Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΒΟΝΙΤΣΑ: Η Μουσική Βαρκαρόλα και η 2η γιορτή ψαριού στη Βόνιτσα το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Mια μαγική βραδιά θα απολαύσουν όσοι βρεθούν το Σάββατο στην Βόνιτσα 6 Αυγούστου, είναι μια ευκαιρία να απολαύσουν την ξεχωριστή –μελωδική Βαρκαρόλα στην ακροθαλασιά της πόλης. Η βαρκαρόλα, ή βαρκαρόλλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία, είναι είδος τραγουδιού ή οργανικής μουσικής, που συσχετίζεται με τη βαρκάδα, ειδικότερα δε αυτήν σε βενετσιάνικη γόνδολα.
Από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, ξεχωρίζει η βαρκαρόλα από την όπερα “Τα Παραμύθια του Χόφμαν” του Ζακ Όφενμπαχ, καθώς και η “Βαρκαρόλα σε φα δίεση μείζονα”, έργο για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν. 
Η ποιοτική αυτή εκδήλωση θα συνεχιστεί και φέτος παρά την οικονομική δυσπραγία και αβεβαιότητα που πλήττει την πατρίδα μας- προσελκύοντας πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών που γεμίζουν την παραλία και απολαμβάνουν ένα δροσερό βράδυ με τις ονειρεμένες καντάδες στα νερά του Αμβρακικού.
Όλα ξεκίνησαν από μια ομάδα γυναικών της Βόνιτσας που τότε μαθήτριες του εξατάξιου Γυμνασίου συμμετείχαν στην Βαρκαρόλα που διοργάνωσε ο καθηγητής Βόρος και ο μουσικός δάσκαλος Θάνος. Ήταν τότε αρχές της δεκαετίας του 60, όπου η Βόνιτσα με την καθοδήγηση του καθηγητή Βόρου είχε δραστηριότητες θεάτρου, μουσική παιδεία με πάνω από 70 μουσικά όργανα, μια άνοιξη που άφησε στις ψυχές όλων την νοσταλγία.
Τα ψαροκάικα  του Αλιευτικού Συλλόγου Αλιέων Δήμου Ακτίου Βόνιτσας μαζί με τις βάρκες ιδιωτών θα ξεκινήσουν υπό τους ήχους καντάδων ( από τα παιδιά της Περατιάς της κομπανίας του Χασακή) από το λιμανάκι του Αγίου Δημητρίου Βόνιτσας στις 21.00 με κατεύθυνση το φάρο και την παραλία της Βόνιτσας.
Η συμμετοχή του κόσμου κάθε χρόνο ξεπερνά κάθε προσδοκία τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που επιλέγουν να ζήσουν από κοντά το ξεχωριστό αυτό γεγονός και συνοδεύουν την πλωτή ορχήστρα με τις βάρκες τους και τα ψαροκάικά τους.
Άλλοι προτιμούν να βιώσουν το δρώμενο από τη στεριά και έτσι τα παραλιακά καταστήματα γεμίζουν από κόσμο.
Οι κάτοικοι παραμερίζουν για λίγο τα μεγάλα προβλήματα τους και τα σκληρά μέτρα του Δ.Ν.Τ. και αφήνονται στους ήχους των κανταδόρικων στίχων για να μεθύσουν με τους στίχους των ερωτικών τραγουδιών και να σιγοτραγουδήσουν τα τραγούδια μιας παλιάς αλλά ωραίας εποχής.
Η «ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ» αποτελεί μια ξεχωριστή και μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις των του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας, όπου κάθε χρόνο ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες την προσμένουν και την αγκαλιάζουν ιδιαιτέρως.

Στην συνέχεια έχει την τιμητική του το ψάρι, η γιορτή του ψαριού που το απολαμβάνουν δωρεάν όλοι οι παρευρισκόμενοι και φυσικά θα υπάρχει και ζωντανή ορχήστρα και θα στηθεί ένα μεγάλο γλέντι μπροστά στο Δημαρχείο. 
Στις 6 Αυγούστου 2016 λοιπόν  ημέρα Σάββατο και ώρα 21:30 όλοι στη Βόνιτσα που θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια χρονιά  η επιτυχημένη  αναβίωση του εθίμου της μουσικής Βαρκαρόλας σε συνδυασμό με την 2η  γιορτή ψαριού.


google page rank