Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Αυτοκινητόδρομοι: Παγωμένα χαμόγελα και προβληματισμός και ο χρόνος αντίπαλος

Ανησυχητικά είναι τα τελευταία νέα για τους αυτοκινητόδρομους, καθώς ο χρόνος είναι πλέον πολύ πιεστικός, έχοντας σπείρει προβληματισμό στο αν επιτευχθεί ο στόχος της παράδοσης των υπό κατασκευή οδικών αξόνων της χώρας. Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη όμως η πρόοδος τους δεν είναι εκείνη που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ικανοποιητική...

13 μόλις μήνες πριν να ολοκληρωθούν τα έργα τα προβλήματα με απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικά υπάρχουν ακόμα με πρωταγωνιστή την Ιόνια Οδό όπου σε μία περίπτωση έχουμε ένα επαγγελματικό χώρο (ιχθυοτροφείο) που προκαλεί πονοκέφαλο ο τρόπος επίλυσης του ενώ και στην Ολυμπία έχουμε αρχαιολογικές εργασίες, όμως περιορισμένες.

Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός και Ε65 έργα τα οποία η ωρίμανση των έργων έχει φτάσει το 75% αποτελούν  το μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τους χρόνους υλοποίησης καθώς η μηνιαία πρόοδος είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με τον πήχη που τέθηκε και δύσκολα θα δούμε τους δρόμους σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο του 2017.

13 μόλις μήνες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της Ε.Ε για ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων, έχουμε τα έργα πολύ μακριά από το στόχο της ολοκλήρωσης. Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Μορέας θα τα καταφέρουν καθώς βρίσκονται και οι 2 σε ποσοστά άνω του 92% και αυτό καθησυχάζει τόσο τους παραχωρησιούχους όσο και το Υπουργείο που πλέον αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες.


Αυτός είναι και ένας μεγάλος σκόπελος που δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί ενώ άνθρωποι του κατασκευαστικού κλάδου αναφέρουν πως ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει τελικά την έκβαση των έργων είναι …ο καιρός.

Αυτό γιατί όπως λένε αν η χειμερινή περίοδος είναι ήπια,  και οι εργασίες ενταθούν τότε τα έργα θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν στην ώρα τους καθώς θα ακολουθήσει η καλοκαιρινή περίοδος και μέχρι τον Οκτώβριο ευελπιστούν  ότι θα έχει «κλειδώσει» η παράδοση τμημάτων και συνολικά των αξόνων το 2017, στο χρόνο που έχει τεθεί.

Ανέφικτος στόχος για τον Μάρτιο του 2017 είναι η Σήραγγα στην Κλόκοβα παρότι η διάνοιξη της προχωρά πάρα πολύ γρήγορα (έχει ξεπεράσει τα 1.600 από τα 2.900 μέτρα) ακόμα και το καλοκαίρι να διανοιχθεί θα πρέπει να έχουμε εργασίες όλο το 24ωρο και χωρίς καθόλου προβλήματα στη χρηματοδότηση αλλά και τεχνικές δυσκολίες που συνήθως παρουσιάζονται σε τέτοιας κλίμακας έργα.

Τον Ιανουάριο πάντως έχει υπάρξει μία μείωση της ροής στη χρηματοδότηση μετά τον καταιγισμό πληρωμών επί 2,5 μήνες. Στα κακά νέα και η απομάκρυνση του ενδεχόμενου παράδοσης κάποιου τμήματος σε Ιόνια και Ολυμπία Οδό παρά τις συνεχείς διαρροές του Υπουργείου για λειτουργία κάποιων ώριμων τμημάτων.

Χαμηλό προφίλ διατηρούν και οι κατασκευαστές για το ίδιο θέμα καθώς η εξέλιξη μέχρι τώρα έχει διαψεύσει και τους πιο αισιόδοξους με την απογοήτευση να είναι χαραγμένη σε όλους. Ανώτατο στέλεχος παραχωρησιούχου εταιρείες μιλώντας στο ypodomes.com είπε χαρακτηριστικά «ξεκινήσαμε τα έργα για να ολοκληρωθούν σε 4-5 χρόνια και βρισκόμαστε σχεδόν στα 8-9 χρόνια και ακόμα πολεμάμε με το χρόνο και τις αντιξοότητες που ολοένα βρίσκονται μπροστά μας».

Σε όλο αυτό το κλίμα κατήφειας προστίθενται και οι τοπικοί φορείς καθώς οι Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Θεσσαλίας που διεξάγονται τα έργα διατηρούν στάση αναμονής, χωρίς δηλώσεις και περιμένουν τις εξελίξεις για να τοποθετηθούν ανάλογα.

Καλή Εβδομάδα σε όλους

1.2.2016
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
google page rank