Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Για τη «σφαγή» των αναπήρων στα ΚΕΠΑ και το χτύπημα των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων των ΑμΕΑ.

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Για τη «σφαγή» των αναπήρων στα ΚΕΠΑ και το χτύπημα των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων των ΑμΕΑ. 
Οι οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, βιώνουν με το πιο δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, τα χαράτσια, η συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και υπηρεσιών, η εμπορευματοποίηση της πρόνοιας, της υγείας, της ειδικής αγωγής έχουν πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις στους ανάπηρους, στους χρόνιους πάσχοντες και στις οικογένειές τους.
Οι όποιες «εξαιρέσεις» γίνονται, είναι περιορισμένες, δεν μπορούν να αντιστρέψουν τη ζοφερή κατάσταση, τη στιγμή που πλήττεται συνολικά η λαϊκή οικογένεια που στηρίζει τον ανάπηρο. 
Άλλωστε σήμερα, η κυβέρνηση υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ τους καλεί να ζήσουν με τα ψίχουλα του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος.
Με τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, μέσω της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας αφήνουν κατά χιλιάδες τους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες χωρίς τη σύνταξη αναπηρίας, το επίδομα αλλά και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα μέσω αυτής της διαδικασίας, αφού από 212.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα το Μάρτη του 2012 σήμερα είναι κάτω από 150.000 όταν αυτή τη στιγμή οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Ενώ οι ανάπηροι μ’ ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας δεν έχουν καμία στήριξη.
Τελευταία έχει πάρει έκταση η άρνηση των υπηρεσιών πρόνοιας των δήμων, στη βάση κατευθύνσεων του υπουργείου, να μην αποδίδουν επιδόματα σε βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Προκαλεί η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι με το παράλληλο πρόγραμμα εξασφάλισε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους όπως και για τους ασφαλισμένους. Όταν ξέρει πως οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες που έχουν ανάγκη από μόνιμες θεραπείες, ή για μεγάλα τακτά χρονικά διαστήματα αναγκάζονται να κάνουν πλημμελώς τη θεραπεία τους ή και να τη διακόπτουν γιατί απλά δεν μπορούν να πληρώσουν. Και αυτό, γιατί πληρώνουν φάρμακα εξετάσεις και θεραπείες είτε με τη μορφή συμμετοχής, είτε πληρώνοντας 100% της δαπάνης όσων δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.
Τα περί εξαιρέσεων από τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις είναι κοροϊδία αφού και με το «νόμο λαιμητόμο» για το ασφαλιστικό, εκτός των προηγούμενων μειώσεων, τους μείωσαν τις αναπηρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ αλλά και τις επικουρικές. 
Επικρατεί δικαιολογημένος αναβρασμός στις οικογένειες των αναπήρων για τις εξαγγελίες του Υπουργού περί νέου θεσμικού πλαισίου για τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ που θα είναι έτοιμο μέχρι τις 31/12/16. 
Και αυτό γιατί τα νέα μέτρα θα κινηθούν στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, των απαιτήσεων των επιχειρηματιών. Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αφορούν τη δραστική συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ, μέσω της σύνδεσή τους με το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και τη λεγόμενη λειτουργικότητα του αναπήρου.
Είναι δικαιολογημένος ο αναβρασμός, πολύ περισσότερο, γιατί έγινε ευρέως γνωστό με δημοσιεύματα στη χώρα μας και το εξωτερικό (που δεν διαψεύστηκαν), περί αποποίησης του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων από την ευθύνη για την απονομή των αναπηρικών συντάξεων. Με βάση το σχέδιο οι συντάξεις αναπηρίας θα δίνονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ύστερα από ειδικά ασφαλιστικά συμβόλαια που θα υπογράφουν οι εργαζόμενοι κι οι εργοδότες. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα κατεπείγοντα θα πάρει για να αντιμετωπιστεί η παραπάνω απαράδεκτη εγκληματική κατάσταση για τους ανάπηρους. Πιο συγκεκριμένα:
Για την Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο για τους ανάπηρους και τα μέλη των οικογενειών τους.
Να σταματήσει η σφαγή των αναπήρων στα ΚΕΠΑ.
Να σταματήσει κάθε πληρωμή με οποιοδήποτε τρόπο για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες των αναπήρων και των χρόνιων πασχόντων.
Μέτρα στήριξης των ανέργων αναπήρων ικανών προς εργασία των γονιών και κηδεμόνων με επίδομα 600 ευρώ για όσο κρατάει η ανεργία, πάγωμα χρεών, εξασφάλιση πρώτης κατοικίας αλλά και μειωμένα τιμολόγια.
Να σταματήσει η ταλαιπωρία αυτών των ειδικών κοινωνικών ομάδων με συνεχείς εξετάσεις και επανεξετάσεις, ελέγχους και επανελέγχους από τις διάφορες επιτροπές.

Οι βουλευτές 
Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Δελής

Λιάνα Κανέλλη

Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Μωραΐτης

Μανώλης Συντυχάκης

google page rank