μετασεισμοί έπληξαν την πρωτεύουσα Κατμαντού όπου οι κάτοικοι, παρά την παγωνιά, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.
Ισχυρός μετασεισμός 6,7 βαθμών προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες
Ένας πολύ ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6,7 βαθμών, έπληξε σήμερα το Νεπάλ και την Ινδία, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια.
Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS η δόνηση αυτή ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών.
“Άλλος ένας, έχουμε έναν μετασεισμό αυτήν ακριβώς τη στιγμή”, είπε ο Ινδός ορειβάτης Αρτζούν Βατζπάι που βρισκόταν στο όρος Μακάλου, 20 χιλιόμετρα από το Έβερεστ και εκείνη την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς.
Στο βάθος της γραμμής ακούγονταν κραυγές και ήχοι παρόμοιοι με αυτούς που κάνουν οι χιονοστιβάδες όταν πέφτουν.
Από τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκάβαν έστειλε μήνυμα μέσω του Twitter ότι έχουν προκληθεί τρεις νέες χιονοστιβάδες.
Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.
Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.
Στην Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν. Μια ομάδα διασωστών, με επικεφαλής τον αξιωματικό Σάντος Νεπάλ, προσπαθούσε όλη τη νύχτα να ανοίξει δίοδο σε ένα από τα κτίρια αυτά. Ήταν όμως αναγκασμένοι να σκάβουν με τα χέρια και με εργαλεία χειρός γιατί είναι αδύνατον να περάσουν βαριά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, από τα σοκάκια της αρχαίας πόλης. “Πιστεύουμε ότι υπάρχουν παγιδευμένοι μέσα”, είπε ο Σάντος δείχνοντας τα ερείπια της τριώροφης κατοικίας.
Πτώματα μεταφέρονται διαρκώς στα νοσοκομεία της πόλης. Ένας αστυνομικός, ο Σούνταν Σρέστρα, είπε ότι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας η ομάδα του μετέφερε σε ένα νοσοκομείο 166 νεκρούς. “Είμαι κουρασμένος και εξαντλημένος αλλά πρέπει να δουλέψω και να βρω τη δύναμη”, είπε ο αστυνομικός την ώρα που ένα ασθενοφόρο έφερνε άλλα τρία θύματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τριμπούβαν.
Τα πτώματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στοιβάζονταν σε έναν σκοτεινό θάλαμο. Απ’ έξω, μια 30χρονη γυναίκα θρηνούσε για τον σύζυγό της: “Θεέ μου, γιατί πήρες μόνο αυτόν; Πάρε κι εμένα”.
Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από τραυματίες και το νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζεται να τους φροντίσει όλους. “Παλεύω από τις 5.30 το πρωί. Είμαι τρομοκρατημένος, αλλά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους άλλους”, είπε ένας άνδρας που με το ποδήλατό του μετέφερε στο νοσοκομείο 35 ανθρώπους.
Οι αρχές του Νεπάλ προσπαθούν επίσης να ανακουφίσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά και τη βροχή, καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι ενώ άλλοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ακόμη κι αυτοί που μπόρεσαν να κοιμηθούν για λίγο, ξυπνούσαν από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. “Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα. Πώς να κοιμηθούμε; Το έδαφος τρέμει συνεχώς. Μόνο να προσευχόμαστε μπορούμε, να σταματήσει αυτό και να γυρίσουμε στα σπίτια μας”, είπε ένας νεαρός τραπεζικός υπάλληλος, ο Νίνα Σρέστρα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει σκηνές και να μετατρέψει σε καταφύγια τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραμέσουορ Ντάνγκαλ.
Ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Παράλληλα, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης ετοιμάζεται να μεταφέρει επίσης η οργάνωση Oxfam, επειδή το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.
Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι ο θεσμός είναι έτοιμος να εκτιμήσει το ταχύτερο τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Νεπάλ.
“Ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι έτοιμο να επισκεφθεί το Νεπάλ το συντομότερο για να βοηθήσει την κυβέρνηση να αποτιμήσει την μακροοικονομική κατάσταση και να προσδιορίσει της χρηματοδοτικές ανάγκες” της χώρας, ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ταμείο συντονίζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και άλλους οργανισμούς “για να αποτιμηθούν οι συνέπειες αυτής της φυσικής καταστροφής στη χώρα και να καθοριστεί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο”.
Χιονοστιβάδα στο Έβερεστ άφησε πίσω της νεκρούς
Δεκαεπτά σοροί έχουν ανασυρθεί από μια κατασκήνωση βάσης στο Έβερεστ που επλήγη από μια τεράστια χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός που σημειώθηκε χθες Σάββατο στο Νεπάλ, στη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της ορειβασίας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
Άλλοι 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μέρος της κατασκήνωσης επλήγη από τη χιονοστιβάδα, δήλωσε ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Νωρίτερα, μια ομάδα έρευνας και διάσωσης του ινδικού στρατού είχε αναφέρει ότι ανέσυρε 18 σορούς από το Έβερεστ.
Το υπουργείο τουρισμού του Νεπάλ ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους δέκα από τους θανάτους, αλλά εκπρόσωπός του είπε ότι θεωρεί βέβαιο πως ο απολογισμός θα αυξηθεί.
Πάντως, περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.
Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.
Η χιονοστιβάδα που έπληξε την κατασκήνωση βάσης και την κάλυψε με χιόνι είχε ισχύ δύο διαφορετικών κατολισθήσεων χιονιού από διαφορετικές κορυφές, είπε ο Σέρπα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα ενώ 61 ορειβάτες τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και έξι ελικόπτερα μπόρεσαν να προσγειωθούν στην περιοχή. “Οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι σε φορεία και τα ελικόπτερα προσγειώνονται — μισή ντουζίνα σήμερα το πρωί. Ο καιρός είναι καλός, υπάρχει λίγο χιόνι”, εξήγησε η Αμού Καναμπιλί.
Το Σάββατο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν ελικόπτερα στην κατασκήνωση βάσης, σε υψόμετρο 5.500 μέτρων, για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες.
Ένας ξεναγός του τουριστικού γραφείου Himex Tour, ο Σίντζι Ταμούρα, προειδοποίησε πάντως ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος γιατί, όπως είπε, “κανείς δεν ξέρει πόσοι μπορεί να είναι οι αγνοούμενοι”.
Καθώς τα τέλη Απριλίου είναι η αρχή της σεζόν για την ανάβαση στο Έβερεστ, εκατοντάδες ορειβάτες βρίσκονταν στην περιοχή για να επιχειρήσουν την αναρρίχηση στην κορυφή του κόσμου.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Google σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα
Μεταξύ των ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους είναι ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Google. Ο Φρέντινμπεργκ, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Οι τρεις συνάδελφοί του σώθηκαν, διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λόρενς Γιου, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ο Φρέντινμπεργκ ήταν από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας και ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων της Google X, ενός ερευνητικού τμήματος της Google που εδρεύει στο Μάουντεν Βιου. Σύμφωνα με την αδελφή του, τη Μέγκαν, έχασε τη ζωή του καθώς υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. “Η ψυχή και το πνεύμα του θα ζουν μαζί μας”, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Instagram.
Ο Φρέντινμπεργκ ήταν έμπειρος ορειβάτης και είχε ξεκινήσει για την κορυφή των Ιμαλαΐων με μια αποστολή που οργάνωσε η εταιρείας Jagged Globe. Η εταιρεία αυτή επιβεβαίωσε τον θάνατό του διευκρινίζοντας ότι άλλα δύο μέλη της ομάδας τραυματίστηκαν αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.
Καταστράφηκε το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού
Από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσε ο ιστορικός πύργος Νταράρα, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην πρωτεύουσα του Νεπάλ. Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Πολλοί ξένοι επισκέπτες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον θεό Σίβα.
Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.
Τα κτίρια της Πλατείας Ντέρμπαρ κτίσθηκαν από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνες και σύμφωνα με την Unesco, αποτελούσαν το μοναδικό υπόδειγμα συμβίωσης του ινδουισμού, του βουδισμού και του ταντρισμού. σύμφωνα με την Unesco.
Στο Twitter οι Νεπαλέζοι εκφράζουν τη συντριβή τους. “Η Πλατεία Ντέρμπαρ δεν υπάρχει πια. Σύμβολο μάλλον της τραγωδίας που έπληξε σήμερα το Νεπάλ”, έγραψε ο @kashishds.



πηγή:news247.gr
google page rank