Το νοσοκομείο Αγρινίου επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος και οι υποδιοικητές της Δημήτρης Κωστακιώτης και Μιλτιάδης Ζαμπάρας. Καταρχάς επισκέφτηκαν το γραφείο του Διοικητή του νοσοκομείου κ. Βλάχου, όπου είχαν μια μικρή χρονικά συνάντηση μαζί του και στην συνέχεια και οι τέσσερις κατευθύνθηκαν στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης του Αγρινίου, όπου ο κ. Γιαννόπουλος και οι υποδιοικητές που τον συνόδευαν είχαν την ευκαιρία να έχουν έναν πρώτο ανοικτό διάλογο με το σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, αλλά και με τους εργαζομένους της συγκεκριμένης νοσοκομειακής δομής, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους σε αυτό αλλά και τις υπόλοιπες δομές υγείας του νομού, αφού ως κεντρική νοσοκομειακή και διοικητική δομή υγείας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας, καθώς και οι υπόλοιπες δομές που είναι διάσπαρτες στην ενδοχώρα επηρεάζουν και επηρεάζονται σε καθοριστικό και μεγάλο βαθμό από την δική του ετοιμότητα και λειτουργία.
Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Βλάχος παρουσιάζοντας το νέο διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ στο προσωπικό τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίς, ότι είναι ένας επιστήμονας, που γνωρίζει (ένεκα της επαγγελματικής του ιδιότητας, ως γιατρός) πολύ καλά προβλήματα της υγείας και ειδικότερα τα προβλήματα της περιοχής μας, γεγονός για το οποίο θα πρέπει να νοιώθουν ευτυχείς.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις, από τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων, ο οποίος έθιξε κυρίως το θέμα των ρεπό που οφείλονται, καθώς και της έλλειψης του προσωπικού.
Ακολούθησε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Ξηλωμένος, ο οποίος περιέγραψε τα προβλήματα της καρδιολογικής και της μονάδας τεχνητού νεφρού.
Ο διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας κ. Αγγελάκης ανέλυσε κατόπιν εκτενέστερα τα παραπάνω προβλήματα.
Και από τις τρεις τοποθετήσεις αυτό που προέκυψε ως παρότρυνση, ήταν η λογική να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα τα δύο νοσοκομεία προκειμένου να στηριχθεί αποτελεσματικά η λειτουργία τους και να ενισχυθούν με προσωπικό από τις άλλες πρωτοβάθμιες δομές της περιφέρειας του νομού. Ο πρώην μάλιστα πρόεδρος του ΣΕΝΑ κ. Βαγγέλης Πίτας ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι πρέπει «να σπάσουμε αυγά, χωρίς να φοβηθούμε το πολιτικό κόστος», ενώ υπογράμμισε, ότι με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας, βρίσκουν χώρο τα ιδιωτικά ιατρεία και αναπτύσσονται, την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ καταρρέει.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μπακόπουλος, ως εκπρόσωπος των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο οποίος είπε, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να φτιάξει έναν χάρτη της δημόσιας υγείας στο νομό, έτσι ώστε να κάνει καλύτερα την κατανομή του προσωπικού.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. Στέλιος Μερμίγκης στην τοποθέτηση του έθιξε επίσης το ζήτημα των απλήρωτων υπερωριών των εργαζομένων για το Δεκέμβρη του 2014, γεγονός το οποίο, όπως δήλωσε ο διοικητής της ΔΥΠΕ, δεν το γνώριζε και γι’ αυτό δεν μπορούσε να δώσει καμία απάντηση.
Ο κ. Μερμίγκης επίσης διαφώνησε με την λογική που τέθηκε από προηγούμενους ομιλητές για την μεταφορά προσωπικού από άλλες πρωτοβάθμιες δομές του νομού, ως προσωρινή λύση, αφού, όπως είπε, είναι φυσικό με την ίδια λογική να ζητηθεί στη συνεχεία να κλείσει και το νοσοκομείο Αγρινίου, για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της Πάτρας. Τέλος ζήτησε να απαιτήσει η 6η ΔΥΠΕ να εφαρμοστεί ο οργανισμός, έτσι ώστε το νοσοκομείο να μην είναι έκθετο σε ρουσφετολογική κάλυψη των αναγκών.
Ο κ. Γιαννόπουλος είπε εν περιλήψει, ότι οι πρώτες εκατό μέρες της Κυβέρνησης είναι απογοητευτικές για τον χώρο της υγείας, αφού δεν καταφέραμε να λύσουμε άμεσα και σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Δημόσια υγεία, όχι μόνο στην περιοχή άλλα σε ολόκληρη τη χώρα. Άμεση προτεραιότητα, είπε, είναι κρατήσουμε όρθια τα νοσοκομεία που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Για τα προβλήματα που ανέφεραν οι εργαζόμενοι, είπε, ότι μέσα στον Μάιο θα πληρωθούν οι πρώτοι δύο μήνες του 2015 (Γενάρης και Φεβρουάριος) και δεσμεύτηκε μέσα σε πολύ λίγες μέρες, να φέρει για συζήτηση, έναν νέο σχεδιασμό για την κατανομή του προσωπικού Έθεσε επίσης, ως ερώτημα το οποίο πρέπεινα απαντηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, το «αν πρέπει να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση τα μικρά κέντρα υγείας». Έφερε μάλιστα, ως παράδειγμα, κάτι το οποίο είχε αναφέρει και κ Κούστας στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ για το παλιό ΙΚΑ του Μεσολογγίου, στο οποίο έχουν μείνει ελάχιστοι εργαζόμενοι. «Αντί να πληρώνουμε ενοίκιο, ας το κλείσουμε», είπε, «έτσι ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτό να μεταφερθούν σε μια δομή του νομού που θα είναι πιο χρήσιμοι».
Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου τέσσερις χιλιάδες (4.000) προσλήψεις, κυρίως με όρους συμβασιούχων επικουρικών, ενώ για τις μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα δημοσιευτεί σύντομα προκήρυξη, για την πρόσληψη εφτακοσίων πενήντα (750) ατόμων περίπου, οι οποίες θα αφορούν την κάλυψη των αναγκών όλης της χώρας.
Σήμερα, όπως είναι κατανοητό με όσα μέσα από αξιόπιστες πηγές καταγράψαμε παραπάνω, δεν είμαστε σε θέση με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο να υποστηρίξουμε τι ακριβώς θα πράξει ο νέος ΥΠΕάρχης. Απ’ ότι διαφαίνεται πάντως από τα λεγόμενα του αλλά και από τα λεγόμενα αρκετών εργαζομένων στο σύστημα, ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεται να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα, που οι δομές υγείας του νομού αντιμετωπίζουν, είναι στη λογική ότι, αφού λεφτά δεν υπάρχουν, η μόνη λύση που απομένει, είναι η συρρίκνωση των κέντρων υγείας και η ενίσχυση των δύο νομαρχιακών νοσοκομειακών δομών.
Όμως η συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας υγείας, η οποία υπηρετεί τελείως διαφορετικούς σκοπούς από την δευτεροβάθμια υπηρεσία υγείας και εξυπηρετεί άλλες δράσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με την πρόληψη, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, περισσότερα μάλλον προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα θα επιλύσει.
Η λογική της αφαίμαξης κάθε δυναμικότητας αυτών των περιφερειακών αυτών δομών και η μεταφορά του προσωπικού τους στα δύο νοσοκομεία, αντί να αποφορτίσει το σύστημα και να το κάνει ακόμα πιο λειτουργικό, θα το καταστήσει ουσιαστικά πιο αναποτελεσματικό, επιβαρύνοντάς το ακόμα περισσότερο.
Κείμενο Ρεπορτάζ | Λευτέρης Τηλιγάδας
Εφημεριδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"
agriniotimes