Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Μπαμπίνης …Θύμισες το πανηγύρι τ΄Αι Γιωργιού



ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ

Του Χρήστου Β.Μασαλή


Ο Χρήστος Μασαλής ( Μπαρμπα Χρήστος) 75 ετών σήμερα Θυμάται με νοσταλγία και μας φέρνει πολλές δεκαετίες πίσω ( 50-60-70),  μας διηγείται  πως γιόρταζαν οι Μπαμπινιώτες των Άγιο Γεώργιο τα χρόνια εκείνα

Ο Άγιος Γεώργιος Πόρτας γιορτάζει στις 23 Απριλίου αλλά αν το Πάσχα είναι μετά τις 23 Απριλίου γιορτάζεται την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Τις δεκαετίες 50-60-70 εκκλησιάζονταν γύρω στα 600-700 άτομα όχι μόνο από την Μπαμπίνη αλλά και από τα γύρω χωριά.
 Μετά την Θεία Λειτουργία στήνονταν ένα μικρό γλέντι από ότι θυμάμαι ερχόταν από τον Αετό τα αδέρφια Μπακόλας Βασίληςκαι Τάκης που έπαιζαν κλαρίνο και κιθάρα. Επίσης στήνονταν και μικρή πάγκοι από τον Τάκη Θανασούλα και τον Γιάννη Βλαχάκη που είχαν ούζο, λουκούμια και καραμέλες. 

Οι Μπαμπινιώτες πήγαιναν με τα άλογα στον Άγιο Γεώργιο και στην επιστροφή γίνονταν αγώνας ποιος θα τερματίσει πρώτος στην πλατεία.

 Ο νικητής(ο πρώτος Σκαργιάτης) του βάζανε μαντήλι στο χαλινάρι το οποίο είχε μέσα χαρτονόμισμα. Μετά όλοι οι καβαλάρηδες γύρναγαν τα σπίτια του χωριού που είχαν Γιώργο για το καθιερωμένο κέρασμα.


Να πούμε ότι όλα τα άλογα είχαν σέλες και σαμάρια και μερικά από αυτά τις καλύτερες κουβέρτες που ήταν χειροποίητες στον Αργαλειό.

Τέλος να πούμε ότι είχαμε δύο μέρες όργανα παραμονή και ανήμερα της γιορτής, πότε δύο και πότε τρείς ζυγές.








Χρήστος Β. Μασαλή 
google page rank