Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Σήμερα στη Βόνιτσα γιορτάζουν τα 60 χρόνια του Αμβρακικού

Μια ιστορική φωτογραφία για τον Αμβρακικό Βόνιτσας που το 1987 κατέκτησε το κύπελλο της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας νικώντας στα πέναλτι τον Εθνικό Φιλιππιάδας
Σήμερα Πέμπτη 30 Απριλίου στη όμορφη Βόνιτσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας θα γιορταστούν τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Αμβρακικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φιλικό παιχνίδι με τον Παναιτωλικό μεταξύ των βετεράνων και θα τιμηθούν παλιοί παράγοντες και ποδοσφαιριστές που έχουν ταυτιστεί με την διαδρομή της ομάδας. Η μέρα θα κλείσει με μουσικοχορευτική εκδήλωση και τα έσοδα θα είναι για την κάλυψη των αναγκών του συλλόγου. 
Στο περιθώριο του φιλικού με τους βετεράνους του Παναιτωλικού, οι νέοι θα μάθουν κάποια πράγματα από την πορεία του Αμβρακικού σ’ αυτά τα 60 χρόνια, ενώ οι παλιοί θα θυμηθούν παλιές ιστορίες και γεγονότα, αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. 
«Είμαστε από τα πιο ιστορικά και παλιά σωματεία στην περιοχή γύρω από τον Αμβρακικό κόλπο, την Πρέβεζα και τη Λευκάδα και όλοι οι κάτοικοι της Βόνιτσας θα τιμήσουν αυτή τη γιορτή, που είναι επέτειος για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου» τόνισε στη στήλη μας ο παλιός ποδοσφαιριστής και προπονητής Γιώργος Λιότσος. Ακόμα μας είπε: «Παίζω και εγώ στην ομάδα των βετεράνων του Αμβρακικού. Στο πρόγραμμά μας είναι να κάνουμε ένα φιλικό και με τους βετεράνους του ΠΑΣ Γιάννινα, εκτός από το επετειακό φιλικό με τους παλαίμαχους του Παναιτωλικού». 
Στην σημερινή εκδήλωση έχουν προσκληθεί να είναι μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας Θωμάς Κάρτσακλας και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναιτωλικός Φώτης Κωστούλας
Ο Αμβρακικός Βόνιτσας ιδρύθηκε το 1955 από κατοίκους της περιοχής. Το όνομά του είναι αυτονόητο ότι το πήρε από τον Αμβρακικό κόλπο μιας και η πόλη της Βόνιτσας θεωρείται η νεράϊδα της περιοχής. Τα χρώματα του συλλόγου είναι άσπρο και μπλε που συμβολίζουν τη θάλασσα, αφού η πόλη λούζεται από τα κύματα του κόλπου και καθρεπτίζεται στα καταγάλανα νερά του. 
Ο Αμβρακικός στη δεκαετία του '70 όταν αγωνιζόταν στην ΕΠΣ Ηπείρου
Ο Αμβρακικός υπήρχε και πριν από το 1955 σαν ομάδα, δίνοντας παιχνίδια με ομάδες της περιοχής, αλλά το έτος αυτό αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο σαν επίσημος σύλλογος. Γι’ αυτό και αύριο έχουν προγραμματιστεί αυτές οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Αμβρακικός μπορεί  να μη ανέβηκε ποτέ σε μια εθνική κατηγορία Β’ ή Γ’ Εθνική, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του ούτε και το ειδικό βάρος που έχει σαν ομάδα. 
Κατάφερε να εκπροσωπήσει επάξια το ποδόσφαιρο της περιοχής στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και για πολλά χρόνια στη Δ’ Εθνική κατηγορία. Είναι δε από τις ομάδες που ξεχωρίζουν από το ένθερμο κοινό τους. Στα πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ Ηπείρου που τότε κάλυπτε όλη την Ήπειρο, τη Λευκάδα και τις περιοχές του Αμβρακικού κόλπου (Βόνιτσα, Αμφιλοχία). Ήταν η πρώτη Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων που ιδρύθηκε στη Βορειοδυτική Ελλάδα το 1952 με ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα. 
Πολύ αργότερα, το 1981 που ιδρύθηκε η Ε.Π.Σ Πρέβεζας/Λευκάδας εντάχτηκε σ’ αυτή. Για ένα διάστημα ο Αμβρακικός είχε αγωνιστεί και στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας που ιδρύθηκε το 1968. Πριν από το 1968 οι ομάδες γύρω από τον Αμβρακικό κόλπο ήταν στη  ΕΠΣ Ηπείρου και από την Αμφιλοχία και κάτω στην ΕΠΣ Αχαίας.
Ο Αμβρακικός Βόνιτσας κατέκτησε πολλές φορές το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας ανεβαίνοντας στη Δ’ Εθνική ενώ κατέκτησε δύο φορές το κύπελλο της Ένωσης. Συγκλονιστικός ήταν ο τελικός που έγινε στην Πρέβεζα το 1987 καθώς το ματς πήγε στην παράταση και έληξε με σκορ 3-3. Στα πέναλτι ο Αμβρακικός κέρδισε 8-7 και σήκωσε το τρόπαιο. 
Τέσσερα χρόνια μετά, τη σαιζόν 1990-1991 στέφθηκε πάλι κυπελλούχος, καθώς συνέτριψε με σκορ 4-1 τον Αχέροντα Καναλλακίου. Έλαβε μέρος και σε άλλους τέσσερις τελικούς κυπέλλου ως φιναλίστ, δύο φορές κόντρα στον ΠΑΣ Πρέβεζα (85-86, 00-01) και από μία φορά με τον Οδυσσέα Νυδρίου (94-95) και τον Τηλυκράτη Λευκάδας (98-99). 
Η επέτειος με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυσή του βρήκε τον Αμβρακικό αγωνιζόμενο στο πρωτάθλημα της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας. Με πολλά νέα παιδιά στο ρόστερ, τερμάτισε στην 11η θέση με 44 βαθμούς σε 30 αγώνες. Όπως μας είπε σε μια παλιότερη συνέντευξη ο Χρήστος Χασακής το μέλλον του Αμβρακικού είναι τα παιδιά από την περιοχή, καθώς αυτή είναι η φιλοσοφία του και έτσι θέλει να πορευτεί και στα επόμενα χρόνια. 
Για τις σημερινές εκδηλώσεις από τον σύλλογο της Βόνιτσας ανακοινώθηκαν τα εξής: «Π.Α.Σ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ 1955-2015, 60 χρόνια ζωής για τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της πόλης μας. Στις 30 Απρίλη (παραμονή Πρωτομαγιάς) στο Δημοτικό Στάδιο Βόνιτσας θα γίνουν οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια , για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τους ανθρώπους που ίδρυσαν και συνέχισαν την ιστορία του Αμβρακικού μέχρι και σήμερα. 
Θα τιμηθούν πρόεδροι, προπονητές, ποδοσφαιριστές και πολλοί άλλοι. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει αγώνας της Ακαδημίας του ΠΑΣ Αμβρακικού με την Ακαδημία του Παναιτωλικού Κ17 και αγώνας Παλαιμάχων Αμβρακικού με Παλαιμάχους Παναιτωλικού παρουσία του προέδρου του Παναιτωλικού κ. Κωστούλα (αν δεν λείπει στο εξωτερικό).Θα γίνει επίσης συνάντηση ποδοσφαιριστών με τους προπονητές που είχαν από παλιά έως σήμερα. 
Μετά τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο γήπεδο, θα μεταβούμε στην αίθουσα του SOZOS HOTEL όπου θα γίνει προβολή- παρουσίαση φωτογραφικού υλικού (slides) από το 1955 έως σήμερα. Στην συνέχεια θα γίνουν οι βραβεύσεις Προέδρων - προπονητών και ποδοσφαιριστών. Στην συνέχεια θα γιορτάσουμε και θα γλεντήσουμε με τον ΚΩΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ , ΤΗΝ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ σε μια βραδιά που πιστεύουμε θα μείνει αξέχαστοι παρουσία σας θα είναι μεγάλη τιμή για τον ιστορικό ποδοσφαιρικό σύλλογο της πόλης μας ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ».


Οι ομορφιές της Βόνιτσας
Επειδή έρχεται το καλοκαίρι, η Βόνιτσα είναι ένα από τα θαυμάσια θέρετρα στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου με πολλές ομορφιές. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από αφιέρωμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» για την περιοχή: Η Βόνιτσα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του κλειστού Αμβρακικού Κόλπου, κτισμένη στον μυχό απάνεμου ορμίσκου τον οποίο οριοθετούν τα ακρωτήρια Παναγία (δυτικά) και Γελάδα (ανατολικά). 
Στην κορφή βράχυνης έξαρσης που ορθώνει το ανάστημά της πάνω από τη Ακαρνανική πολίχνη, δεσπόζει το Βενετσιάνικο κάστρο, κτίσμα του 11ου αιώνα. Μόλις μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικά από το λιμάνι ποζάρει η Κουκουμίτσα, η κατάφυτη νησίδα που συνδέεται με την απέναντι στεριά με μια πέτρινη νεόκτιστη γέφυρα. Πάνω της δεσπόζει, κρυμμένο μέσα σε θεόρατους ευκαλύπτους και κυπαρίσσια, το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου. Ο μικρός αυτός παράδεισος είναι το σήμα-κατατεθέν της Βόνιτσας κι ελπίζουμε να μην υλοποιηθούν τα πρόσφατα σχέδια για την πώλησή του σε ιδιώτες. 
Ανάμεσα στο λιμάνι και στην κατάφυτη νησίδα αναπτύσσεται μια καλή παραλία που είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε ντόπιους και επισκέπτες. Ο χώρος, ευχάριστα διαμορφωμένος και καταπράσινος, διατηρείται καθαρός και ευτυχώς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα. Η υπέροχη αυτή φυσική τοποθεσία προσφέρεται για μπάνιο, για χαλαρούς περιπάτους, για βόλτες με ποδήλατο, για ψάρεμα με καλάμι από το πρωί έως το βράδυ. Νοικιάζονται ποδήλατα θαλάσσης και κανό, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν και ιππασία. 
Όμως, όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντά σας, επιβάλλεται τουλάχιστον μια φορά να κάνετε μια βόλτα στην καρδιά της παλιάς πόλης που βρίσκεται λίγα μέτρα ψηλότερα από το λιμάνι. Εδώ θα δείτε την ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που στέγασε μετά την απελευθέρωση το πρώτο ελεύθερο ελληνικό σχολείο. 
Εντυπωσιακός είναι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα κτίσμα του 18ου αιώνα, πασίγνωστος στην περιοχή για το λεπτοδουλεμένο τέμπλο του, έργο Ηπειρωτών μαστόρων. Από τις παλιές γειτονιές θ' ανηφορίσετε το λιθόστρωτο δρομάκι που καταλήγει στην είσοδο του Κάστρου. Από το 1922 το μεσαιωνικό αυτό κτίσμα έχει χαρακτηρισθεί «προέχον βυζαντινόν μνημείον» με Βασιλικό Διάταγμα και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. 
ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
google page rank