Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Παράταση στις δηλώσεις στοιχείων ζωικού κεφαλαίου.

Η προθεσμία  για τη δήλωση στοιχείων  Ζωικού Κεφαλαίου των κτηνοτρόφων για το ΟΣΔΕ έτους 2015  παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 15 Μαίου 2015. Αυτό αποφάσισε και ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ύστερα και από τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσπάσει λόγω του ελάχιστου χρόνου που αρχικά έδινε στους κτηνοτρόφους προκειμένου να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις. 
Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο επιμένει στο ότι οι κατά τόπους αρμόδιες δασικές αρχές θα πρέπει να βεβαιώνουν τους κτηνοτρόφους για το αν και κατά πόσο η έκταση που δηλώνουν ως βοσκότοπος μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος, γεγονός που δύσκολα θα αλλάξει την πραγματικότητα, καθώς, παρά την εικοσαήμερη παράταση, θεωρείται απίθανο τα δασαρχεία να μπορέσουν να εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για παράταση έως τις 15 Μαΐου είναι θετική και ελπίζουμε να δοθεί νέα παράταση, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο. 
Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε επικοινωνία που είχε η Ένωση Αγρινίου με δασικές υπηρεσίες της περιοχής, οι αρμόδιοι υπάλληλοι μας γνωστοποίησαν πως καμμιά οδηγία δεν έχει σταλεί, μέχρι στιγμής, απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατά συνέπεια το μείζον θέμα με τα βοσκοτόπια μένει μετέωρο. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι τα εμπόδια για την ομαλή υποβολή των δηλώσεων παραμένουν μεγάλα, δημιουργούνται δε πρόσθετα προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει, για παράδειγμα, on line πρόσβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στα κτηνιατρεία, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που έχουν ανενεργές εκμεταλλεύσεις να μην μπορούν να τις καταχωρήσουν ως τέτοιες, παρ’ ότι το έχουν δηλώσει εγκαίρως στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. 
Η αδυναμία άμεσης καταχώρησης των μεταβολών αφήνει εκτεθειμένους δεκάδες παραγωγούς στην περιοχή μας, ιδίως στη χοιροτροφία. Πρόκειται για αντικειμενικά προβλήματα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να αναγνωρίσει και να εργαστεί για την επίλυσή τους, αφού οι κτηνοτρόφοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά. Τέλος, για μια ακόμη φορά τονίζουμε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν όπως και οι υπόλοιποι αγρότες. Δεν υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή οδηγία για το χρόνο λήξης της προθεσμίας δήλωσης στοιχείων ζωικού κεφαλαίου και η «εσωτερική» απόφαση για παράταση μέχρι 15 Μαΐου μπορεί και πρέπει να επιμηκυνθεί για ένα μήνα ακόμη.

e-ea
google page rank