Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στο Βόλο με θέμα «αλλαγή του Καλλικράτη-Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»

Tις βασικές θέσεις αλλά και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους δήμους σε κεντρικό ρόλο προσδιόρισε ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης
Με ομιλίες και τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ και των επικεφαλής των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου που διεξάγεται στο Βόλο με θέμα «αλλαγή του Καλλικράτη-Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους».


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει «πρώτα να υλοποιηθεί η  μεταρρύθμιση του κράτους και μετά να γίνει η αλλαγή του εκλογικού νόμου». Όπως τόνισε, η ΚΕΔΕ θέλει «ισχυρούς Δήμους με οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια, σε διαφορετική περίπτωση η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού θα απαντήσει δυναμικά». Στη συνέχεια  συμπλήρωσε ότι πρέπει να αποφασίζουν οι δήμοι για τα  ζητήματα που αφορούν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του υπογράμμισε ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει το υπουργείο κινήθηκε από την αρχή σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα με την ΚΕΔΕ.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΥΠΕΣΔΑ και πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κώστας Πουλάκης ανέφερε ότι είναι  συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΣΔΑ να ανοίξει  συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για να θέσουν οι φορείς όλα τα θέματα που αφορούν στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Τις θέσεις τους διατύπωσαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ακολουθούν σχετικά αποσπάσματα.
Γ. Μπαλάφας:  Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει το υπουργείο κινήθηκε από την αρχή σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα με την ΚΕΔΕ
Ο κ. Μπαλάφας, χαρακτήρισε σημαντικές τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση στρατηγικός στόχος είναι η δημοκρατική διάρθρωση του διοικητικού συστήματος με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο εγγύτερο για τον πολίτη επίπεδο.  Επιπλέον υπογράμμισε ότι η εθνική μεταρρυθμιστική στρατηγική σχετίζεται  και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την διοικητική αναδιάρθρωση, μέρος της οποίας αποτελεί η σημαντική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη δημιουργία και λειτουργία επιτελικού κράτους, με αναβάθμιση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ, με ενίσχυση της τοπικής αυτοτέλειας και την ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στο διάλογο που έχει ανοίξει υπογράμμισε ότι τόσο στη συγκρότηση, όσο και στις εργασίες της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, το υπουργείο κινήθηκε από την αρχή σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα με την ΚΕΔΕ.
Πουλάκης:  Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΣΔΑ να ανοίξει  συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για να θέσουν οι φορείς όλα τα θέματα που αφορούν στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης
Ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι  αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ να ανοίξει  μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης ώστε να μπορέσουν οι φορείς να θέσουν όλα τα θέματα που αφορούν στον θεσμό της Αυτοδιοίκηση
Τις βασικές αιχμές  της μεταρρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  στην Αυτοδιοίκηση παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κώστας Πουλάκης στο διήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στο Βόλο. Ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι  αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ να ανοίξει  μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης ώστε να μπορέσουν οι φορείς να θέσουν όλα τα θέματα που αφορούν στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές  της προωθούμενης αλλαγής που παρουσίασε ο κ. Πουλάκης είναι οι εξής:
Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας των Ο.Τ.Α.
Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών ως διοικητικών δομών.
Η μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε πρωταγωνιστές, αντίστοιχα, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης.
Α. Κοιμήσης:  Προσχηματικός ο διάλογος που κάνει η κυβέρνηση
Ο επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος στη ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι αν η συζήτηση ξεκινά και αφορά στον εκλογικό νόμο, τότε ο διάλογος είναι προσχηματικός με στόχο οι μειοψηφίες να διασωθούν στις εκλογές «για να μπορούν να έχουν ισχυρό όπλο πολιτικού εκβιασμού κάθε φορά που θα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις».
Αναφερόμενος στις προηγούμενες εκλογές τόνισε ότι οι πολίτες δεν ψήφισαν παρατάξεις προερχόμενες από το ΣΥΡΙΖΑ.  «Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την αναγάγατε την αυτοδιοικητική αναμέτρηση, σε μείζονα πολιτική αναμέτρηση και σπάσατε τα μούτρα σας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική αφαίμαξη που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι δήμοι έχουν επιβαρυνθεί με μισθολογικό μας κόστος, κατά 5,88%, έχει καταργηθεί ο φόρος ζύθου, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει χρήματα και από τα αποθεματικά των Δημοτικών Επιχειρήσεων  Ύδρευσης – Αποχέτευσης. «Το ’17 θα είναι ένα έτος εφιάλτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο Α. Κοιμήσης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αρχής της εγγύτητας σύμφωνα με την οποία η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους Δήμους της χώρας.
Γιώργος Ιωακειμίδης: Η κρίση πήγε την Αυτοδιοίκηση πολλά βήματα πίσω
Ο Γιώργος Ιωακειμίδης επικεφαλής της παράταξης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Νέα Αυτοδιοίκηση και δήμαρχος Νίκαιας Αγ. Ιωάννη Ρέντη, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην επαναθεσμοθέτηση του Καλλικράτη και σημείωσε ότι η οικονομική κρίση πήγε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλά βήματα πίσω.
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε πόσων ειδών δήμους θέλουμε και τόνισε ότι οι θεσμικές αλλαγές μπορούν να γίνουν σε διαφορετικές φάσεις αρκεί να σχεδιαστούν σωστά. Επίσης κατέθεσε την άποψη ότι ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του νέου νόμου θα πρέπει να είναι τα μέσα ή το τέλος του 2017.
Για τον εκλογικό νόμο υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα πρέπει να είναι μακρά και αναλυτική, με βασικό στόχο τη μεγαλύτερη αναλογικότητα και την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας.
Δημήτρης Μπίρμπας:  Ανάγκη να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις
Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας στη ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας στη τοποθέτηση του τόνισε την ανάγκη να γίνει συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις της Αυτοδιοίκηση σε σχέση με την  προτεινόμενη από την κυβέρνηση επαναθεσμοποίηση των δομών και λειτουργιών για ένα αποκεντρωμένο κράτος. «Δεν είμαστε εδώ για να αντιδικήσουμε κομματικά. Εγώ θέλω να πω ότι η μεταρρύθμιση και η αντικατάσταση του νεοσυγκεντρωτικού Καλλικράτη, που επέτεινε την ερήμωση της υπαίθρου και επέβαλλε ασφυκτικό έλεγχο, χωρίς πόρους, με μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις, ήταν ένα βήμα πίσω για την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «μια παρατήρηση για προηγούμενες τοποθετήσεις, δεν είμαστε ούτε λωτοφάγοι, ούτε αρειανοί, που επισκέφτηκαν το 2015 την Ελλάδα».
Σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση, υπογράμμισε πως απαιτείται χρόνος διαλόγου ενός εξαμήνου ως παράταση για να μπορέσει να συζητηθεί σοβαρά. Ως άξονας των προτάσεών της παράταξής του είναι «η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με ουσιαστική εφαρμογή των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας».
Ο Δ. Μπίρμπας επισήμανε ότι η παράταξη του είναι «υπέρ του επιτελικού κράτους και αυτό σημαίνει λιγότερο κεντρικό κράτος, όχι λιγότερο κράτος. Δηλαδή τι λιγότερο νοσοκομεία, σχολεία, υπηρεσίες ασφάλειας κλπ;  Από την άλλη μεριά, πρέπει να διατηρηθεί με κάθε τρόπο ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών, και αυτό προϋποθέτει και σταθερές σχέσεις εργασίας, οργανικές θέσεις μόνιμες».
Τέλος επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνει για άλλη μια φορά εργαλείο κομματικής μετωπικής σύγκρουσης.
Ε. Παντελάκη: Οι  αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, αποσκοπούσαν στην ανάγκη του κεφαλαίου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μίλησε η  Ελπίδα Παντελάκη, επισημαίνοντας ότι το συνέδριο γίνεται σε μία περίοδο που κορυφώνεται η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η τριετής στρατηγική μεταρρυθμίσεων (2016-2018) για τη δομή στη δημόσια διοίκηση, που μέρος αυτής είναι και η Τοπική Διοίκηση, υπαγορεύεται από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και η κυβέρνηση από το τρίτο μνημόνιο.
Οι σημερινές αλλαγές έρχονται ως συνέχεια των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων («Καποδίστριας», «Καλλικράτης») και το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης είναι οριοθετημένο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Όλες οι αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, συνέχισε, αποσκοπούσαν στην ανάγκη του κεφαλαίου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στο πλαίσιο των δήμων και των περιφερειών. 
Ομόφωνη απόφαση  των συνέδρων για παράταση λειτουργίας των δόμων αντιμετώπισης της φτώχειας 
Με ομόφωνη απόφαση τους οι σύνεδροι επανεπιβεβαίωσαν την απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την πεντάμηνη παράταση της λειτουργίας των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας και της παράτασης των συμβάσεων των 850 εργαζομένων  σ΄ αυτές.
Κατά τη διάρκεια  του συνεδρίου ο εκπρόσωπος των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης φτώχειας Γιώργος Μπουκουβαλας επισήμανε ότι από τη 1η  Νοεμβρίου, περίπου  150 χιλιάδες επωφελούμενοι των συγκεκριμένων δομών θα βρίσκονται στον αέρα καθώς δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους κοινωνικά αγαθά που παρέχονται από τις κοινωνικές δομές. Ο Γ. Μπουκουβάλας χαιρέτησε την απόφαση τω συνέδρων και χαρακτήρισε ως αδιαπραγμάτευτη τη θέση να συνεχίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν στο πρόγραμμα.


google page rank